Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal vragen die ik soms gesteld krijg. Heb jij een andere vraag? Stuur mij dan gerust een mailtje: wendy@blissyourbody.nl.

* Op welke doelgroep richt Bliss Your Body zich?
Jarenlang hebben we (vrijwel) alleen workshops voor jonge mensen tot ongeveer 40 jaar gegeven, met slechts af en toe een workshop voor alle leeftijden. Dit is intussen omgedraaid. In principe staan onze workshops dus nu open voor iedereen. Tegelijkertijd blijkt dat nieuwe jonge mensen het vaak fijn vinden om met tantra te starten in een groep met leeftijdsgenoten. Om deze reden blijven we ook jongerengroepen aanbieden. Deze zijn voor mensen t/m 39 jaar en herken je aan de toevoeging YOUNG.

De workshops van Bliss kenmerken zich door een dynamische en ervaringsgerichte stijl. In vergelijking tot sommige andere aanbieders is er vrij weinig verbale interactie (zoals inquiry, verbaal proceswerk…). De gemiddelde leeftijd is in alle groepen vrij jong.
Voor vragen kun je altijd contact met mij opnemen.

* Gaat tantra mij een beter seksleven geven?
Tantra verandert zeker je beleving van seksualiteit en kan tot diepe en ook spirituele ervaringen in seks leiden. Tantra zorgt ervoor dat je je seksuele (levens)energie sterker én in je hele lichaam gaat voelen, zelfs zo sterk dat je bij wijze van spreken niet eens meer seks nodig hebt om je extatisch te voelen. Toch zijn de effecten op de beleving van seks in onze ogen eerder ‘een gevolg van’ (jarenlange tantra-beoefening in brede zin) dan een doel dat nagestreefd moet worden.

Centraal in tantra staat voor ons de bewustzijnsgroei en het pad van ontwaken. Ook het thema seksualiteit komt daarbij aan bod, maar in feite alleen in langere retreats, zodat er zo veel mogelijk de borging is van een veilige omgeving. In onze ogen is het thema seksualiteit te kwetsbaar om hier zinvol tijdens bijvoorbeeld een avondworkshop (met beginners) mee te werken.

* Is jullie tantra hetero-gericht?
Beetje wel, beetje niet.. Hoewel van oorsprong veel tantrameditaties in m/v-koppels werden gedaan (ja, ook bij ons…), zijn onze workshops steeds vaker genderneutraal. Dat betekent dat we lang niet altijd meer streven naar een gelijk aantal mannen en vrouwen bij een workshop. In de meditaties en oefeningen ontmoet je zowel mannen als vrouwen en kun je op allerlei manieren spelen met je eigen mannelijke en vrouwelijke energie. Tegelijkertijd is het goed om te weten dat we bijvoorbeeld bij de Intensive Tantra Training wel streven naar een gelijk aantal mannen en vrouwen en dat een aantal meditaties daar bewust  wel m/v wordt gedaan. Zou jij je echter opgeven samen met je samesex-partner, dan zouden jullie die meditaties samen kunnen doen!

* Wie begeleidt de workshops bij Bliss?
Hoewel ik (Wendy) zelf in bijna alle trainingen de hoofdbegeleider ben, word ik altijd ondersteunend door een aantal assistenten. Werken met een (vast) team zorgt er voor dat ik zo veel mogelijk bedding en veiligheid aan de deelnemers kan bieden. Teamleden zijn er voor ‘holding the space’ en voor de zorg voor deelnemers. Daarnaast doen ze zelf regelmatig mee als deelnemer, bijvoorbeeld als de groep oneven is of als ik het zinvol vind dat ze meedoen. Soms begeleiden teamleden ook onderdelen of een hele workshops en in de toekomst zal dit nog wat vaker gaan gebeuren. Als team komen we meerdere keren per jaar bij elkaar om met elkaar af te stemmen. Teamleden zijn altijd eerst een tijd zelf deelnemer bij Bliss voordat ze kunnen gaan assisteren.

* Wat kan ik bij tantra aan effecten verwachten?
Effecten van tantra kunnen op allerlei vlakken merkbaar zijn. Je wordt je bewuster van je gedachten, je gedrag en je gevoelens en ondekt wat je Ware Zelf is. Je gaat meer opmerken waar je stroomt en waar je blokkeert. Je komt meer in contact met je lichaam waardoor je meer gaat voelen. Je wordt helderder over je wensen en grenzen en wordt daarmee meer transparant in je contacten met andere mensen. Je voelt je gemakkelijker in het intieme contact met anderen en gaat daardoor meer genieten. In seksualiteit kun je uiteindelijk zeer intense en diepgaande ervaringen krijgen, terwijl tegelijkertijd de seks an sich misschien wat minder belangrijk gaat worden. Tantra verrijkt je seksleven absoluut, hoewel het in onze workshops toch niet vaak expliciet over seks gaat.
Als je als coach, masseur of therapeut of in een ander beroep persoonlijk of intiem met mensen werkt, zul je veel dingen in je werk kunnen toepassen. Maar ook als je werkomgeving ver af lijkt te liggen van tantra, kun je effecten gaan ervaren als het gaat om je persoonlijke effectiviteit. Je gaat waarschijnlijk beter voor jezelf zorgen, preciezer voelen wat wel en niet bij je past en je contacten met klanten en collega’s kunnen veranderen.
Wel weten we dat er een groot verschil in effect is tussen het volgen van een af en toe een losse workshop en het doen van een langer traject. Meerdaagse retreats in combinatie met een persoonlijke dagelijkse practice thuis hebben het grootste effect. Met name bij de Intensive ga je echt tussen de retreats door bezig met de integratie van tantra in je dagelijks leven, waardoor de effecten ook blijvend kunnen zijn.

* Wat heb je zelf aan trainingen en opleidingen op het gebied van tantra gedaan?
Mijn persoonlijke tantrapad is zo’n 14 jaar geleden gestart en sindsdien heb ik een groot aantal trainingen, opleidingen en bijscholingen gevolgd. Dit is steeds een combinatie van neo-tantra en klassieke tantra geweest, gecombineerd met diverse vormen van lichaamswerk en massage evenals opleidingen in het werken met groepen. Hier lees je meer over mijn professionele achtergrond.

* Vinden er in jullie workshops seksuele handelingen plaats?
Nee, in onze workshops en trainingen vinden geen seksuele handelingen plaats.
In de eerste plaats gaat tantra maar voor een klein deel over seksualiteit en zijn we een groot deel van de tijd dus helemaal niet met dit thema bezig. Verder is het zo dat we juist zoeken hoe levensenergie kan stromen zónder aan seks te doen. Die weg is voor de meeste mensen immers al bekend.
Ook is het zo dat wij ons niet bezighouden met ‘tantra massage’. Wel vindt er regelmatig ontspannen aanraking plaats, maar dit is meestal óp de kleren.
Tot slot is het in ons land zonder vergunning niet zomaar toegestaan om in de context van een training geslachtsdelen aan te raken. Het gaat ook om een gebied waar gemakkelijk grenzen overschreden zouden kunnen worden en daar willen we graag ver vandaan blijven.

* Geef je (erotische) tantramassages?
Nee, deze geef ik niet.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.