Over Wendy

Zonder het te beseffen begon mijn reis in tantra, in de vorm van een diep verlangen, in zeker zin al heel vroeg.

Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Zeeland. Een makkelijk kind dat van stoere dingen hield. Geen poppen of jurkjes voor mij!

Als puber zat ik niet per se lekker in mijn vel, maar toch had ik op mijn 14e wel al mijn eerste serieuze vriendje. Dat betekende echter niet dat het op dit gebied allemaal rozengeur en maneschijn was. Mijn eerste ervaringen in seks waren namelijk behoorlijk teleurstellend; ik voelde gewoon niets. Niet dat ik niet dolverliefd was, mijn hart stond wagenwijd open. Maar mijn bekkengebied was behoorlijk op slot te noemen.

NB als je – alleen – wilt weten waar ik mijn training en scholing heb gevolgd en nog steeds volg, kijk dan bij mijn achtergrond.

Mijn eerste stapjes op het spirituele pad

Sluimerend verlangen
Hoewel er in mijn studententijd wat wat dingen veranderden, bleef er een onvervuld maar ook onduidelijk verlangen bestaan: er moest toch méér bestaan, maar wat dan??
Rond mijn afstuderen in 1994 en 1995 ging ik naar El Bloque; destijds een Nederlands spiritueel centrum in Spanje. Hier gingen voor het eerst mijn ogen open: OMG, er is inderdaad méér!! Het was alsof er in die twee weken allemaal piepkleine deurtjes opengingen, waardoor ik vleugjes kon proeven van een diepere laag van het leven. Het waren mijn eerste spirituele ervaringen en dat voor iemand die in de puberteit overtuigd atheïst was geweest! Met seksualiteit had dit alles echter niets te maken, op dat gebied gebeurde er niets nieuws.

Tantraworkshops ‘avant la lettre’
In 1997 gingen mijn toenmalige partner en ik uit elkaar en zette ik een volgende stap op het spirituele pad. Ik vertrok naar Findhorn, een leefgemeenschap in Schotland. Dit was en is nog steeds een spirituele plek waar in die tijd (bewust?) niet aan tantra gedaan werd. Waarschijnlijk werd tantra, zoals zo vaak, vooral met seks geassociëerd met seks en nee, seks leek geen openlijke plek te kunnen hebben in deze gemeenschap. Echte, net in die periode kwamen er veel nieuwe jonge mensen in de community aan en binnen deze groep was er een duidelijke behoefte aan bewustwording op het gebied van seksualiteit. En zo stond ik op een dag, samen met een tijdelijk Australisch vriendje die bekend was met tantra, ineens seksualiteitsgroepen te begeleiden…

Nog niet de juiste timing…

Tantra uit een boek
Toen ik na negen maanden weer terugging naar Nederland, ging ik opnieuw samenwonen met de partner bij wie ik eerder was weggegaan. In Findhorn was ik de boeken van Margot Anand tegengekomen; in die tijd (en nog steeds) echt een guru op het gebied van neo-tantra en seksualiteit. Dat leek op dat moment aan te sluiten bij mijn grote verlangen naar een andere beleving van seksualiteit.

En zo kwam het dat we samen wat eerste pogingen op het gebied van tantra deden. Ik zie ons nog, met dat boek in de hand, op zolder een heilige cirkel maken met voorwerpen in de vier windrichtingen. En ik herinner me ook nog heel goed dat het allemaal niet werkte. Met alleen het lezen van een boek ga je tantra niet ervaren; dat is in ieder geval mijn ervaring.

Moederschap
Het leven bleek ook eerst nog iets anders voor mij in petto te hebben. Ik kreeg namelijk een vaste baan en vier jaar later was ik moeder van drie zonen. Tantra stond in die tijd ver van mijn bed en een verlangen naar een andere beleving van seksualiteit al evenzeer. Met het krijgen van drie kinderen vrij snel achter elkaar lag mijn focus een paar jaar even heel ergens anders.

De liefde in tantra gevonden

Mijn eerste tantraretreat
Toch bleef er een verlangen kriebelen en op een dag ging de knop om. Ik voelde dat ik totaal geen contact met mijn lijf en sensualiteit had en het dringende gevoel dat er toch echt méer moest zijn op het gebied van seks, passie en liefde begon weer sterker te worden. En zo kwam het dat ik mijn haar liet groeien (oké, ook een beetje blond erin…), met Biodanza begon en een jaar later mijn eerste tantraretreat deed. In die retreat ontmoette ik Remi. Geen liefde op het eerste gezicht, maar er was wel een klik en we bleken vlak bij elkaar te wonen. Dat bracht ons tot een aantal meditatie-avonden en in de maanden die volgden ontstond er beetje bij beetje een relatie. Een relatie die tot op de dag van vandaag duurt (intussen bijna 13 jaar). In die tijd werd ook helder dat het tantrapad tussen mij en de vader van mijn kinderen geen gezamenlijke weg kon zijn. Onze wegen als liefdespartners scheidden zich, maar we hebben wel altijd een prima co-ouderschap gehouden.

Samen op pad
Mijn tantrapad kreeg verder vorm door vooral heel veel meerdaagse retreats te doen, vaak samen met Remi. In eerste instantie was dit bij Gitama en Hariprem (toen: OshoLeela) op Venwoude. Hoewel ik me tijdens die retreats regelmatig afvroeg waar ik in godsnaam in beland was (veel uitleg over wat we deden en waarom was er niet), deed het me veel. Ik ontdekte de kracht van meditatie, lichaamswerk en aanraking en raakte meer en meer gegrepen door de tantra. Remi zocht op internet regelmatig naar een nieuwe plek waar we heen konden gaan en zo reisden we in die jaren niet alleen vaak naar Venwoude (om de hoek), maar ook naar tantraretreats in Duitsland, België en Zwitserland.

Inspiratie voor een boek
In Zwitserland deden we twee keer een lovingmaking-retreat voor koppels bij Puja en Raja Richardson. Deze retreats gingen, in tegenstelling tot eerdere retreats, expliciet over de liefde bedrijven op een tantrische manier. Die informatie was voor mij op dat moment zo mindblowing dat ik dacht: mijn god, waarom wist ik dit op mijn 14e niet, toen ik mijn eerste stappen op het liefdespad zette?? Tantraboeken voor volwassenen (vooral over seks) waren er in die tijd al genoeg, maar voor jongeren was er nog niets.

Boeken voor jongeren
Zo kwam ik er toe om ‘Coole seks, relaxte liefde’ te schrijven; een leuk en handzaam boekje voor jongeren die al wat ervaring met seks hebben, maar nieuwsgierig zijn naar een andere beleving van seks. Het boekje kwam in 2010 uit en omdat ik al trainer was en dus veel met groepen werkte, deed ik de boekpresentatie in de vorm van een workshop. Vervolgens was al snel de volgende workshop gepland. En de volgende… Intussen is Coole seks in drie talen vertaald en komt de Engelse versie in 2020 uit. In 2015 kwam er overigens nog een boek van mij uit, namelijk Hartelust; een voorlichtingsboek voor (jongere) tieners met een tantrisch tintje.

Van seks naar spirit
Nadat mijn twee boeken over seksualiteit waren verschenen, veranderde mijn focus. Meer en meer werd mij duidelijk dat tantra maar voor een deel(tje) over seks gaat. Het meditatieve stuk en het spirituele proces werden steeds belangrijker, zowel voor mijn persoonlijke proces als binnen mijn werk. Daar waar mijn workshops in het eerste begin helemaal over tantrische seksualiteit gingen, heeft dit onderwerp vandaag de dag nog maar een beperkte plek in mijn trainingen. Dit laatste wil overigens niet zeggen dat alles wat je binnen tantra doet, niet een diepgaande invloed op je beleving van seksualiteit kan hebben!

Groei op alle fronten
In de afgelopen jaren is het aanbod van Bliss Your Body gegroeid van korte avondworkshops naar dagworkshops, avondcursussen, meerdaagse retreats en een jaartraining. De doelgroep is veranderd van ‘voor jonge mensen tenzij…’ naar ‘voor alle leeftijden tenzij…’. Ook ben ik individuele sessies gaan geven en heb ik een online-aanbod ontwikkeld. Mijn persoonlijke ontwikkeling gaat eveneens onverminderd verder, mede omdat het tantrapad nooit eindigt. De laatste jaren heb ik hierbij meer en meer verdiept in klassieke shaiva tantra zodat intussen een mooie combinatie tussen neo-tantra en klassieke tantra is ontstaan. Naast dit alles verdiept mijn relatie met Remi zich als maar verder.

Vragen?
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn persoonlijke verhaal? Laat het me weten via wendy@blissyourbody.nl.
Wil je weten welke leraren en organisaties mij hebben geïnspireerd en/of nog steeds inspireren? Hier lees je meer over mijn professionele achtergrond.

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Iedere 10e aanmelding ontvangt een tegoedbon van €15!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.