Heel Holland slikt is de weinig opbeurende titel van het novembernummer van de LINDA. dat ik bij de kapper opensla. Uit nieuwsgierigheid heb ik dit blad er even bijgepakt, omdat ik later die dag een shoot hebt voor een paginagrootte foto in het nummer van januari. Even spieken hoe de foto’s er in de LINDA. ook alweer uitzien.

Goed, heel Holland is blijkbaar aan de pillen. Ik lees als eerste een artikel over bekende Nederlanders die de nodige supplementen slikken. Veel vitamine C, B12 en D, maar ook een hele reeks van gezonde pillen waarvan ik de naam nooit eerder heb gehoord. Ik merk dat het slikken van vitaminesupplementen voor mij in de categorie ‘acceptabel’ valt. Tenslotte slik ik sinds kort zelf ook wat extra ijzer en vitamine D, vanwege de bloedarmoede die ik onlangs bleek te hebben. Alleen wat plastisch chirurg dokter Schumacher daarnaast nog allemaal slikt (zo’n 50 pillen per dag?), dat doet mijn wenkbrauwen dan weer wel omhoog gaan.

Ik blader door naar het duo-interview met Geraldine Kemper en een man waarvan ik de naam niet onthouden heb. Openlijk praten ze allebei over de diverse drugs die ze allebei regelmatig gebruiken. Pff, ik weet het niet. In welke mate moedigt hun openheid andere jonge mensen nou aan om ook te gebruiken? Al die eerlijkheid en openheid geeft me toch ook een vieze smaak in de mond. Tegelijkertijd vraag ik me af of ik misschien gewoon oud word en te weinig met de tijd meega. En dat voor iemand die met een jonge doelgroep werkt…

Dan kom ik bij de reportage over ‘seks en pillen’. Zes mensen vertellen over welke drugs zij regelmatig tijdens de seks gebruiken. Cannabis, XTC, ketamine, speed, cocaïne, LSD, paddo’s en ga zo maar door. De meeste mannen combineren dit vervolgens met Viagra of Kamagra, om er zeker van te zijn dat ze kunnen ‘presteren’. De geïnterviewden vertellen over de fantastische ervaringen die deze drugs tijdens (meestal urenlange) seks geven. Allemaal jonge mensen die het niet meer dan normaal lijken te vinden om seks te combineren met drugs.

Een mix van verbazing, jaloezie, afkeuring en medelijden overvalt me. Dat drugs waanzinnige ervaringen tijdens seks kunnen geven, geloof ik helemaal. De enkele keren dat ik zelf ooit iets gebruikt heb, waren met een geliefde en ja die ervaringen waren inderdaad heel mooi. Wat we namen, stelde echter weinig voor, als je kijkt naar welke mogelijkheden er allemaal zijn. Dat betekent dat er ook qua drugs & seks ongetwijfeld nog veel meer te ervaren valt dan waar ik ooit aan heb geproefd. Het rupsje-nooit-genoeg in mij wil dát zeker ook eens ervaren en stiekem natuurlijk het liefst iedere keer. En ach, als dat simpelweg met een pilletje of een snuifje kan, waarom niet?

Toch deed die ene XTC-ervaring van al weer jaren geleden indertijd wel de alarmbellen rinkelen. Ik dacht achteraf: wow, gelukkig maar dat ik goed in m’n vel zit, want anders… Ik kon me zo goed voorstellen dat iemand die ervaring een volgend weekend weer zou willen. En wéer. En wéer. De vriendin die de pilletjes voor me geregeld had, sprak me van te voren wijs toe: Mocht je ooit een tweede keer iets willen nemen, doe dat dan pas als de herinnering aan de eerste keer helemaal verdwenen was. Dat bleek een uitstekende manier om die volgende keer heel lang uit te stellen. Die keer is er zelfs nooit gekomen. Daarvoor bleven de herinneringen aan de nachtmerries in de nacht erna en aan de zware dip van mijn lief de volgende dag te sterk.

Anyway, ik kan me dus helemaal voorstellen dat het fantastisch is om tijdens de seks uitzinnige ervaringen te hebben en moeiteloos urenlang ‘door te kunnen gaan’. Maar F*CK, moet dat nou echt met behulp van pillen? Want kun je dan ooit nog vervuld raken van ‘gewone’ seks, zonder middelen van buitenaf? Want, los van de andere effecten van regelmatig drugsgebruik op je lijf, lijkt me dat het grootste risico. Ook op internet wordt op dit risico gewezen: Met drugs worden vaak je dopamine-waarden gestimuleerd waardoor je je beter voelt. Blijf echter in je achterhoofd houden dat wanneer deze dopamine-waarden door middel van drugs worden gestimuleerd, dit moeilijker en moeilijker wordt te realiseren zonder deze middelen. Het is dus belangrijk om regelmatig (ik zeg: meestal?) op andere manieren te zorgen dat je je lekker voelt.

Als tantrika vraag ik me af of tantra dan een alternatief voor pillen tijdens de seks is. Ik denk: ja én nee.

Ja, want na een uur intens ademhalen kun je zo ‘stoned als een garnaal’ zijn en vervolgens super intense seks hebben. 100% puur natuur, geen pilletje voor nodig. En urenlange lovemaking, waarbij je seks en meditatie combineert, kan je in een roes brengen die vergelijkbaar is met (zachte vormen van) drugs. Gratis en voor niks en alleen maar gezond voor je lijf.

Toch is de realiteit niet zo eenvoudig. Daar waar een pilletje of snuifje de snelle weg is, is tantra de weg van vertraging en langzame resultaten. Tantra vraagt toewijding, oefening, commitment, geduld en paradoxaal genoeg naast overgave ook discipline. Het kan bijvoorbeeld heel goed dat er het eerste half uur van een tantrische meditatie niets gebeurt (of niets lijkt te gebeuren). Of dat pogingen om de seks ‘tantrisch’ te maken regelmatig leiden tot in slaap vallen, echtelijke drama’s of simpele op-en-neer-seks (waar an sich ook niks mee is). Zeker als je gewend bent aan snelle resultaten, zoals drugs bieden, is afhaken en opgeven in dat soort situaties een aantrekkelijk optie. Een pilletje of poedertje nemen is zonder twijfel makkelijker en geeft zonder meer een grotere slagingskans op extase.

De andere kant is echter dat bij tantra de kans op een flinke dip achteraf of op een nacht vol hallucinerende nachtmerries een stuk kleiner, zo niet nul is. Daarbij is tantra alleen maar gezond voor je lijf. Of het niet verslavend is, durf ik overigens niet te beweren. Mensen die écht het tantrapad op gaan, willen immers zelden terug.

Hoe dan ook. Tijdens het lezen van het artikel in de LINDA. over drugs en seks kwam de vraag bij mij op in welke mate mensen die aan tantra doen, toch ook drugs gebruiken tijdens seks. Ben ik naïef om te denken dat dit – in mijn jonge doelgroep – nauwelijks gebeurt? Kijk ik bij de volgende workshop anders de kring rond, ineens denkend dat een groot deel van de mensen de extase van drugs tijdens seks kent en daar wellicht ook aan verslaafd is? Maak ik mij terecht zorgen of valt het allemaal wel mee? Kun je nog steeds van ‘gewone’ seks of tantrische seks genieten als je ook al veel seks met drugs op hebt gehad?

Ik hoor heel graag wat jouw ervaringen zijn en hoe jij hierover denkt! Reageren kan hieronder, desgewenst anoniem.