Zin of geen zin. Voor veel mensen is dit een issue: de een lijkt altijd wel zin te hebben, de ander moet het als het ware uit z’n tenen halen. Wat is het geheim van ‘altijd zin hebben’ en in hoeverre is het eigenlijk iets begerenswaardigs?

Ja, ja, altijd zin…
Laat ik beginnen met een bekentenis: ja, ik heb dus ‘altijd zin’. Maar voordat je fantasie nu op hol slaat of je eigenlijk niet verder wil lezen vanwege gevoelens van afgunst (‘tsssss, zij wel!’), ongeloof (‘ja ja, het zal wel’) of oordelen (‘slet!’), zal ik mijn stelling wat relativeren.

‘Altijd zin hebben’ betekent bij mij niet dat ik de hele dag opgewonden rondloop. In tegendeel zelfs en prikkelende zaken als bijvoorbeeld porno mijd ik juist bewust. Want ter verduidelijking: ‘zin hebben’ gaat voor mij maar voor een deel(tje) over opwinding of geilheid. Veel meer gaat het over levenszin, levenslust en levensstroom. In de loop der tantra-jaren is mijn lichaam en dan vooral ook mijn bekkengebied blijkbaar zo gaan stromen en zo gevoelig en open geworden dat ik mijn ‘aanknop’ heel gemakkelijk weet te vinden. Het is dus totaal niet zo dat ik de hele dag zin héb, het is meer dat ik altijd gemakkelijk zin zou kunnen krijgen.

Het woordje ‘altijd’ moet je natuurlijk in perspectief zien. Ja hoor, ook ik ben wel eens doodmoe, ziek, stik chagrijnig of in gezelschap van mensen waarmee ik verre van stroom. Dan blijft ook bij mij de knop op ‘uit’. Echter, als ik in het juiste gezelschap ben, kan ik door middel van een beetje aanraking al heel snel in mijn lichaam zakken en kan mijn energie zo weer gaan stromen. Ook als ik eerder dacht dat ik toch echt te moe was.

Wat is ‘zin’?
Het woordje ‘zin’ vraagt nog verdere uitleg. Vroeger was ‘zin hebben’ voor mij dus hetzelfde als ‘opgewonden zijn’. Om te kunnen vrijen waren opwinding en spanning opbouwen nodig. Pas in de tantra ontdekte ik dat ik ook vanuit óntspanning helemaal kon gaan stromen. Misschien nog wel meer dan vanuit opgebouwde spanning. En toen mijn lichaam door veel energetisch en tantrisch werk behoorlijk open en vrij werd en ik steeds makkelijker diep kon ontspannen, bleek dat een beetje ademen en één streling over de huid, in combinatie met een fijne setting al genoeg was om ‘aan te gaan’.

Altijd ‘uit’
Is dat altijd zo geweest? Not really. Ik heb vele jaren gekend, vooral in de periode waarin ik mijn kinderen kreeg, dat ik volledig ‘uit’ stond. Nooit zin en zelfs een grote weerstand tegen alles wat met seks te maken had. Niet toevallig zat ik in die tijd ook totaal (nog) niet in mijn lichaam en had ik nauwelijks contact met mijn gevoel. Achteraf gezien zat mijn hele lijf nog vast, ook al had ik toen al best wat dingen op het pad van persoonlijke groei gedaan (maar nee, geen tantra…).

Ieder z’n uitdaging
Is het fijn om ‘altijd zin te kunnen hebben’? Ja en nee.

Ja, want het is fantastisch om zo gemakkelijk toegang te hebben tot de levensstroom die echt overal en altijd en door iedereen heenstroomt, maar waar lang niet iedereen mee in contact is. Ik zou nooit meer terug willen. En het is fantastisch om al die energie niet alleen in lovemaking te voelen, maar ook bij zo veel andere dingen, zoals bij het geven van trainingen of massages of tijdens het dansen.

En nee, want it takes two to tango en als je een partner hebt die wat minder snel of gemakkelijk ‘aangaat’, kan dat ook snel tot een venijnige strijd leiden. Dan kan blijken dat een stromend lichaam niet wil zeggen dat het (‘verstoord’) ego per se verdwenen is of dat het per definitie samengaat met een stromend hart en onvoorwaardelijke liefde. Dus daar waar de een misschien nog een lange weg te gaan heeft als het gaat om een stromend bekkengebied, heeft een ander dat weer als het gaat om een open hart. Ieder zo z’n uitdaging in het leven :).

De andere kant
Overigens weet ik intussen dat de medaille van ‘altijd zin hebben’ ook nog een andere kant heeft. Mogelijk is het niet alleen maar een kwestie van een gezond, open en stromend lijf hebben. De sterke ‘zin’ kan ook voortkomen vanuit een ervaring van een tekort, vooral uit de jonge jaren. Denk aan mensen die als baby in de couveuse hebben gelegen (ikzelf), geen borstvoeding hebben gehad (yep) of op andere manieren een tekort aan koestering en aanraking hebben gehad. Slaat het zin hebben dus door of geeft het veel strijd in een relatie, dan is het wellicht goed om hier naar te kijken en bijvoorbeeld in de vorm van therapie deze gevoelens van tekort te helen.

Wat kan jij hier mee?
Heb jij weinig zin en zou je (veel) meer willen stromen, dan is het goed om te weten dat het echt mogelijk is om weer meer contact met je lijf en in dit geval vooral ook je bekkengebied te maken. Tantra kan je hier zeker bij helpen.

Heb jij juist veel zin en heb je daar geen last van (en je eventuele partner ook niet), dan is het vooral een kwestie van genieten natuurlijk. Mocht je echter het gevoel hebben dat je doorslaat of dat je wel veel zin en opwinding kent, maar je lijf (nog) helemaal niet zo stroomt, ook kan kan tantra waardevolle dingen bieden.

Lees hier meer over ons tantra aanbod voor stellen.