Als je mij volgt op Facebook, weet je waarschijnlijk wel dat ik behoorlijk vaak iets post, deel of like. En stuur je mij een mailtje, berichtje of appje, dan krijg je over het algemeen snel een reactie. Ja, ik zit heel vaak online.

Voor een groot deel heb ik hier een goed excuus voor, namelijk dat heel veel wat ik online doe, voor mijn werk is. Want hoewel mijn workshops en sessies zelf (gelukkig!) in real life zijn, gebeuren de PR, de voorbereiding en de nazorg bijna allemaal online.

Toch heb je aan de titel van deze blog kunnen lezen dat ik mijn online-gedrag de komende tijd, startend overigens op 30 juni, ga veranderen. WHY?

Training
Het komende half jaar volg ik een intensieve training in klassieke tantra. Onderdeel hiervan is dat je als deelnemer ook diepgaand je eigen leefstijl, houding en gewoontepatronen onderzoekt. Dat betekent dat ik mijn volle bewustzijn zal gaan brengen bij mijn:
– voeding en beweging
– energie (wat geeft energie en waar lekt het weg)
– dagelijkse sadhana (spiritual practice)
– gewoontepatronen en eventueel verslavend gedrag.

Wat betreft dit laatste, in mijn geval zijn er niet zo veel verslavingen om naar te kijken. Ik gebruik geen koffie, geen of nauwelijks alcohol, geen nicotine, geen drugs, doe niet aan gamen en ik weet intussen dat ik op Netflix niet meer aan een langere serie moet beginnen (want dan ben ik verloren). Tot slot, hoewel ik lovemaking niet uit mijn leven zou willen schrappen heb ik toch echt geen seksverslaving en heb ik evenmin iets met porno.

Echterrrrr, social media, internet en email, daar zit wel degelijk een dingetje bij mij.

De uitnodiging van de training is om hier echt in te minderen. Creëren is prima (yeah, ik kan dus gewoon events blijven aanmaken!), maar op het consumeren (eindeloos over mijn tijdlijn scrollen bijvoorbeeld) mag veel bewustzijn komen. Wat is zinvolle content die ik tot me wil nemen en waar is het mezelf entertainen zonder echte vervulling?
De tip hierbij is om verslavend gedrag zo veel als mogelijk te verminderen. Dit is vooral om meer tijd, ruimte en focus voor en op je persoonlijke proces te kunnen hebben.

Alles goed en wel, ik ga het proces graag aan, maar ik vind het ook fijn om hier nog wel met jou te delen wát ik dan precies (niet meer) wil doen. Wie weet ter inspiratie, maar je mag me zeker ook herinneren aan al deze voornemens, als je merkt dat ik aan het afglijden ben, ha ha!

Mijn social media vastenperiode
Mijn voornemens zijn dat ik de komende 6 maanden:

minder of niet meer naar het nieuws (tv, krant, internet) zal kijken, iets wat ik best moeilijk vind, ik kijk namelijk graag naar wat er allemaal in de wereld gebeurt, om me daar vervolgens soms ook behoorlijk druk over te maken – goed om hier een time-out van te nemen;
een beperkte tijd per dag op mijn Facebook-tijdlijn zal kijken, wat betekent dat ik ook minder mooie posts en filmpjes van anderen zal delen – snif, ik mis de kattenfilmpjes, posts met tips voor een beter milieu en andere spiriwiri-video’s nu al…;
beperkt zelf zal posten en niets meer zal liken op Facebook – je zult zeker nog events en inhoudelijke tantra-posts van me voorbij zien komen, maar de behoefte om berichten over fruitvliegjes, wel of geen leesbril of milieu-perikelen evenals schattigedierenvideo’s te plaatsen zal ik in deze periode onderzoeken in plaats van uitvoeren – oh en als je dus geen likes meer van me ziet, betekent dat dus niet dat ik je niet meer lief vind :) !!
– op vaste en beperkte tijden per dag mijn Whatsapp, Messenger en email checken – ik moet bekennen: dit is echt de moeilijkste, ik ben namelijk best verslaafd aan de kick van berichtjes, vragen en aanmeldingen voor workshops binnen krijgen en ik heb sterk de norm dat ik snel moet antwoorden – gelukkig heb ik een partner die dit alles heel goed kan (hij kijkt dus nóoit op de app, ook niet als hij dat wel zou moeten!), dus ik hoop me door zijn rust te laten inspireren;
minimaal 1 uur voor het slapen gaan en 1 uur na het opstaan géén beeldscherm aan – dus éérst de hele sadhana doen en dan pas kijken of de wereld iets van mij nodig heeft :)
geen beeldscherm tijdens het eten (makkelijk als ik met anderen ben, moeilijk als ik alleen ben) en ook niet op de wc

Het delen van mijn ervaringen
Ga ik dan wel, in de vorm van bijvoorbeeld blogs, tussentijds delen hoe het met me gaat, wat ik allemaal leer en door welke ontwenningsverschijnselen ik me heen moet worstelen? Nee. Ook dat is onderdeel van de training en overigens ook van tantra. Je proces houd je (grotendeels) voor jezelf. Echter, mochten wij elkaar bij een workshop of elders tegenkomen, dan mag je me zeker wel naar mijn ervaringen vragen. Ik deel het alleen niet online.

Hoop ik jou met deze (laatste) blog te inspireren? Ja. Wie weet wil jij ook wel bepaald gedrag van jezelf onder de loep nemen en je eigen vasten-periode vaststellen. Keep me posted! (maar dus niet op Facebook, want dan zie ik het niet..)

Dit was het dus voor nu. Tot over zes maanden (en in de tussentijd zie en knuffel ik je graag vaak in real life)!!