Ben jij nieuwsgierig naar tantra maar heb je niet veel tijd? Dan moet je gewoon even een tantraworkshopje volgen. Je bent verzekerd van een fijne avond, je energie gaat super lekker stromen en je zult ontspannen en vervuld naar huis gaan.

Een andere optie is om een tantramassage te ontvangen. Hierbij wordt je hele lichaam gemasseerd, indien gewenst op sensuele wijze. Ook hier gaat je energie waarschijnlijk fijn stromen en is de kans groot dat je er blij en ontspannen van wordt en/of dat het je veel energie geeft.

Nog weer een andere optie is dat je een praktisch tantraboek of online-cursus met oefeningen koopt en die thuis in de praktijk gaat brengen. Ideaal om samen met je partner te doen, er vanuit gaande dat je die hebt natuurlijk (zo niet, ga dan op Facebook naar de groep ‘Tantra Dating’ om daar je slag te slaan). Thuis creëer je dan een sacred space met wierook en kaarsjes, zet mooie muziek op, leest de gekozen meditatie (oefening) door en gaat aan de slag. Binnen de kortste keren stroomt de energie waarschijnlijk als een tierelier en zijn jullie samen in heaven. Dit grote geluk kun je uiteraard na afloop in bed voortzetten, alwaar jullie een paar techniekjes (‘energie omhoog ademen!’) uit het boek toepassen en urenlang de meest hemelse tantrische seks ever hebben.

Kortom, drie snelle opties om binnen no time een echte tantrika te worden!

Of wacht…. Ligt de realiteit misschien toch een beetje anders?

Inderdaad. Tantra is géen highway to enlightment. Tantra is geen techniek die je kunt gaan ‘beheersen’ en al helemaal niet in korte tijd. Het heeft geen doel waar je aan werkt totdat je het bereikt hebt. Tantra is dus ook geen kwestie van een keer een workshopje doen, een tantramassage ontvangen of wat oefeningen thuis doen.

Tantra = soms f*cking afzien
Tantra is niet een kwestie van het beleven van de ene fijne ervaring na de andere. Nee, tantra is af en toe gewoon f*cking afzien. Als je er écht voor gaat, dan betekent het dat je álles gaat omarmen.

Natuurlijk die heerlijke bliss, de stroming, het samensmelten en de Liefde. Maar óók de weerstand, het verdriet, de pijn, de afgescheidenheid, de schaamte, de angst.

ALLES.

Zijn met dat wat schuurt en pijn doet en die pijn, die je waarschijnlijk in een eerder stadium hebt weggedrukt, nu wél toelaten. Ik geef toe: er zijn echt makkelijkere dingen op de wereld.

Tantra = een leven lang op reis
Tantra is verder een life time journey. Het vraagt een toewijding die gaat van het moment van wakker worden in de ochtend tot aan het moment van in slaap vallen in de avond. En ook gedurende de nacht gaat het door. Het gaat van het moment dat je ‘wakker’ wordt in dit leven, tot aan het moment van sterven en wie weet nog zelfs daarna. En ondanks de vele vrijheden die tantra biedt, is ook een zekere discipline nodig. Pak je die (liefdevolle) discipline niet op, dan is het waarschijnlijk snel gedaan met het voornemen om iedere dag te mediteren. Of om die wekelijkse tantra-afspraak met je partner ook echt door te laten gaan. ‘Schat, ik heb vannacht echt super slecht geslapen, ik heb dus geen puf meer, hoor’. Ons dagelijks leven zit vol verleidingen en afleidingen die ons o zo makkelijk weghalen van een spiritual practice.

Álles komt in het licht
De term tantra kan op verschillende manieren uitgelegd wordt. Eén uitleg is dat het woord bestaat uit tan (expansion) en tra (liberation). Alle tantrapraktijken zijn er dan ook op gericht om je bewustzijn te verruimen om zo tot bevrijding te komen. Maar wat betekent het om je bewustzijn te verruimen of te vergroten? Ik weet het niet precies, maar ik weet wel het vaak een pijnlijk proces is. Ook alles wat (nog) niet heel is, komt immers aan het licht. Neem alleen al het voorbeeld om een half uur in stilte te mediteren. Wat is er makkelijker dan gewoon een half uur op een kussentje te zitten? En tegelijkertijd is er misschien niets moeilijkers. Aan de ene kant staat je niks in je weg en aan de andere kant staat de wereld in je weg om op te gaan in het oneindige bewustzijn. Een tantrisch leven leiden wil onder andere zeggen dat je de vele obstakels die je in het dagelijks leven ervaart, overwint.

I’m just a beginner!
Ik heb sinds 2005 zo’n 40+ meerdaagse tantra retreats als deelnemer gevolgd. Daarnaast heb ik als begeleider intussen bijna net zoveel meerdaagse retreats en nog veel meer (250+?) korte workshops vanuit Bliss Your Body begeleid. Dat klinkt misschien als best wat. En ja, ik geloof ook dat ik intussen mooie en waardevolle dingen neer kan zetten. En toch. I AM JUST A BEGINNER. Als ik lees of hoor over tantra als eeuwenoude traditie met bijvoorbeeld initiaties in grotten, uren- of zelfs dagenlange meditaties, jarenlange voorbereidingen voordat je een tantratempel in mocht of dagen lang in duisternis zijn, dan voel ik me nog altijd een beginner. Ik kan niet anders dan bescheiden zijn als het gaat om mijn leven als tantrika.

Een vleugje parfum dat langskomt
Als tantra dan niet van het snelle werk is, waarom bied ik dan toch ‘snelle’ avond- en dagworkshops aan? Goeie vraag.

Dat doe ik omdat veel mensen toch een laagdrempelige ingang zoeken, als eerste stap in de wereld van tantra. Niet iedereen wil, kan of durft gelijk voor een meerdaagse retreat te gaan en deze groep mensen wil ik tóch iets bieden. Ik hoop ze simpelweg te kunnen inspireren en te kunnen verleiden tot méér. Of je als deelnemer na slechts een avond of dag écht weet, voelt of ervaart wat tantra is, daar kan ik eigenlijk niet over oordelen. Maar het is goed dat je je realiseert dat een korte workshop niet meer is dan een ieniemienie vleugje tantra, als een parfumluchtje dat even voorbij komt als iemand je passeert. Het echte ‘werk’ begint in mijn ogen pas bij een meerdaagse retreat. Dan is er namelijk geen ontsnappen meer aan je proces en het onder ogen gaan zien van je eigen licht én van je eigen duisternis. Dan pas krijg je de full package.

‘Welcome home’
Is het volgen van vele meerdaagse retreats dan dé manier om een tantrika te worden? Ja en nee. In feite kun je zonder ooit enige workshop gevolgd te hebben, een tantrika pur sang zijn. Sommige mensen zijn gewoon helemaal puur gebleven, die hebben niks geen workshops nodig. Maar de meeste mensen hebben inspiratie, input en een teacher nodig om op z’n minst het begin van het pad te vinden. Een pad dat overigens nergens anders naar toe leidt naar je eigen ‘thuis’ (welcome home!). Meerdaagse retreats zijn daar zeker een mooie vorm voor. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat iedere workshop in feite pas begint op het moment dat je weer thuis bent (en hier bedoel ik dus even een ander ‘thuis’). Dan komt de ware uitdaging, namelijk om op het pad te blijven, óók ten midden van kids, werk, collega’s, ouders en niet-tantrische vrienden. Trouw blijven aan je practice, terwijl zo veel andere dingen zo veel makkelijker zijn om in te vluchten, dat is een van de grootste tantrische uitdaging.

NB Bedoel ik dan dat je nooit meer (korte) tantraworkshop moet volgen, geen tantramassages moet ontvangen of geen meditaties thuis moet doen? Zeker wel! Weet echter dat tantra allesomvattend is en dat de werkelijke diepgang van tantra waarschijnlijk alleen ervaren kan worden als je je gedurende langere tijd en in verschillende vormen aan dit pad weidt. Persoonlijk is tantra een van de mooiste dingen die mij overkomen is in het leven. Ik geniet van de reis en ik geniet zelfs van het feit dat voor mijn gevoel die reis nog maar ‘net’ begonnen is.