Ik zit in het zonnetje, even bij te komen van wat werk in de tuin. Want ja, dit is dan toch het moment om maar eens een groentetuintje te starten. Je weet immers maar nooit hoe de toekomst eruit ziet.

Achterover leunend in mijn tuinstoel merk ik hoe mijn gedachten en gevoelens heen en weer floepen. Het ene moment is er rust, met de zon op mijn gezicht en een zacht briesje over mijn huid. Helemaal in het hier en nu, aanwezig bij wat mijn zintuigen ervaren.

En dan het volgende moment BAM, zit ik in mijn hoofd en weet ik weer: oh ja, er is iets heftigs aan de hand (geschreven op 16 maart 2020, corona dus).

En terwijl gedachten over mogelijk inkomstenverlies, een instortende economie en straks misschien veel mensen ziek door mijn hoofd schieten, voel ik duidelijk mijn buik. Een verkramping die ik associeer met angst. En hoe zeer ik mezelf ook uitnodig om in hier en nu in het zonnetje te zijn; de pijn in mijn buik blijft. Als ik het woorden moet geven, komt er: angst, oerangst, doodsangst. Ik ervaar het als behoorlijk intens en indringend.

Wat zegt tantra?
Wat leert de (klassieke) tantratraditie ons over het omgaan met emoties?

Allereerst: emotie = energie.

We noemen het ook wel shakti. En hoewel er in feite geen positieve of negatieve emoties bestaan (emoties zijn gewoon energie), hebben mensen wel de neiging om dat onderscheid te maken. En van die laatste willen ze meestal graag af.

Ook op dit moment zijn er vast genoeg mensen die zich afvragen: wat moet ik doen met al die gevoelens van angst, frustratie of verdriet die ik heb? En dan blijkt het niet zo zeer te gaan om DOEN maar meer om ZIJN.

5 stappen
Tantra geeft voor het omgaan met emoties onder andere de volgende suggesties:
1. Wees je bewust van de emotie en dan vooral van het gevoel in je lichaam. Welke sensaties voel je daar?
2. Wees je bewust van de eventuele neiging om de emotie te onderdrukken en/of om er aan vast te houden (met name door een verhaal steeds te herhalen).
3. Laat een eventueel verhaal bewust los. Weet dat dit verhaal niet jouw ware zelf (essentie) is. Je kijkt vanuit je ware zelf naar je emotie.
4. Laat het gevoel in je lichaam er zijn, laat de energie ervan stromen en laat je systeem de emotie als vanzelf verteren. Dat wat jou dient blijft in je en dat wat jou niet dient vloeit af, net als bij voeding. Vertrouw er op dat je lichaam van nature weet hoe het dit moet doen, net als bij voeding.
5. Indien gewenst kun je dit combineren met of laten volgen door een fysieke activiteit zoals je lichaam enige tijd schudden.

NB Het is waarschijnlijk nodig dat je dit een tijd lang regelmatig doet.

7 seconden
Er wordt gezegd dat als je een emotie ten volste toelaat, deze in 7 seconden kan transformeren tot liefde. Meer en meer kun je gaan ervaren dat emoties komen en gaan en dat je erop mag vertrouwen dat een emotie dus ook altijd weer wegebt. Wel is het daarvoor dus nodig dat je een eventueel verhaal dat jij verbindt aan de emotie loslaat.

Je leeft!
Emoties zijn niet positief of negatief. Ze zijn simpelweg energie die wil stromen. Als je je zonder oordelen bewust kunt zijn van je emoties, dan toont de schoonheid ervan zich vanzelf. Namelijk: emoties zijn een teken van het feit dat je leeft.

Weet verder dat jij niet je emoties bént. Ze komen en gaan en vanuit je ware zelf, jouw essentie kun je dit liefdevol aanschouwen.

En ik?
Eerlijk is eerlijk, op dit moment heb ik het gevoel dat ik alle zeilen moet bijzetten om mijn emoties te verteren. Ik vind het echt heftig. Gelukkig heb ik nog andere mogelijkheden tot mijn beschikking, zoals TRE (Trauma Release Exercises), diverse tantrameditaties en af en toe een knuffel van mijn lief of mijn kinderen. Want dat knuffelen doen we hier in huis toch echt wel.