Mijn visie op tantra

Er zijn vele stromingen binnen tantra en ook ik heb zo mijn eigen visie en werkwijze.

Wat is tantra voor mij?
Tantra brengt je op een hele ervaringsgerichte manier in het ‘hier en nu’. Dus niet zozeer via je mind, met alle gedachten en oordelen, maar vooral via je lichaam en je zintuigen. In die directe ervaring vallen jij en het leven samen en kun je (weer) eenheid ervaren. Dit verlangen naar eenheid is een van de diepste menselijke verlangens. Een reden waarom in tantra veel nadruk op het lichaam ligt, is dat het lichaam direct in het hier en nu aanwezig is, terwijl de mind altijd in het verleden of in de toekomst is.

Tantra biedt een intens pad van ontwaken en bevrijding. Ontwaken uit je ‘droomstaat’ en bevrijden van het lijden omdat je denkt dat je ego je ware zelf is. Via tantra kun je complete bevrijding ervaring in je geest en in je lichaam. Jouw ware zelf zal zich steeds meer laten zien en je natuurlijke levensenergie zal ten volste door je heen gaan stromen. Dit heeft effect op allerlei gebieden in je leven, waaronder seksualiteit.

Het tantrapad is geen snelle weg, de meeste mensen hebben tijd nodig om de reis naar het lijf, hart en bekken te maken. Bewustzijn (gewaar-zijn) is een belangrijke sleutel op deze reis. In tantra word je je bewust van alles wat er in jou leeft (vreugde, opwinding, verdriet, pijn, weerstand, lust, woede enzovoort) en de uitnodiging is om daar helemaal mee te zijn.

Tantra geeft je inzichten in patronen en blokkades die jou (nog) onvrij houden. Het biedt tools om je lichaam en geest (weer) te openen en vrij te maken en om de verbinding met het goddelijke sterker te ervaren. Binnen tantra werk ik altijd in een sacred space. Bij alles wat ik aanbied, is de intentie om de diepere lagen van het bestaan (weer) te ervaren en noem ik dus ook ‘meditatie’. Of het nu dans is, ademwerk, aanraking, sharing, lichaamswerk of een ceremonie: bewustzijn en sacredness staan centraal. Dit wil overigens niet zeggen dat mijn workshops zweverig of vaag zijn, ik houd het óok graag toegankelijk en down-to-earth.

Inspiratiebronnen
Ik combineer een neo-tantrische aanpak (met invloeden van Osho) met klassieke tantra en dan vooral de Vijnana Bhairava Tantra (Trika Kaula lijn). Wat betreft dit laatste spreekt vooral de diepgaande vertaling en interpretatie van de oude geschriften van Christopher Wallis (Hareesh) mij aan. Deze vorm van tantra biedt een groot aantal toegankelijke meditatietechnieken terwijl er tegelijkertijd een diepgaande visie achter zit. Andere inspiratiebronnen van buiten de tantra zijn Susanne Roursgaard en Andrew Barnes (de-armouring) en Betty Martin (Wheel of Consent).

Gaat tantra over seks?
Het menselijk verlangen naar eenheid is ook terug te vinden in ons verlangen naar intimiteit en seksualiteit. Binnen de tantra wordt seksuele levensenergie erkend als een essentiële energie, zonder dat alles om seks draait. Uiteindelijk draait het daar zelfs helemaal niet om. Wel werken we regelmatig met seksuele energie, maar dit is dus iets anders dan ‘seks hebben’. het werken met je (seksuele) levensenergie is vooral een middel op weg naar bevrijding. En dat dat alles zeker heerlijke effecten (thuis) op je ervaringen in seksualiteit gaan hebben, is mooi meegenomen!
De meeste workshops gaan bij mij dus niet expliciet over seks. Als dat wel zo is, staat dat er bij vermeld. Tijdens workshops vinden sowieso nooit seksuele handelingen plaats.

Inhoud en vorm
De aanpak van mijn workshops is praktisch en eenvoudig. Verwacht geen lange teachings of veel gepraat; ervaren staat bij mij centraal. Dat doen we in de vorm van beweging, lichaamswerk, tantrische meditaties, ademwerk, aanraking, (korte) sharings en ontspanning. Soms ben je op jezelf, soms in een tweetal of groepje en soms met de hele groep. Dit omdat je juist ook in het contact met een ander kunt ervaren wat er in jou leeft.

In een korte avondworkshop is het programma het meest laagdrempelig, in de Intensive Tantra Training en andere meerdaagse retreats het meest uitdagend. Er wordt echter altijd in een veilige sfeer gewerkt, met respect voor ieders grenzen. In de avond- en dagworkshops blijven de kleren sowieso aan, bij de meerdaagse retreats wordt er soms ook (gedeeltelijk) naakt gewerkt, evenals in de dagworkshops waar massage expliciet een onderdeel is.

Effecten privé en in werk
Effecten van tantra kunnen op allerlei vlakken merkbaar zijn. Je wordt je bewuster van je gedachten, je gedrag en je gevoelens. Je gaat meer opmerken waar je stroomt en waar je blokkeert. Je komt meer in contact met je lichaam waardoor je meer gaat voelen. Je wordt helderder over je wensen en grenzen en wordt daarmee meer transparant in je contacten met andere mensen. Je voelt je gemakkelijker in het intieme contact met anderen en gaat daardoor meer genieten. In seksualiteit kun je uiteindelijk zeer intense en diepgaande ervaringen krijgen, terwijl tegelijkertijd de seks an sich misschien wat minder belangrijk gaat worden. Tantra verrijkt je seksleven absoluut, terwijl het in mijn workshops toch niet zo vaak expliciet over seks gaat.
Als je als coach, masseur of therapeut of in een ander beroep persoonlijk of intiem met mensen werkt, zul je veel dingen direct in je werk kunnen toepassen. Maar ook als je werkomgeving ver af lijkt te liggen van tantra, kun je effecten gaan ervaren als het gaat om je persoonlijke effectiviteit. Je gaat waarschijnlijk beter voor jezelf zorgen, preciezer voelen wat wel en niet bij je past en je contacten met klanten en collega’s kunnen veranderen. Lees hier een reactie van een deelnemer over het effect van een meerdaagse retreat op de manier waarop ze in haar werk staat.

Leeftijden
Ik maak bewust de keuze om tantra toegankelijk te maken voor een jonge doelgroep. De meeste deelnemers zijn dan ook tussen de 18 en 40 jaar, hoewel er altijd plek is voor een paar veertigers. Daarnaast bied ik regelmatig workshops voor alle leeftijden aan.

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Iedere 10e aanmelding ontvangt een kortingsbon van 15 Euro voor een workshop of individuele sessie. In onze privacyverklaring kun je lezen dat we zorgvuldig met je persoonsgegevens omgaan.