Deze blog is net als #52 geschreven door Laura Eggens (ex-teamlid Bliss Your Body en eigenaar van www.pratenoverseks.com)

Seks. Lust jij er wel pap van of denk je regelmatig: pfffff?

Bij veel stellen die ik spreek, heeft één van de twee minder vaak zin in seks dan de ander. Meestal heeft de vrouw minder zin. Over het algemeen lijkt ook het beeld te bestaan dat mannen meer interesse zouden hebben in seks dan vrouwen.

Soms hoor ik iemand roepen dat ‘het biologisch bepaald is’, dat ‘mannen nou eenmaal hun zaad moeten verspreiden’ of dat het de schuld is van testosteron in onze lichamen. Er zijn ondertussen echter een hoop onderzoeken gedaan die dit tegenspreken (bijvoorbeeld door Ellen Laan, Emily Nagoski of Cordelia Fine) en genoeg vrouwen worden juist enthousiaster dan enthousiast van het onderwerp seks (myself included).

Waarom komt het dan toch zo vaak voor dat vrouwen minder zin in seks lijken te hebben?

Seks in onze samenleving
Grote kans dat het te maken heeft met hoe ‘seks’ wordt vormgegeven in onze samenleving. We leren een soort seks aan die over het algemeen goed werkt voor mensen met een penis. Aan de oppervlakte tenminste. We leren over penis-in-vagina seks bijvoorbeeld en dat orgasmes het resultaat moeten zijn van zulke penetratie-seks. En dat terwijl maar 30% van de vrouwen klaar kan komen tijdens penetratie. Als ‘seks’ betekent: snelle, op ontlading gerichte penetratie waarbij al het andere ‘voorspel’ heet, dan kun je het een vrouw niet kwalijk nemen dat ze niet wild wordt van het vooruitzicht op zo’n middelmatig plezierige activiteit.**

We hebben de verkeerde dingen geleerd
Volgens mij hebben we als vrouw de verkeerde dingen geleerd over seks.

  • We leren dat we begeerd mogen worden, maar niet hoe we onze eigen verlangens kunnen leren voelen.
  • We leren dat seks tegen ons gebruikt kan worden, iets is om bang voor te zijn, in plaats van iets waar we totale controle over hebben en vol mogen ervaren, in kunnen groeien en bloeien.
  • We leren niet hoeveel variatie er kan zijn in geweldige seks, waarbij allerlei activiteiten orgastisch plezier teweeg kunnen brengen (waarbij ‘orgastisch’ overigens niet per se ‘het hebben van een orgasme’ betekent!).
  • Bovendien krijgen we van jongs afaan mee dat onze lichamen er op een bepaalde manier uit zouden moeten zien, of op een bepaalde manier zouden moeten functioneren om genot te mogen ervaren. We moeten ogenblikkelijk opgewonden en nat zijn (duurt bij de meeste vrouwen gewoon langer). We moeten binnen drie keer pompen klaarkomen (zo werkt ons lichaam niet). En we moeten slank zijn en een strakke huid hebben om geaccepteerd te worden (hou op schei uit). Zo leren we te vechten tegen ons eigen lichaam, in plaats van ons lichaam optimaal te benutten.

Is minder zin erg?
Is het dan eigenlijk erg om minder vaak seks te willen? Nou, niet per se nee: ik ben er groot voorstander van dat je lekker mag doen waar je blij van wordt. Maar ik weet ook hoe verrijkend (bevredigende) seks kan zijn: voor je lijf, voor je zelfvertrouwen, je energiepeil, de manier waarop je je tot anderen verhoudt. En ja, zelfs voor je spiritualiteit, je vertrouwen en ontspanning in het leven.

Een andere blik op seks
Dusse, wat als we seks nou eens ánders gaan zien?

Bijvoorbeeld.. dat seks net zo goed orale seks kan zijn, of stromende seksuele energie, of een goede borstmassage, of self-pleasure? Dat er oneindig veel mogelijkheden zijn te ontdekken om ons lichaam seksueel plezier te bezorgen. Dat we zelf in staat zijn om ons palet van genot uit te breiden.

Ik gun het iedereen en dus ook jou om met vreugde je eigen lichaam te kunnen beleven. Weten waar je plezier kunt vinden en hoe je daar open voor kunt komen te staan. Hoe je kunt spelen en ervaren en ontdekken. En een heleboel kun je trouwens ontdekken zonder aan seks te doen (bijvoorbeeld in een tantra-retreat).

De rol van tantra
Bij mij heeft tantra hier namelijk veel voor me in betekend (en nog steeds).

Tantra heeft me voor een groot deel bevrijd van beperkende overtuigingen over mijn lichaam. Het heeft me leren voelen in mijn lijf: waar verlang ik naar en waar heb ik nou echt even geen zin in? Ik kan nu veel beter herkennen wat mijn verlangens zijn en erom te durven vragen. Ik heb leren luisteren naar een lijf dat iets anders blieft. Ik kan een stuk makkelijker genieten van sensualiteit zonder dat het ergens heen hoeft.

Dit bovenstaande geldt voor vrouwen én mannen, geloof ik, misschien op net andere manieren. Hoe heerlijk is het dan ook om met alleen vrouwen dit onderwerp te verkennen. Ver weg van hoe het ‘moet’, van de verwachtingen die een partner zou kunnen hebben. Simpelweg nieuwsgierig te zijn naar onszelf en ons eigen orgastische lijf.