Misschien herken je dit…
Iemand vertelt op een feestje dat hij naar een tantra workshop is geweest.
Op Hipsy vliegen de tantra events je ineens om de oren.
En steeds vaker valt je oog op een boek of artikel over tantra.
Hoewel je misschien nog nauwelijks iets van tantra afweet, kan het toch dat er iets in je ‘aan’ gaat.
Je hebt het gevoel dat dit pad jou misschien wel iets te bieden heeft. Maar wat precies, dat weet je niet.
Waar te beginnen?
Sommige mensen willen in zo’n situatie eerst maar eens een boek lezen. Maar ja, welk boek dan? Er zijn er zoveel!
En met het lezen van een boek valt het tantra-kwartje lang niet altijd.
Zelf deed ik zo’n 30 jaar geleden mijn best met de boeken van Margot Anand, maar nee, tantra kwam toen totaal nog niet tot leven voor mij. Pas later ontdekte ik dat het iets is dat je vooral ‘aan den lijve’ moet ervaren.
En ja, als de nieuwsgierigheid blijft, dan komt op een gegeven moment bij de meeste mensen – ja, ook bij mij indertijd – de vraag: zal ik dan eens een tantra workshop gaan doen? Maar jeetje, waar dan?
Want hoewel je waarschijnlijk al weet dat dit pad wat buiten je comfortzone gaat zijn, wil je echt niet op een plek terechtkomen waar het totally awkward voelt.
Waar starten met tantra?
Er zijn in binnen- en buitenland allerlei organisaties waar je kunt starten met tantra.
Op de website van TantraWijzer vind je bijvoorbeeld een groot aantal Nederlandse en wat Vlaamse aanbieders. Zij onderschrijven allemaal deze Ethische Gedragscode. Een blik op de website van een organisatie geeft een mooie eerste indruk, waarbij je kunt voelen of deze je enthousiasme versterkt of niet.
Enkele vragen die je jezelf verder kunt stellen:
– Waar gaat mijn eerste interesse in tantra naar uit (meditatie, zelfontwikkeling, ontmoeting, seksualiteit, massage, etc)?
– Wil ik met leeftijdgenoten zijn of maakt mij dat niet uit?
– Ga ik alleen of met een partner?
– Zijn zorgvuldigheid en veiligheid voor mij heel belangrijk of mag het aangebodene flink uitdagend zijn?
– Wil ik dat seksualiteit een expliciet onderdeel is van de aangeboden tantra of juist niet?
– Spreekt het taalgebruik van een organisatie mij aan?
– Kan ik bij vragen terecht bij de organisatoren, kortom: zijn de begeleiders bereikbaar?
– Onderschrijft de organisatie een Ethische Gedragscode zoals hierboven genoemd?
Past Bliss Your Body bij jou?
Mocht je het gevoel hebben dat de stijl van Bliss Your Body bij je past, dan kun je bij ons als beginner heel eenvoudig naar een kennismakingsworkshop komen. Je hoeft hier geen ervaring in tantra voor te hebben, maar het kan wel helpen als je al eens iets met meditatie, mindfulness, dans of aanraking hebt gedaan.
Je bent welkom, ongeacht je afkomst, opleidingsniveau, gender of seksuele voorkeur. Wel zijn onze kennismakingsworkshops ingedeeld op enige onderlinge overeenkomsten omdat dit voor veel mensen de drempel in het begin verlaagt.
Zo hebben wij kennismakingsworkshops en cursussen voor 18-28 jarigen, voor mensen tot 45 jaar en voor mensen vanaf 45 jaar. Ook hebben we een apart aanbod gericht op vrouwen, op een queer-doelgroep en speciaal voor stellen. Er is dus altijd wel een kennismakingsworkshop die bij jou past. Los van de stellenworkshops komen de meeste mensen zonder partner. Hoewel je hele fijne mensen kunt en zult ontmoeten, hangt er geen sfeer van daten en versieren.
Heb je overigens al ervaring in tantra of vergelijkbare zaken (spiritualiteit, meditatie, lichaamswerk, dans, persoonlijke ontwikkeling, ademwerk, plantmedicijnen) dan kun je ook prima gelijk de stap naar een cursus maken, naar een verdiepingsdag of zelfs de Intensive Tantra Training.
Wat gaan we doen?
Een tantra workshop begint bij ons altijd met een korte meditatie om rustig de overgang te maken naar het samenzijn in de groep. De begeleider vertelt vervolgens wat over het programma en we maken een paar basisafspraken met elkaar (zoals: je bent hier voor jezelf en je mag altijd je grenzen aangeven). Daarna gaan we het lichaam wat in beweging zetten en volgen een aantal onderdelen zoals verschillende meditatie-vormen (op jezelf of in contact met een ander), sharing, inquiry en een oefening met ontspannen aanraking. We eindigen altijd weer met elkaar in de kring en na afloop is er ruimte voor vragen of het delen van je ervaringen.
Een meerdaagse retreat heeft uiteraard een uitgebreider programma met ook langere onderdelen en bijzondere rituelen.
Is tantra in een groep altijd voor iedereen geschikt?
Nee. Als je (nog) veel trauma met je meedraagt, dan kan het dat tantra in een groep (nog) te spannend voor je gaat zijn. Ook als je extreem gevoelig bent voor bijvoorbeeld stevig geluid, zijn onze groepen wellicht niet voor je geschikt. Bij twijfel kun je ons altijd even mailen, dan kijken we samen wat bij jou past. Kijk vooral ook even op deze pagina als je twijfelt.
Meer weten?
Bekijk onze agenda of mail ons voor een persoonlijk advies op maat: wendy@blissyourbody.nl.