Carnaval en tantra – gaat dat samen?

De meeste mensen zullen direct zeggen: no way!
En toch was mijn ervaring – en die van zo’n 20 anderen met mij – dit jaar anders.

Hoe dat kan?

Laat me je vertellen over de ridder (of eigenlijk ridster) die de draak versloeg.

Een omgedraaide maag
Onlangs gaf ik (Martje) een kennismakingsworkshop tantra voor 18 tot 28-jarigen vanuit Bliss Your Body. Het was zeker niet de eerste workshop die ik gaf, maar wel de eerste die ik helemaal in mijn eentje begeleidde.

En daar waar Pippi Langkous zegt: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, zegt het hele systeem van Martje: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus WIE DENK JE WEL DAT JE BENT OM DIT TE GAAN DOEN?!?!”.

Je begrijpt, op de dag van de workshop voelde ik mij niet bruisend van de inspiratie, levensenergie, vertrouwen en flow. Integendeel, mijn maag voelde zich omgedraaid, niet van de zenuwen maar van het pure ongemak om dit te gaan doen en alle gedachten die daarbij kwamen kijken. Het kan dan echt voelen alsof er een sluier over de werkelijkheid ligt, alsof je de werkelijkheid écht even niet anders kan zien dan dat: een slecht idee om dit te gaan doen, wie ben ik, wat kan ik nou, anderen kunnen dit toch veel beter, het is vast niet goed genoeg, enz. enz.

Gillend op de fiets
Maar wat heeft bovenstaande met de ridder en de draak te maken? Nou, ik deed het dus tóch!

Ik gaf de workshop, het ging hartstikke goed, deelnemers konden erin zakken, ze konden pareltjes uit de workshop halen en echt proeven aan tantra.

En ikzelf?! Ik genoot er inténs van.

Het bracht me weer in contact met mijn eigen stroom en speelsheid. En ik voelde hoe dit zó voor mij bedoeld is en dat het zoveel dingen die ik kan en wil doen, samenbrengt.

Terug op de fiets kon ik wel gillen (ik deed dat trouwens ook): ik had de draak verslagen!!! Op dat moment kon ik weer met humor en helderheid kijken naar dat stukje in mij dat bij iets nieuws altijd weer bang is dat ik het niet zal kunnen of dat ik ‘door de mand zal vallen’.

En ik dacht: dat is dus een draak die ik heb te verslaan om daar te komen waar ik de grootse bron van levensenergie in mezelf aanboor.

Draken verslaan
Het verslaan van draken, dat is eigenlijk ook wat we bij tantra doen: een warme uitnodiging geven om jezelf in een stretch te brengen. Die stretch waarbij je voelt waar je eigenlijk zou willen zijn, maar waar het vaak nog zó spannend is om te zijn. Dat kan zijn als begeleider van een workshop 😉, maar ook als deelnemer in een workshop. Bijvoorbeeld op het moment dat je eerlijk mag vertellen wat voor soort aanraking je écht graag zou ontvangen.

Maar het kan ook bij een nieuwe stap op je werk zijn of een nieuwe hobby of sport waar je mee gaat beginnen.

Het kan eigenlijk bij van alles zijn, tantra is immers een pad voor ‘householders’, mensen die met hun spirituele beoefening middenin het leven willen staan.

En het vraagt wat ridderlijke moed, om die draak of draken te lijf te gaan. Die draken die vaak in je hoofd zitten en je weghouden van het voelen van je eigen intuïtie, potentie of levenslust.

En dat carnaval dan?
Maar wat heeft dit nou allemaal te maken met carnaval?

Na die kennismakingsworkshop had ik op de fiets terug naar huis ineens de inspiratie voor mijn carnavalsoutfit: ik werd een ridder met een draak. En ik had nog meer inspiratie. Ik wilde tijdens de carnavalsbrunch die ik ieder jaar geef (ja zo eentje met foute muziek, tosti’s en bier) een ode brengen aan mijn kostuum en nógmaals die draak verslaan.

En zo kwam het dat ik afgelopen zaterdag aan zo’n 20 verklede zielen mijn kostuum van dit jaar toelichtte en vertelde dat ik ze mee zou nemen in een Turbo-Tantra-Taster-Carnavalseditie.

Ik deed dat om deze mensen uit te nodigen om een kleín beetje in die stretch te gaan, wetende dat het daarna (bijna) altijd wordt beloond met plezier en verbinding.

En geloof het of niet, ze deden állemaal mee (inclusief de ex-defensiemedewerker, cardioloog, salesmanager, docenten, bankmedewerker en orthopedagogen).

Ik deed het enerzijds met een grote knipoog. Zo had ik voor alle workshoponderdelen toepasselijke carnavalshits uitgekozen. Maar stiekem werd er ondertussen ook super eerlijk gedeeld bij de vraag ‘wat is je verlangen om hier te zijn en wat vind je misschien spannend?’ en eindigden we met een ontspannende schoudermassage waar al zuchtend en kreunend van genoten werd. Als voorbereiding op de polonaise natuurlijk!

Zo konden voor mij dit jaar twee passies tóch samen komen: tantra en carnaval, wat een genot!