Vandaag luisterde ik naar deze podcastaflevering waarin weerman Gerrit Hiemstra vertelt hoe hij door de jaren heen steeds sterker is gaan zien dat klimaatverandering een feit is en dat we toch echt allemaal – hijzelf incluis – ons gedrag zullen moeten veranderen.

Ik had een vrij pessimistisch verhaal verwacht, maar zijn optimisme, zeker aan het eind van de aflevering, verraste en raakte me. Gerrit vertelt namelijk dat hij jaloers is op de jongere generaties die wél al die prachtige duurzame ontwikkelingen die er aan komen gaan meemaken.

Wow, dat was ineens een nieuwe manier van kijken! Want tot nu toe werd ik eigenlijk alleen maar somber als ik dacht aan de toekomst van mijn kinderen en andere jonge mensen.

Ik merkte hoe dit optimistische verhaal mij nog meer inspireerde om een bijdrage te leveren aan een fijnere, gezondere en schonere wereld en dit als tantrabegeleider ook actief uit te dragen.

Maar hoe dan? Wat hebben een gezond milieu, een aangenaam klimaat en een schone wereld met het spirituele pad van tantra te maken? Want van een beetje mediteren, knuffelen en masseren wordt het milieu toch niet schoner?

Via tantra naar een beter milieu
Oké, laten we dan eerst weer even helder stellen wat tantra in wezen is. Tantra is niet een of andere leuke methode om je seksleven te verbeteren. Tantra is een eeuwenoud, diepgaand spiritueel pad van ontwaken en bevrijding dat ook via het lichaam werkt (en ja, hierdoor kan ook je seksleven verbeteren).

Het proces van ontwaken en bevrijding gaat over het inzicht en de ervaring dat we in feite allemaal ‘iets’ zijn wat voorbij onze persoonlijkheid en ‘ik’ gaat. Op een dieper niveau zijn we dus geen afgescheiden ik maar bewustzijn in de vorm van een bepaalde energie. We zijn ook allemaal hetzélfde bewustzijn en dus per definitie met alles en iedereen verbonden.

Als we ons dit ten volste realiseren (zelf-realisatie) en de bijbehorende staat-van-zijn steeds vaker ervaren (vrede, acceptatie, stilte, vreugde, eenheid etc), dan heeft dat verschillende consequenties:

Bye bye gehechtheden
Gehechtheden zullen door de tijd heen meer en meer gaan wegvallen. Je weet en ervaart immers dat jij niet een ‘ik’ bent die vanuit een angst of verlangen van alles móet hebben. Natuurlijk heb je nog steeds dingen nodig voor een prettig leven, maar de kramp gaat eraf. Dat betekent dat je veel minder behoefte hebt aan allerlei spullen of ervaringen die voorheen nodig waren om een leegte op te vullen of een verlangen te stillen. En dat betekent weer dat je met veel minder toekan dan voorheen (eten, kleding, apparaten..). Minder consumeren is uiteraard een hele belangrijke stap richting een gezond milieu.

Een gezonde leefstijl ontstaat vanzelf
Het is mijn persoonlijke ervaring dat je op het spirituele pad als vanzelf meer en meer naar een gezonde leefstijl neigt. Hoe bewuster je je wordt van je lichaam en de energiestromen in je lichaam, hoe logischer het wordt om gezond te leven. Dat is enerzijds omdat je voelt dat de energie makkelijker stroomt in een schoon lichaam. Maar het is anderzijds ook zo dat je steeds minder alcohol, nicotine, koffie of drugs nodig hebt om je goed te voelen. Ook zul je bijvoorbeeld, omdat je zintuigen gevoeliger worden, meer genieten van de natuur en die waarderen. Je gaat duidelijker merken welk voedsel jou voedt en welk voedsel niet en ontdekt ook dat less is more.

Dit alles betekent niet dat je als tantrika niets mag. Gelukkig niet! Tantra is namelijk niet alleen een pad van ontwaken en bevrijding, maar ook van mogen genieten van al het wereldse. Dus… al het lekkers van de wereld mág nog steeds, maar excessen zijn steeds minder nodig en uiteindelijk overbodig. Het is een cliché van je welste, maar uiteindelijk ervaar je echt dat je van binnen al vervuld bent van je zelf :).

Alles is met elkaar verbonden
Als je jezelf steeds minder gaat ervaren als een afgescheiden ik, maar als een (unieke) vorm van bewustzijn, dan ga je vanzelf steeds sterker de verbondenheid met alles en iedereen ervaren. Je realiseert je steeds duidelijker dat jouw welzijn samenhangt met het welzijn van anderen. Het gaat dus steeds meer van ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikke’ naar: how can my behaviour benefit all beings?

Concrete tips
1. Bewandel het tantrapad en blijf het bewandelen! Weet dat je met jouw spirituele pad een bijdrage levert aan het welzijn van alles en iedereen. Hoe klein die bijdrage nu misschien ook lijkt.

2. Als het gaat om duurzaamheid: voel waar jouw passie het meeste ligt en ga daarvoor. Voor de een is dat het maken van bewuste keuzes op het gebied van voeding. Voor een ander is het de auto wegdoen. Weer een ander koopt alleen nog duurzame en/of tweedehandskleding. Nog weer een ander gaat alleen nog op vakantie in eigen land. Weer iemand anders steunt milieuorganisaties met gulle giften. En tot slot zijn er natuurlijk ook mensen die op een dergelijke positie zitten dat ze bijvoorbeeld duurzame keuzes voor een heel bedrijf kunnen maken.
Kies wat bij jou past en draag dat liefdevol uit naar anderen, zodat je vanzelf een voorbeeldfunctie krijgt.

3. Gebruik de techniek van Emotional Digesting om eventuele emoties rondom klimaatverandering te verteren. En vertrouw er vervolgens op dat positieve ontwikkelingen zullen zegevieren.