Vorige week maakte ik te voet een trektocht van 5 dagen door de Marokkaanse woestijn. Je zou denken dat dat – met al die stilte en natuur – per definitie een tantrische ervaring was. Maar ja, wanneer is iets eigenlijk ‘tantrisch’? En was deze reis dat inderdaad? Tijd voor een check-in met mezelf…

Was ik mindful? Jazeker, vooral omdat ik niet op schoenen maar op sokken liep en daardoor in ieder moment met mijn volle aandacht bij de aarde en al haar mogelijke oneffenheden moest zijn.

Was ik bewust ín mijn lichaam? Soms wel, soms niet. Zeker in begin moest ik alle zeilen bijzetten om het tempo van de kamelen bij te houden waarbij ik mijn lijf helemaal leek te vergeten. Op andere momenten (zie hieronder) verkrampte ik zó van de kou dat het bijna een doodsangst opriep. En weer op andere momenten kon ik ontspannen in het zand liggen en bewust in mijn lichaam zijn.

Was ik alles-omarmend en alles-accepterend? Mwoah. Bij het lopen was ik overduidelijk pijn-vermijdend bezig (steentjes, stokjes, harde sprietjes…), aan de kou tijdens het mediteren en de yoga om 7.00 uur ‘s ochtends kon ik me niet overgeven en de eerste dagen was ik erg bezig met de vraag hoe vaak ik zou moeten plassen/poepen, of er dan wel een struik beschikbaar zou zijn en of ik dan niet te ver achter zou komen te lopen.

Ik zag zo weer eens heel duidelijk hoe belangrijk vervulde basisbehoeften (eten, drinken, wc, slapen en aangename temperaturen) voor mij zijn en hoe het mijn totale aandacht kan opeisen als een van deze behoeften in ‘gevaar’ is. Waarbij ik natuurlijk regelmatig óok dacht: waar gáat dit over, Wendy? Want in tegenstelling tot een hoop andere mensen in de wereld, liep ik uit vrije wil in die woestijn, was er meer dan genoeg te eten en ook genoeg te drinken en wandelden we in complete vrijheid en veiligheid. Voor dit alles heb ik overigens ook grote dankbaarheid gevoeld.

Had ik dan misschien super tantrische seks onder de sterrenhemel? Nee, ook dat zat er even niet in. Tja, iets met veel zand, krappe slaapzakken, geen was-water beschikbaar en een bijzonder ‘project’ van Remi en mij (meer daarover later in een blog :-) ).

Hield ik mijn dierbare dagelijkse meditatieroutine vast? Nee, ook dat niet. Mijn vaste half uur meditatie heb ik niet alle dagen gedaan, mede vanwege de kou in de ochtend (pfff, slecht excuus, we hadden iedere middag uren vrij!). Wel was er later op de dag altijd TRE (Trauma Release Exercises) waardoor ik emoties en spanningen in mijn lichaam kon loslaten. En daarnaast heb ik af en toe wat korte meditatiemomenten gedurende de dag gehad. Hoewel het in kader van het ‘ontkoppelen van werk’ goed was om dingen tijdelijk los te laten, had ik achteraf gezien toch meer tantrameditaties in de heerlijke stilte van de woestijn willen doen.

Desalniettemin was het een prachtige reis, waarbij ik overigens ook van Marrakech heb genoten. Het thuiskomen was echter even fijn! De eerste nacht thuis had ik een hele intense energetische ervaring waarbij ik me totaal orgastisch én diep gegrond in mezelf voelde. Daarnaast was het heerlijk om mijn dagelijkse meditatieroutine gelijk weer op te pakken. Waarbij ik wel moest wennen aan Kali op mijn altaar. Marokko is immers een islamitisch land waarin je geen enkele afbeelding van god ziet. Een groot contrast met alle goden en godinnen uit de hindoeïstische tantra.

Met genoegen heb ik intussen mijn altaar verrijkt met zand, schelpjes en steentjes uit de woestijn (in een mooi zilveren Keltisch doosje dat weer uit Schotland komt), een goudkleurig handje van Fatima en een leeg slangenei, goed passend bij de andere kundalini-slang symbolen die ik al had. Verschillende werelden smelten zo samen op mijn dagelijkse meditatieplek, waar ik vanaf nu weer trouw iedere dag te vinden ben.

Tantra toepassen in je dagelijks leven, of dat nu op vakantie is of gewoon thuis: het is en blijft een uitdaging, ook als je al zoveel jaren actief bent in tantra. Ik ben benieuwd op welke manier jij tantra, thuis en/of op vakantie, vormgeeft. Je reactie kun je onderaan deze pagina geven.

 

2 antwoorden
 1. Tim
  Tim zegt:

  Boeiend om zo je ervaringen te lezen, Wendy. Ik heb nog geen dagelijkse tantra practise, maar ben razend benieuwd naar de jouwe, om inspiratie op te doen. Welke meditatie doe jij een half uur? Eerst shakti, dan shiva?

  • Wendy Doeleman
   Wendy Doeleman zegt:

   Hai Tim, inderdaad voor mij eerst shakti en dan shiva! Op 8 april start een cursus waarin je een dagelijks practice kunt opbouwen!

Reacties zijn gesloten.