De open space is een van mijn favoriete onderdelen in een tantraworkshop. Als werkvorm is ie uitermate simpel en tegelijkertijd is het niet iets voor totale beginners in tantra. Het vraagt namelijk best wat (zelf)bewustzijn om je eigen proces te kunnen dragen en om als groep met elkaar een veilige omgeving te creëren.

Wat is een open space?
Een open space is een werkvorm waarbij er geen programma is. Gedurende een bepaalde tijd ben je met een groep mensen in een ruimte. Er is muziek, waarbij Canto Ostinato een van mijn favoriete stukken is, en er wordt niet gesproken.
De uitnodiging is om je in deze ruimte bewust te zijn van wat er in jou leeft, om je vervolgens in de flow mee te laten nemen en te kijken wat zich wil ontvouwen. Je gaat dus niet met je hoofd zitten bedenken wat je allemaal zou kunnen doen om dat vervolgens uit te voeren, maar je laat de dingen vanzelf ontstaan. In tantra wordt deze flow ook wel ‘pratibha’ genoemd.

Afspraken als structuur
Voor een zinvolle ervaring is het belangrijk dat er vooraf een paar afspraken helder gemaakt worden. In mijn workshops zijn die afspraken: je doet niets wat je niet wilt, de kleren (of ondergoed) blijven aan, er vinden geen seksuele handelingen plaats, er is respect voor ieders grenzen en je vraagt om support van een teamlid als je dat nodig hebt.

Vertragen
Vervolgens is het nodig dat je aan het begin eerst met de aandacht helemaal in jezelf bent: ogen gesloten en alleen maar zijn met de muziek. Je mag in alles vertragen. Na een tijdje ga je vanzelf merken of er een impuls ontstaat. Als dat een impuls is waar alleen jijzelf bij betrokken bent (je wilt bijvoorbeeld gaan liggen of staan), dan kun je dat volgen. Als dat een impuls is waarbij een ander betrokken is, dan is de uitnodiging om die impuls zo traag te volgen dat je kunt zien en voelen of dit resoneert bij de ander. Als iets niet bij een ander resoneert, laat hij of zij dat non-verbaal weten, eventueel met een namaste-gebaar _/\_. Hetzelfde gebaar gebruik je als je merkt dat de energie uit een ontmoeting wegstroomt. Dat is het moment dat er iets nieuws wil ontstaan. De uitnodiging is namelijk om je steeds weer in de flow mee te laten nemen en op het moment dat je gehechtheid aan iets of iemand begint te voelen, weer verder te bewegen. Na een intense verbinding met een of meerdere mensen is er overigens eigenlijk altijd enige ‘me-time‘ nodig om weer bij jezelf te komen. Contact is ook zeker niet verplicht. Je kunt een fantastische open space hebben terwijl je de hele tijd op jezelf bent.

Binnen- en buitenwereld
In de zichtbare buitenwereld vult een open space zich met mensen die zitten, liggen, staan, dansen, rollen, knuffelen, eye gazen, spelen, huilen, lachen en ontdekken. Ze zijn op zichzelf of in contact met anderen.
In de onzichtbare binnenwereld speelt zich intussen van alles af. Een open space is in feite een blauwdruk van het gewone leven. En dus kom je van alles in jezelf tegen wat zich waarschijnlijk ook in je dagelijks leven voordoet: verlangen, rust, eenzaamheid, verbinding, twijfels en onzekerheden, stilte, uit willen reiken, terug willen trekken, genieten, irritatie, bliss, mindfucks, enzovoort. Het kan heel ‘vol’ in je hoofd voelen, maar het kan ook heel leeg en ruimte-vol zijn.

Groei
Het is mooi om te zien hoe mensen in en door deze werkvorm kunnen groeien. Een eerste keer vraagt iemand zich soms zichtbaar af: wat gebeurt hier allemaal, wat moet ik doen??? Een enkeling kan zich dan alleen maar terugtrekken, bijvoorbeeld omdat de angst voor een mogelijke afwijzing te groot is (of lijkt) om op ontdekkingstocht te kunnen gaan. Een ander is de eerste keer vooral ‘buiten’ zichzelf en hopt van het ene contact naar het andere. En bij iedereen komt dit alles, na een of meerdere open spaces meegemaakt te hebben, tot een balans.

Let it go…
Mocht je echter op een dag denken dat je de open space wel in de vingers hebt (‘seen it, felt it, done it‘), dan kan het zomaar ineens dat je een volgende keer in een onverwacht pijnstuk terechtkomt en alles anders loopt dan verwacht. Verwachtingen moet je sowieso niet hebben, hoe vaak je het ook al gedaan hebt. Gelukkig is er ook altijd support van het team mogelijk. Er is dan wel geen programma, ik bied graag wel de benodigde structuur waarin er ook altijd steun mogelijk is.

Less is more
Less is more. De open space is een prachtige tantrische meditatie zonder speciale techniek. Het biedt een speelveld waarin je op een veilige manier kunt oefenen met het vergroten van je gewaarzijn, met voelen, grenzen, contact, verbinden, op jezelf zijn en nog veel meer. Voor mij is de open space een prachtig speelveld om in het klein de grootsheid van het leven te vieren.

In onze agenda kun je kijken of er binnenkort een dagworkshop is waar een open space in zit. Ook in de Intensive Tantra Training komt dit onderdeel overigens terug, evenals in de Tantric Journey avondcursus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *