Visie en inspiratie

Visie op tantra
Er zijn vele stromingen binnen tantra en bij Bliss Your Body hebben we ook zo onze eigen visie en werkwijze.

Tantra biedt prachtige sleutels tot het direct ervaren van het leven. Niet het ervaren via de mind dus, met al z’n gedachten en oordelen, maar vooral via het lichaam en de zintuigen. In deze directe ervaring vallen jij en het leven samen en kun je (weer) eenheid ervaren. Dit verlangen naar eenheid is een van de diepste menselijke verlangens. Een reden waarom in tantra veel nadruk op het lichaam ligt, is dat het lichaam direct in het hier en nu aanwezig is, terwijl de mind altijd in het verleden of in de toekomst is.

Het tantrapad is geen snelle weg, de meeste mensen hebben tijd nodig om de reis van het hoofd, terug naar het lijf, hart en bekken te maken. Bewustzijn is een belangrijke sleutel op deze reis. In tantra word je je bewust van alles wat er in jou leeft (vreugde, opwinding, verdriet, pijn, weerstand, lust, woede enzovoort) en de uitnodiging is om daar helemaal in te ontspannen.

Tantra geeft je ook inzichten in patronen en blokkades die jou (nog) onvrij houden. Het biedt tools om je lichaam en geest (weer) te openen en vrij te maken en om de verbinding met het goddelijke sterker te ervaren. Binnen tantra werken we in een sacred space. Bij alles wat we doen is de intentie om tot de diepere lagen van het bestaan door te dringen.

Alles wat je binnen tantra doet en alles wat we in onze workshops en sessies doen, noemen we meditatie. Of het nu dans is, ademwerk, aanraking, sharing, lichaamswerk of een ceremonie: bewustzijn en sacredness staan centraal. Dit wil overigens niet zeggen dat onze workshops zweverig of vaag zijn, we houden het óok graag down-to-earth.

Inspiratiebronnen
We laten ons inspireren door verschillende tantrische stromingen en scholen, waarvan vele geïnspireerd zijn door de tantraleraar Osho. Andere inspiratiebronnen zijn Betty Martin (Wheel of Consent) en Susanne Roursgaard/Andrew Barnes (de-armouring). We maken ook veel gebruik van teksten en meditaties uit de eeuwenoude Vigyan Bhairav Tantra die onder meer door Osho zijn verwoord.

Gaat tantra over seks?
Het menselijk verlangen naar eenheid is ook terug te vinden in ons verlangen naar intimiteit en seksualiteit. Binnen de tantra wordt seksuele energie erkend als een essentiële energie, zonder dat alles om seks draait. Uiteindelijk draait het daar misschien wel helemaal niet om… Wel spelen we regelmatig met seksuele energie, maar dit is dus iets anders dan ‘seks hebben’. We verbinden de energie van het bekken ook altijd met het hart. De meeste workshops gaan niet expliciet over het thema seksualiteit. Als dat wel zo is, staat dat er expliciet bij vermeld. Tijdens workshops vinden sowieso geen seksuele handelingen plaats.

Wat is het doel?
Als tantra al een doel heeft, dan is dat een bewust leven leiden en de dingen in het leven ervaren zoals ze werkelijk zijn. Tantra is echter weinig doelgericht en gaat vooral over het ervaren van ‘het pad’. Onze workshops kunnen jou ondersteunen op je weg van groei. Daarbij zullen we je soms uit je comfortzone halen, omdat we weten dat nét buiten de comfortzone de meeste potentie tot groei zit. Dit doen we echter altijd in contact en met respect en liefde.

Inhoud en vorm van de workshops
De aanpak van onze workshops is praktisch en eenvoudig. Verwacht geen lange teachings of veel gepraat; ervaren staat bij ons centraal. Dat doen we in de vorm van beweging, lichaamswerk, tantrische meditaties, ademwerk, aanraking, (korte) sharings en ontspanning. Soms ben je op jezelf, soms in een tweetal of groepje en soms met de hele groep. Dit omdat je juist ook in het contact met een ander kunt ervaren wat er in jou leeft.

In een korte avondworkshop is het programma het meest laagdrempelig, in de Intensive Tantra Training en andere meerdaagse retreats het meest uitdagend. Er wordt echter altijd in een veilige sfeer gewerkt, met respect voor ieders grenzen. In de avond- en dagworkshops blijven de kleren sowieso aan, bij de meerdaagse retreats wordt er soms ook (gedeeltelijk) naakt gewerkt.

Effecten privé en in werk
Effecten van tantra kunnen op allerlei vlakken merkbaar zijn. Je komt meer in contact met je lijf en gaat hierdoor gezonder leven. Je wordt helderder over je wensen en grenzen en daarmee meer transparant in je contacten met andere mensen. Je voelt je gemakkelijker in het intieme contact met anderen en gaat daardoor meer genieten. Als je als coach, masseur of therapeut of in een ander beroep persoonlijk of intiem met mensen werkt, zul je veel dingen direct in je werk kunnen toepassen. Maar ook als je werkomgeving ver af lijkt te liggen van tantra, kun je effecten gaan ervaren als het gaat om je persoonlijke effectiviteit. Je gaat waarschijnlijk beter voor jezelf zorgen, preciezer voelen wat wel en niet bij je past en je contacten met klanten en collega’s kunnen veranderen. Lees hier een reactie van een deelnemer over het effect van een meerdaagse retreat op de manier waarop ze in haar werk staat.

Leeftijden
We maken bewust de keuze om tantra toegankelijk te maken voor een jonge doelgroep. De meeste deelnemers zijn dan ook tussen de 18 en 40 jaar, hoewel er altijd plek is voor een paar veertigers.
Daarnaast bieden we regelmatig workshops voor alle leeftijden aan.

M/V
Is tantra alleen voor hetero’s? Nee! Hoewel van oorsprong veel tantrameditaties in m/v-koppels werden gedaan (ja, ook bij ons), zijn onze workshops steeds vaker genderneutraal. Dat betekent dat we lang niet altijd meer streven naar een gelijk aantal mannen en vrouwen bij een workshop. In de meditaties en oefeningen ontmoet je zowel mannen als vrouwen en kun je op allerlei manieren spelen met je eigen mannelijke en vrouwelijke energie. Ook als je meer genderfluïde bent, ben je bij ons dus prima op je plek.

Individuele sessies
We bieden ook de mogelijkheid om individuele sessies te volgen. Hiermee kun je je proces tussen de workshops door verdiepen. Er zijn verschillende soorten sessies, zoals lichaamsgerichte coaching, de-armouring of massage.

We zien je graag bij een van de workshops of bij een individuele sessie!

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Iedere 10e aanmelding ontvangt een kortingsbon van 15 Euro voor een workshop of individuele sessie. In onze privacyverklaring kun je lezen dat we zorgvuldig met je persoonsgegevens omgaan.