Veelgestelde vragen

Waarom hanteer je een leeftijdsgrens?
De belangrijkste doelgroep van Bliss Your Body bestaat uit jonge mensen tot ongeveer 40 jaar, met ook altijd plek voor een paar veertigers. Waarom is dit? Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat leeftijd er in tantra niet toe doet en dat het dus raar is dat ik me op een bepaalde leeftijdsgroep richt. Toch geven veel jonge mensen aan dat ze het fijn vinden om met leeftijdsgenoten die in een zelfde levensfase zitten samen te zijn. Voor sommigen is het zelfs de reden dat ze de eerste stap naar een tantraworkshop durven te zetten.
Bij Bliss is de jonge doelgroep indertijd vanzelf ontstaan, doordat mijn eerste workshops gericht waren op het lezerspubliek van mijn boekje ‘Coole seks, relaxte liefde’. Ik bleek het werken met jonge mensen ontzettend leuk te vinden en nog steeds vind ik het bijzonder om juist deze groep de mogelijkheid te bieden om in tantra te stappen en hier een groeiproces in door te maken. Een groot deel van mijn aanbod is daarom dus op een jonge doelgroep gericht. Tegelijkertijd worden de mensen die vaker terugkomen natuurlijk ouder en zijn er ook genoeg 40-plussers die zich aangetrokken voelen tot mijn stijl van werken. De laatste jaren zijn er daarom ook genoeg workshops en retreats die voor alle leeftijden open staan.

Gaat tantra mij een beter seksleven geven?

Tantra verandert absoluut je beleving van seksualiteit en kan tot ongelofelijk diepe ervaringen leiden. Het kan er voor zorgen dat je je seksuele energie meer (in je hele lichaam) gaat voelen, zelfs zo sterk dat je bij wijze van spreken niet eens meer seks nodig hebt om je extatisch of ‘orgastisch’ te voelen. Toch zijn de effecten op de beleving van seks in mijn ogen eerder ‘een gevolg van’ (jarenlange tantrabeoefening in brede zin) dan een doel dat nagestreefd moet worden. Centraal in tantra staat voor mij de bewustzijnsgroei en het pad van ontwaken. Dit pad wordt bij Bliss doorlopen via zowel de weg van meditatie als de weg van het lichaam. Ook het thema seksualiteit komt daarbij aan de orde, maar alleen in langere retreats, zodat er zo veel mogelijk de borging is van een veilige omgeving. In mijn ogen is het thema seksualiteit te kwetsbaar en zijn er te veel wonden en beschadigingen op dit gebied om hier zinvol tijdens bijvoorbeeld een avondworkshop (met beginners) mee te werken. In mijn workshops vinden overigens nooit seksuele handelingen plaats, er wordt dus niet aan seks gedaan.

Is tantra alleen voor hetero’s?
Nee. Hoewel van oorsprong veel tantrameditaties in m/v-koppels werden gedaan (ja, ook bij mij), zijn mijn workshops steeds vaker genderneutraal. Dat betekent dat ik lang niet altijd meer streef naar een gelijk aantal mannen en vrouwen bij een workshop. In de meditaties en oefeningen ontmoet je zowel mannen als vrouwen en kun je op allerlei manieren spelen met je eigen mannelijke en vrouwelijke energie. Ook als je meer genderfluĆÆde bent, ben je bij ons dus prima op je plek. Ook in ons Bliss-team is op dit punt overigens diversiteit te vinden.

Begeleid je alle workshops alleen?
Nee. Hoewel ik in bijna alle workshops en trainingen de hoofdbegeleider ben, word ik altijd ondersteunend door een aantal assistenten. Werken met een (vast) team zorgt er voor dat ik zo veel mogelijk bedding en veiligheid aan de deelnemers kan bieden. Teamleden zijn er voor ‘holding the space’ en zorg voor de groep en deelnemers. Daarnaast doen ze regelmatig mee als deelnemer, bijvoorbeeld als de groep oneven is of als ik het zinvol vind dat ze meedoen. Steeds vaker gaan teamleden in de toekomst ook onderdelen of hele workshops begeleiden, zoals (mijn partner) Remi ademsessies, Rogier mannenactiviteiten en Bente ‘same sexe’ workshops. Mijn team komt meerdere keren per jaar bij elkaar om door te spreken hoe we de begeleiding van de deelnemers zo goed mogelijk kunnen doen. Teamleden zijn altijd eerst een tijd zelf deelnemer bij Bliss geweest voordat ze de stap naar het assistentschap kunnen zetten.

Zijn jullie wel eens op tv geweest?
Ja zeker. Hier vind je een overzicht van onze activiteiten in de media. Ook zijn we op dit moment bezig om een prachtige documentaire te maken over jonge mensen in tantra. Deze komt vermoedelijk begin 2019 uit.

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Iedere 10e aanmelding ontvangt een kortingsbon van 15 Euro voor een workshop of individuele sessie. In onze privacyverklaring kun je lezen dat we zorgvuldig met je persoonsgegevens omgaan.