Voordat ik zo over mijn eigen reis vertel, ben ik allereerst benieuwd hoe jouw vakantie er deze zomer uit gaat zien.
Ik zag van de week op nos.nl dit filmpje met daarin de mogelijke mogelijkheden (ja, niets is meer zeker in deze tijd..) voor de aankomende zomervakantie.
Wat zijn de opties?
Reizen in eigen land? Prima. Er zou genoeg plek voor iedereen moeten zijn. Wie weet gaat er dit jaar een heleboel huizenruil plaatsvinden (gat in de markt misschien voor iemand die nu werkloos is?).
Reizen in Europa? Wordt lastig, maar wie weet gaat het je op de fiets naar Griekenland lukken. Want of je nu met de auto of het vliegtuig gaat, waarschijnlijk moet je rekenen op heel veel extra reistijd door alle coronamaatregelen. En wat doe je als net op jouw camping in Italië toch iemand besmet blijkt te zijn..? Pff, ik voel mee met alle mensen die van het toerisme moeten leven.
Reizen buiten Europa? Want ja, we gingen toch best graag allemaal naar Bali, Marokko, India, Sri Lanka, Thailand of de VS… Dat wordt voorlopig allemaal even lastig. 1: kom je al een vliegtuig in? 2: ben je wel welkom in het land waar je naar toe wilt? 3: wat doe je als daar ter plekke ineens toch weer een lockdown van kracht gaat? Aaaaahrgg.
In het filmpje hoor je trouwens ook dat je op den duur wellicht alleen nog met een vaccinbewijs een vliegtuig in komt (ja, laat dat maar even tot je doordringen; ik heb onder mijn facebookvrienden heel wat vaccin-twijfelaars en -tegenstanders zitten, dat heb ik al wel op mijn tijdlijn gezien de afgelopen tijd).
Nou, ik ga tóch op reis!
Maar hoe gaat míjn reis er dan uit zien? Want ik kop hier dan wel stoer ‘Ik ga 4 maanden op reis’, maar hóe dan en waar heen?
Ach ja, sorry voor de open deur, maar: naar binnen natuurlijk. Als er de komende tijd geen buitenlandreis mogelijk is, laat het dan een innerlijke reis zijn. Dus zo start ik op 24 mei met de cursus Alive & Awake en ga ik 4 maanden lang een innerlijke (groeps!)reis door 18 actieve meditaties begeleiden.
Ik ga op reis en neem mee…
Nou kan ik als begeleider natuurlijk gewoon 18 actieve meditaties ‘afdraaien’ maar ik vind het wel zo leuk om méér dan dat te bieden. Bijvoorbeeld door over elke meditatie iets te vertellen en achteraf ook ervaringen te laten delen.
Denk aan vragen als: Wat is er bekend over deze meditatie? Wie heeft ‘m ontwikkeld? Waarom? Welke fasen zijn er? Welke effecten kan de meditatie hebben en welke merk je zelf? Wat is het verschil tussen een meditatie één keer doen of vaker? Wat zijn ervaringen van andere mensen? Welke meditaties hebben mijn voorkeur en waarom? Wat ‘doe’ ik nou eigenlijk in de stille fase van een meditatie? En hoe daag ik mezelf bij de meer fysieke meditaties uit zonder over mijn eigen grenzen te gaan?
Al deze vragen zijn er niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor mezelf. Ik ken dan wel alle meditaties, maar ook bij mij is er nog genoeg ruimte voor verder onderzoek en reflectie.
Hopelijk levert dit ons op dat we ontdekken welke meditaties voor ons ‘werken’ zodat we die (of delen eruit) kunnen blijven doen en zo veel meer mogelijk profijt er van kunnen hebben. Voor de meeste mensen geldt dat ze door dit soort meditaties meer in hun lichaam zakken, meer lichaamsbewustzijn ontwikkelen en zowel meer energie als rust gaan ervaren.
Extraatjes
Bij de cursus hoort een online-leeromgeving waar je alle opnamen van de bijeenkomsten terugvindt. Zo is het helemaal niet erg als je ineens toch op vakantie blijkt te kunnen en misschien een weekje of 1, 2 moet missen. Trouwens, de kans dat je naar een plek zonder wifi gaat, is waarschijnlijk erg klein, dus je kunt op vakantie ook gewoon meedoen.
In de bijbehorende facebookgroep kun je maatjes vinden om ervaringen mee te delen of een favoriete meditatie nog eens vaker te doen. En hopelijk gaat dat de komende maanden steeds vaker live kunnen!
Toch een Indiareis
De meeste meditaties die we gaan doen, zijn door Osho ontwikkeld. Hij was een Indiase tantraleraar die tantra erg toegankelijk heeft gemaakt voor westerlingen. Op zijn leefstijl was wel wat aan te merken ja, maar dat mag de pret niet drukken. Zijn meditaties zijn er niet minder boeiend om.
Fysiek naar India reizen zit er voorlopig even niet in, maar via Osho en anderen die door hem geïnspireerd zijn, maken we indirect als het ware een Indiareis in onszelf.