Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal vragen die we soms gesteld krijgen. Heb jij een andere vraag? Stuur ons dan gerust een mailtje: info@blissyourbody.nl.

* Op welke leeftijden richt Bliss Your Body zich?
We hebben aparte kennismakingsworkshops en cursussen voor de doelgroep 18-28 jaar, voor de groep tot 45 jaar en voor 40-plussers. De meeste verdiepingsworkshops en trainingen zijn echter voor alle leeftijden bedoeld.
De workshops van Bliss kenmerken zich door een frisse, dynamische en ervaringsgerichte stijl. In de meeste workshops wordt niet heel veel gepraat, maar vooral ervaren.

* Gaat tantra mij een beter seksleven geven?
Tantra verandert zeker je beleving van seksualiteit en kan tot diepe en ook spirituele ervaringen in seks leiden. Tantra zorgt ervoor dat je je seksuele (levens)energie sterker én in je hele lichaam gaat voelen, zelfs zo sterk dat je bij wijze van spreken niet eens meer seks nodig hebt om je extatisch te voelen. Toch zijn de effecten op de beleving van seks in onze ogen eerder ‘een gevolg van’ (jarenlange tantra-beoefening in brede zin) dan een doel dat nagestreefd moet worden.

* Hoe gaan jullie om met afmeldingen?
In onze Algemene Voorwaarden vind je ook onze annulerings-voorwaarden.
Voor korte workshops geldt dat je tot een week van tevoren gratis kunt annuleren. Bij afmelden binnen een week geven we geen geld terug. Het is helaas ook niet doenlijk voor ons om je door te schuiven naar een volgende workshop. Wel kun je je ticket doorverkopen en soms ook kunnen wij daarin faciliteren als er een wachtlijst is of als iemand last minute vraagt of er nog plek is. Je hoort dan vanzelf van ons en regelt het financiële stuk onderling met de andere partij.

* Hoe weet ik of het bij jullie prettig en veilig is?
We kunnen van tevoren natuurlijk niet weten of onze (vrij nuchtere) aanpak jou aanspreekt. Wel is het zo dat we veel aandacht besteden aan zorgvuldigheid en veiligheid. Er is bij ons niets dat móet, je kunt altijd je grenzen aangeven en de kennismakingsworkshops zijn bewust laagdrempelig. We doen er alles aan om jou een positieve ervaring in tantra mee te geven. 
We onderschrijven verder de Ethische Gedragscode van TantraWijzer en doen regelmatig aan intervisie en intercollegiaal overleg.

Twijfel je of een tantraworkshop voor jou geschikt is? Lees dan zeker even de pagina Wanneer beter géén tantra?

* Is jullie tantra hetero-normatief?
Een beetje wel, een beetje niet… Hoewel van oorsprong veel tantrameditaties in m/v-koppels werden gedaan (ja, ook bij ons…), zijn onze workshops steeds vaker genderneutraal. Dat betekent dat we lang niet altijd meer streven naar een gelijk aantal mannen en vrouwen bij een workshop. In de meditaties en oefeningen ontmoet je mensen van alle genders en kun je op allerlei manieren spelen met je eigen mannelijke en vrouwelijke energie. Tegelijkertijd is het goed om te weten dat we bijvoorbeeld bij de Intensive Tantra Training wel streven naar een ongeveer gelijk aantal mannen en vrouwen en dat een paar meditaties daar bewust m/v worden gedaan. Zie jij jezelf als non-binair en wil je meedoen met de Intensive? Neem dan even contact met ons op. We vinden zeker een vorm waarin ook jij je goed en welkom voelt.

Hou jij van ruimdenkendheid en genderdiversiteit in de groep? Kies dan voor de queerworkshops en -cursussen!

* Wie begeleidt de workshops bij Bliss?
Je kunt diverse begeleiders tegenkomen bij Bliss. Naast Wendy Doeleman zijn dat uit het vaste Bliss-team Jet Biesboer, Martje Heerkens en Bente Erkelens. Daarnaast zijn er trainers van buiten Bliss die ook regelmatig workshops of cursussen aanbieden, zoals Femke Saher die de vrouwencursus begeleidt. Floris Alberse verzorgt het mannendeel tijdens de Intensive Tantra Training level 1 (tijdens blok 2). Meer info over de begeleiders vind je hier.

Iedere begeleider wordt ondersteunend door een aantal assistenten. Werken met een (vast) team zorgt er voor dat we zo veel mogelijk bedding en veiligheid aan de deelnemers kunnen bieden. Teamleden zijn er voor ‘holding the space’ en voor de zorg voor deelnemers. Daarnaast doen ze zelf regelmatig mee als deelnemer, bijvoorbeeld als de groep oneven is of als de begeleider het zinvol vindt dat ze meedoen. Teamleden zijn altijd eerst een tijd zelf deelnemer bij Bliss voordat ze gaan assisteren.

* Wat kan ik bij tantra aan effecten verwachten?
Effecten van tantra kunnen op allerlei vlakken merkbaar zijn. Je wordt je bewuster van je gedachten, je gedrag en je gevoelens en je realiseert je wat je wérkelijk bent (bewustzijn). Je gaat meer opmerken waar je stroomt en waar je blokkeert. Je komt meer in contact met je lichaam waardoor je meer gaat voelen. Je wordt helderder over je wensen en grenzen en wordt daarmee meer transparant in je contacten met andere mensen. Je voelt je gemakkelijker in het intieme contact met anderen en gaat daardoor meer genieten. In seksualiteit kun je uiteindelijk zeer intense en diepgaande ervaringen krijgen, terwijl tegelijkertijd de seks an sich misschien wat minder belangrijk gaat worden. Tantra verrijkt je seksleven absoluut, hoewel het in onze workshops toch niet vaak expliciet over seks gaat.
Als je als coach, masseur of therapeut of in een ander beroep persoonlijk of intiem met mensen werkt, zul je veel dingen in je werk kunnen toepassen. Maar ook als je werkomgeving ver af lijkt te liggen van tantra, kun je effecten gaan ervaren als het gaat om je persoonlijke effectiviteit. Je gaat waarschijnlijk beter voor jezelf zorgen, preciezer voelen wat wel en niet bij je past en je contacten met klanten en collega’s kunnen veranderen.
Wel weten we dat er een groot verschil in effect is tussen het volgen van een af en toe een losse workshop en het doen van een langer traject. Meerdaagse retreats in combinatie met een persoonlijke dagelijkse practice thuis hebben het grootste effect. Met name bij de Intensive ga je echt tussen de retreats door bezig met de integratie van tantra in je dagelijks leven, waardoor de effecten ook blijvend kunnen zijn.

* Wat hebben jullie zelf aan trainingen en opleidingen op het gebied van tantra gedaan?
Wendy’s persoonlijke tantrapad is 18 jaar geleden gestart en sindsdien heeft zij een groot aantal trainingen, opleidingen en bijscholingen gevolgd. Dit was en is steeds een combinatie van neo-tantra en klassieke tantra geweest, gecombineerd met diverse vormen van lichaamswerk en massage evenals opleidingen in het werken met groepen.
Lees hier meer over Wendy en de andere begeleiders van het team.

* Gaan we in jullie workshops aan seks doen?
Nee, in onze workshops en trainingen vinden geen seksuele handelingen plaats.
In de eerste plaats gaat tantra maar voor een klein deel over seksualiteit en zijn we een groot deel van de tijd dus helemaal niet met dit thema bezig. Verder is het zo dat we juist onderzoeken hoe levensenergie kan stromen zónder aan seks te doen. De seksuele weg is voor de meeste mensen immers al bekend (al doen er soms ook mensen mee die nog geen ervaring met seks met iemand anders hebben).
Tot slot gaat het bij seksualiteit ook om een gebied waar gemakkelijk grenzen overschreden zouden kunnen worden en daar willen we graag vandaan blijven.

* Geven jullie (erotische) tantramassages?
Nee, deze geven we niet.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.