Tantra is een lichaamsgerichte spirituele levensvisie die een enorme verrijking voor je leven kan zijn. En toch is het niet altijd voor iedereen geschikt.

Tantra in een groep
Veel mensen beoefenen tantra in de vorm van workshops en trainingen.

Het heeft grote voordelen om op die manier begeleiding van een leraar te krijgen en ook de groepsenergie kan veel extra’s bieden. Wel is een veilige sfeer een belangrijke voorwaarde voor groei en ontwikkeling.

In mijn workshops en trainingen creëer ik zo veel mogelijk veiligheid en benoem ik dat je altijd de keuze hebt om ergens niet aan mee te doen, te stoppen of de dingen op jouw manier te doen. Ook zijn er assistenten aanwezig om je ondersteuning te bieden.

Niet voor iedereen
Toch is tantra in een groep niet altijd voor iedereen geschikt.

Sommige mensen denken dat je bij tantra leuk wat sensuele oefeningen doet en een beetje knuffelt met iedereen. Echter, zeker wie ooit een langer traject heeft gedaan, weet dat dat absoluut niet het enige is. Tantra laat je álle kanten van het leven zien, ook de kanten die we ‘pijnlijk’ noemen.

Ego-afbraak
In tantra brokkelt je persoonlijkheid, het ego dat je eerst zo zorgvuldig had opgebouwd, langzaam af. Dat klinkt misschien best lekker en bevrijdend en dat is het uiteindelijk ook, maar voor veel mensen is dit toch een pittig proces. Het ego laat zich namelijk niet zomaar opzij zetten.

Je kunt dit proces vergelijken met erosie. Dit afslijtingsproces (het gaat ook eerder om dingen áfleren dan bíjleren) gaat bij voorkeur langzaam, maar zeker tijdens een retreat kan het soms flink losgaan. We hoeven niet eens hele extreme dingen te doen en dan toch kunnen diepe, oude pijnstukken getriggerd worden. Bij sommige mensen gebeurt dit bijvoorbeeld als ze een maatje voor een meditatie moeten kiezen of als ze bij een meditatiemaatje uitkomen waarbij ze zich niet op hun gemak voelen. Anderen hebben het tijdens de pauzes, als ze moeilijk verbinding met de andere deelnemers kunnen maken. En weer anderen tijdens een ademsessie of als er misschien een keer een onderdeel naakt is.

Al deze triggers zijn welkom en zelfs nodig in je proces, maar voor sommige mensen kan dit te intens zijn, of is het nodig dat iemand daarnaast individuele therapie heeft.

Wanneer opletten?
Als jij je jezelf herkent in een of meerdere van onderstaande punten of je om andere redenen twijfels hebt, dan is het goed om eerst contact met mij op te nemen voordat je je aanmeldt voor een workshop.

  • Je ervaart jezelf als hooggevoelig.
  • Je weet of vermoedt dat er onverwerkt trauma in je systeem zit.
  • Je bent momenteel in intense (trauma)therapie.
  • Je hebt psychische problemen, zoals depressieve klachten of een sterk negatief zelfbeeld.
  • Je zit midden in een burn-out.

Het kan dan dat je (eerst nog) ander werk zoals therapie te doen hebt, voordat tantra positief voor je kan werken. Of misschien passen individuele sessies beter bij jou (al zitten daar weer andere risico’s aan). En het is natuurlijk ook mogelijk dat de actieve werkwijze van tantra überhaupt niet bij je past.

Zelf geef ik overigens allerlei verschillende soorten workshops en trainingen en de intensiteit is daarbij zeker niet overal hetzelfde. Het meest laagdrempelig is waarschijnlijk een online cursus of een live stellenworkshop. Het meest intens is de Intensive Tantra Training.

Zenuwstelsel
Op de pagina ‘Wanneer beter geen tantra’ vind je een video waarin ik uitleg geef over het zenuwstelsel. Dit is belangrijke informatie om tot je te nemen, vóórdat je aan tantra of vergelijkbare dingen gaat doen, zeker als je hooggevoelig bent en/of nog onverwerkt trauma in je systeem hebt. Kijk deze video dus zeker als je je herkent in bovenstaand verhaal en toch iets met tantra wilt gaan doen.