Als je deze blog leest, is het mogelijk geen lente. Maar iedereen kent wel het gevoel dat de lente kan oproepen.

Alles wordt wakker!
De lente kunnen we zien als één grote viering van de natuur. Een natuur die – na de winter – weer ontwaakt en in groei en bloei komt, in aanloop naar de zomer. En tijdens Pasen zijn bijvoorbeeld de eieren een symbool voor nieuw leven, groeikracht en vruchtbaarheid.

Allemaal shakti
Vanuit tantra zien we het ontwaken van de natuur – die explosie aan creatiekracht, groen en kleur – als een uitingsvorm van onze natuurlijke, pure (seksuele) levensenergie. Die energie noemen we in tantra ook wel shakti of kundalini.

De essentie van shakti is dat ze wil stromen en ons hele lijf en wezen wakker wil kussen. De energie van shakti laat ons telkens opnieuw geboren worden in het hier en nu en in onze eigen levensstroom.

Dat wil niet zeggen dat die energie altijd op dezelfde manier en met dezelfde intensiteit stroomt; ze kent een bepaalde, natuurlijke cyclus. In klassieke tantra wordt in dit kader gesproken over de Divine Acts of God: alles in het universum maakt onderdeel uit van het proces van creatie, stilstand/behoud, intrekking/oplossing, verhulling en weer opnieuw verschijnen.

De seizoenen in ons leven
Hier in het Westen kennen we deze cyclus natuurlijk in de vorm van de seizoenen; vier periodes in het jaar die verschillende kwaliteiten hebben, waar we ons als mens op allerlei manieren mee kunnen verbinden. Denk aan het loslaten in de herfst, via de stilte en bezinning in de winter en de bruisende, vruchtbare energie van de lente tot aan de volheid en vrijheid van de zomer. De meeste mensen zullen deze jaarlijkse cyclus niet één op één vertalen naar de stroom van hun seksuele energie. Maar toch… die ene lentedag dat het ‘rokjesdag’ is, heeft een bepaalde energie in zich 😉…

Voor sommige vrouwen is er een natuurlijk patroon te voelen in hun menstruatiecyclus, waarbij de hoeveelheid shakti of seksuele levensenergie gedurende de maand kan verschillen. Soms stroomt de seksuele energie volop (zomer), op andere momenten lijkt ze helemaal in slaap (winter).

Anderen kennen de seizoenservaring meer op de lange termijn. Zo kan een periode van groot liefdesverdriet, een traumatische ervaring, stress op werk, het verlies van een dierbare, een zwangerschap of het krijgen van een kind zorgen voor een winterslaap in seksuele energie.

Daarnaast zijn er ook mensen die eigenlijk geen andere ervaring kennen dan dat hun seksuele levensenergie in meer of mindere mate slapend is (of lijkt).

Wordt het dan altijd weer lente?
Mijn oudste dochter zit op een antroposofische peuterspeelzaal en daar zijn ze ervan overtuigd dat kinderen een diep vertrouwen krijgen in het leven door het volgen en vieren van het ritme van de natuur. Na een paar jaar weten ze het ook gewoon: na de winter komen vanzelf de bloesemtakken en de eitjes weer op de jaartafel te staan en komt de lente er dus aan!

Voor de komst van die lente en de vruchtbaarheid en bloei die daarmee gepaard gaan, hoeven we als mensen dus niks te doen, dat gebeurt allemaal vanzelf, elk jaar opnieuw. Datzelfde diepe vertrouwen mag je in jezelf en je eigen seksuele levensenergie ontwikkelen.

Als de seksuele stroming bij jou een tijd weg of op de achtergrond is, komt deze vaak vanzelf weer op gang. Bijvoorbeeld wanneer je op een ander punt in je maandelijkse cyclus zit, als de dingen die jou in een winterslaap hielden ‘verteerd’ zijn of als de omstandigheden in je leven veranderd zijn.

Soms ook heeft het wat meer bewustzijn en aandacht nodig. Dan vraagt het een actieve intentie en inzet van jou om te zoeken naar hoe jij de lente in jezelf weer kunt uitnodigen. Oftewel: hoe jij de shakti kunt verleiden om weer te gaan stromen en je wakker te kussen en te onderzoeken wat dat misschien nog in de weg staat.

Vrouwencursus
Dat is precies wat we deze lente in de vrouwencursus ‘In verbinding met je seksualiteit’ bij Bliss doen.

We gaan op onderzoek naar hoe we het feest van groei, bloei en seksuele levensenergie in onszelf (weer) kunnen doen ontwaken. Hoe we opnieuw geboorte kunnen geven aan onszelf, net als de lente elk jaar geboorte geeft aan de natuur.

Dit is iets dat in elk moment opnieuw kan gebeuren, dat onderzoek van ‘waar voel ik dat ik ontspan, verruim, tot bloei kom’ en ‘waar voel ik dat ik afdwaal, verkramp of mezelf inhoud’? Het is een onderzoek dat je ook steeds weer opnieuw kunt doen, bijvoorbeeld als je in een nieuwe fase van je leven (na een verbroken relatie, in het moederschap, in de overgang) bent aangekomen.

Wij kijken er naar uit om dit alles met ook jou erbij te gaan beleven!

Nieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig? Kijk dan op de site van Bliss Your Body wanneer er weer een activiteit voor vrouwen is.