Nee, de uitspraak ‘Hoera, ik ben nog maagd’ heb ik in mijn workshops nog niet gehoord.

Maar dat er regelmatig jonge én oudere (van rond de 40) deelnemers met nauwelijks tot geen seksuele ervaring in mijn groepen zitten, weet ik wel. Niet dat ze daar mee te koop lopen. Want het feit je na je pak-‘m-beet 25e nog onvrijwillig maagd bent, meld je over het algemeen niet spontaan in het openingsrondje van een tantraworkshop.

Hoe ik het dan toch weet? Omdat het meestal om deelnemers gaat die meedoen aan een meerdaagse retreat en het onderwerp daar dan op een gegeven moment ter sprake komt, bijvoorbeeld tijdens een mannen- of vrouwencirkel. Voor veel mensen is het een grote stap maar vervolgens ook een grote opluchting om deze onthulling te doen.

Als de jaren verstrijken, wordt het voor iemand met weinig of geen seksuele ervaring vaak steeds lastiger om met het maagd-zijn te dealen. Vragen als ‘Wat is er mis met mij?’ en ‘Waarom gebeurt ‘het’ nou niet?’ kunnen overheersen. Niks niet ‘Hoera, ik ben nog maagd’, alleen maar ‘Shit, ik ben nog maagd’.

Sommige maagden komen echter in aanraking met tantra. En hoewel mijn tantraworkshops bij mijn weten nog nooit tot een spontane ontmaagding hebben geleid (immers, de regel geldt: geen seksuele handelingen of ‘sappenuitwisseling’ tijdens de sessies) weet ik wel dat tantra ontzettend veel aan deze groep mensen te bieden heeft.

Want… wat is er mooier dan je ‘eerste keer’ op een dag te beleven als je van te voren geleerd hebt de seksuele energie door je héle lichaam te laten stromen? Dat je seks voor het eerst met een ander gaat ervaren als je lichaam al een stuk opener en vrijer is dan bij de meeste mensen aan het begin van hun seksuele leven. Dat je via tantra, juist ook zonder aan seks te doen, zo mooi kunt oefenen met voelen wat je fijn en niet fijn vindt, bijvoorbeeld tijdens een massage, en dat je leert hoe je dat kunt aangeven. Dat je vóór die eerste keer al heel veel massages hebt ontvangen en gegeven en dat je daarom deze vorm van aanraking later prima weet te combineren met een vrijpartij. Dat je eventuele schaamte en taboes rond je lichaam en seks leert loslaten zodat je vrij die eerste keer in kunt gaan. Of dat je – los van seks – al hebt ervaren hoe mooi alleen al oogcontact kan zijn.

In tantra kun je je trouwens afvragen wat ‘maagd zijn’ eigenlijk betekent. Is het niet zo dat iedereen die voor het eerst een tantraworkshop doet in feite maagd is? Je gaat er namelijk dingen doen die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gedaan. Daarbij blijkt dan vaak dat bepaalde onderdelen voor álle deelnemers spannend zijn. Iemand langer in de ogen kijken, aangeven wat je wel en niet prettig vindt in aanraking, eerlijk uitspreken hoe je het contact met de ander ervaart, diep en intens ademen of vol overgave dansen… Zelfs de meest ervaren seksfanaten kunnen dit soort dingen rete-spannend en moeilijk vinden.

Bij deze wil ik tegen alle maagden zeggen: gooi eventuele schaamte van je af, wees er (binnen mijn workshops en/of daarbuiten) open over en vooral: wees blij en dankbaar dat jouw eerste keer waarschijnlijk een stuk tantrischer, bewuster en meer ontspannen gaat zijn dan van de meeste mensen die als zweterige, onwetende en onzekere puber het maagd-zijn achter zich lieten. Dus ja, laat het maar horen: ‘Hoera, ik ben nog maagd!’

NB Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief van Bliss Your Body ontvang je gratis het e-book Bevrijd door Intimiteit, waarvoor ik 10 mensen heb geïnterviewd die nog maagd waren toen ze aan tantra begonnen.