Visie en inspiratie

Met Bliss your Body nemen we jonge mensen mee op het pad van bewustzijn, vrijheid, verbinding, liefde en bliss. De inspiratie voor dit alles komt uit de tantra; een eeuwenoude oosterse levensvisie.

Onze visie
Er zijn vele stromingen binnen de tantra en wij hebben ook zo onze eigen visie en werkwijze. Bewustzijn is daarbij een van de belangrijkste sleutels. Voor ons gaat tantra vooral over het zien en ervaren van dat wat er in jou leeft (vreugde, opwinding, verdriet, pijn, weerstand, enzovoort) en daar helemaal in ontspannen. Daarnaast gaat tantra voor ons over ‘uit je hoofd en ín je lijf komen’, het zien van de werking van je ego en je (weer) verbinden met de bron of je ware zelf. Tantra gaat tevens over het (weer) vrijmaken en openen van je hart en bekken zodat intimiteit en seksualiteit werkelijk samen kunnen gaan. Dit alles doen we binnen een sacred space.

We laten ons inspireren door verschillende tantrische stromingen en scholen, waarvan de meeste geïnspireerd zijn door de tantraleraar Osho. Andere inspiratiebronnen zijn Betty Martin (Wheel of Consent) en Susanne Roursgaard/Andrew Barnes (de-armouring). Onze workshops hebben echter een geheel eigen Bliss Your Body-stijl die het best te omschrijven is als nuchter, speels, veilig en tegelijkertijd uitdagend en diepgaand.

Gaat tantra over seks?
Het thema seks staat bij de meeste Bliss-workshops niet centraal. Binnen de tantra wordt seksuele energie erkend als een essentiële energie, zonder dat alles om seks draait. Uiteindelijk draait het daar misschien wel helemaal niet om… Wel spelen we regelmatig met seksuele energie, maar dit doen we zonder aan seks te doen. We verbinden de energie van het bekken ook altijd met het hart. Als het thema seksualiteit wel centraal staat, staat dat expliciet bij de workshop-omschrijving vermeld.

Wat is het doel?
Als tantra al een doel heeft, dan is dat een bewust leven leiden en de dingen in het leven ervaren zoals ze werkelijk zijn. Tantra is echter weinig doelgericht en gaat vooral over het ervaren van ‘het pad’. Onze workshops kunnen jou ondersteunen op je weg van groei. Daarbij zullen we je soms uit je comfortzone halen, omdat we weten dat nét buiten de comfortzone de meeste potentie tot groei zit. Dit doen we echter altijd in contact en met respect en liefde.

Inhoud van de workshops
De aanpak van onze workshops is praktisch en eenvoudig. Verwacht geen lange teachings of veel gepraat; ervaren staat bij ons centraal. Dat doen we in de vorm van beweging, lichaamswerk, tantrische meditaties, ademwerk, aanraking, (korte) sharings en ontspanning. Soms ben je op jezelf, soms in een tweetal of groepje en soms met de hele groep. Dit omdat je juist ook in het contact met een ander kunt ervaren wat er in jou leeft.

In een korte avondworkshop is het programma het meest laagdrempelig, in de meerdaagse retreats het meest uitdagend. Er wordt echter altijd in een veilige sfeer gewerkt, met respect voor ieders grenzen. In de avond- en dagworkshops blijven de kleren sowieso aan, bij de meerdaagse retreats wordt er soms ook (gedeeltelijk) naakt gewerkt.

Effecten privé en in werk
Effecten van tantra kunnen op allerlei vlakken merkbaar zijn. Je komt meer in contact met je lijf en gaat hierdoor gezonder leven. Je wordt helderder over je wensen en grenzen en daarmee meer transparant in je contacten met andere mensen. Je voelt je gemakkelijker in het intieme contact met anderen en gaat daardoor meer genieten. Als je als coach, masseur of therapeut of in een ander beroep persoonlijk of intiem met mensen werkt, zul je veel dingen direct in je werk kunnen toepassen. Maar ook als je werkomgeving ver af lijkt te liggen van tantra, kun je effecten gaan ervaren als het gaat om je persoonlijke effectiviteit. Je gaat waarschijnlijk beter voor jezelf zorgen, preciezer voelen wat wel en niet bij je past en je contacten met klanten en collega’s kunnen veranderen. Lees hier een reactie van een deelnemer over het effect van een meerdaagse retreat op de manier waarop ze in haar werk staat.

Leeftijden
We maken bewust de keuze om tantra toegankelijk te maken voor een jonge doelgroep. De meeste deelnemers zijn dan ook tussen de 18 en 40 jaar. Vooral bij de avondworkshops, waar veel nieuwe mensen in tantra komen, houden we ons aan deze leeftijdsgrens. Bij de andere workshops komt het wat minder nauw.
Ben je sowieso in je jonge jaren bij ons begonnen, maar intussen 40+? Dan blijf je helemaal welkom. En sowieso bieden we regelmatig ook workshops voor alle leeftijden aan of is er bij een workshop ruimte voor een aantal 40-plussers.

M/V
Is tantra alleen voor hetero’s? Nee! Hoewel van oorsprong veel tantrameditaties in m/v-koppels werden gedaan (ja, ook bij ons), zijn onze workshops steeds vaker genderneutraal. Dat betekent dat we lang niet altijd meer streven naar een gelijk aantal mannen en vrouwen bij een workshop. In de meditaties en oefeningen ontmoet je zowel mannen als vrouwen en kun je op allerlei manieren spelen met je eigen mannelijke en vrouwelijke energie. Ook als je meer genderfluïde bent, ben je bij ons dus prima op je plek.

Individuele sessies
We bieden ook de mogelijkheid om individuele sessies te volgen. Hiermee kun je je proces tussen de workshops door verdiepen. Er zijn verschillende soorten sessies, zoals lichaamsgerichte coaching, de-armouring of massage.

We zien je graag bij een van de workshops!

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, met daarin de agenda en regelmatig een tantra-meditatie om thuis te doen.
Iedere 10e aanmelding ontvangt een kortingsbon voor een workshop.