Deze week ontving ik een mail van een deelnemer die teleurgesteld was in een workshop die ze onlangs bij mij had gevolgd.
Dat was even slikken.
Ik krijg niet zo vaak dergelijke mails. Zou dat wel het geval zijn, dan zou ik me natuurlijk serieus moeten afvragen of ik met mijn bedrijf wel goed bezig ben.
Tegelijkertijd zijn uiteraard ook niet alle deelnemers altijd 100% tevreden. Zeker bij kennismakingsworkshops is het afwachten of onze stijl (of tantra in het algemeen) mensen aanspreekt. Maar gelukkig zijn er altijd veel meer deelnemers enthousiast dan niet. Dit concludeer ik in ieder geval op basis van het feit dat veel mensen terugkomen.
De betreffende kritische mail kwam echter van iemand met al de nodige tantra-ervaring.
Ik moest dus slikken, maar – eerlijk is eerlijk – ik moest haar ook gelijk geven. Ondanks het feit dat er ook deelnemers waren geweest die dezelfde zaken wél hadden gewaardeerd, vond ik dat ze zeker een punt had.
Geraakt door kritiek
Ondanks dat ik vond dat ze gelijk had (of juist daardoor?), merkte ik dat de mail me behoorlijk raakte; meer dan alleen het ‘even moeten slikken’ dat ik hierboven al noemde.
De kans is groot dat jij zoiets ook wel eens hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld in je werk, als je (kritische) feedback van een collega, leidinggevende, medewerker of klant kreeg. Of in je privéleven waarbij je van een familielid, partner, vriend of vriendin een vorm van kritiek te horen kreeg.
De neiging kan zijn om in zo’n situatie ‘in je hoofd te schieten’, te gaan afwegen of iemand gelijk heeft of niet en waarom dan niet en te bedenken hoe je vervolgens het beste kunt ‘terugslaan’. Tja, zo werkt het systeem op ego-niveau nu eenmaal: alles gericht op ‘overleven’.
Het goede nieuws is echter dat (klassieke) tantra een paar mooie tools biedt die in dit soort situatie heel goed tot steun kunnen zijn.
Emotional Digesting
De techniek van de Emotional Digesting is zo’n tool.
Deze techniek helpt je om gevoelens en emoties over dingen die recent gebeurd zijn te ‘verteren’. Bijvoorbeeld nadat je kritische feedback hebt gekregen en je merkt dat er een vervelend gevoel blijft hangen. Maar ook bij allerlei andere gevoelens en emoties waarvan je weet dat je ze tijdens een situatie niet volledig hebt kunt toelaten en doorvoelen.
Het idee achter de Emotional Digesting is dat we als mens, ook als we de belangrijkste traumatische gebeurtenissen en emoties uit ons verleden intussen verwerkt hebben (bijvoorbeeld via therapie), nog steeds van alles meemaken waarbij we onze gevoelens vaak niet écht toelaten.
Je gebruikt deze techniek dus vooral voor alledaagse gebeurtenissen die gevoelens oproepen en niet voor grotere, impactvolle gebeurtenissen uit het verleden. Daarvoor is het immers beter om er onder begeleiding van een therapeut naar terug te gaan.
Even checken!
Check even voor jezelf: als jij vanaf dit moment in gedachten terug in de tijd gaat, naar eerder vandaag of naar gisteren, wat zijn dan gebeurtenissen waarbij je je gevoel mogelijk niet helemaal hebt toegelaten of omarmd?
Denk bijvoorbeeld aan:
– Je moest een presentatie op je werk houden waar je spanning voor voelde (angst). Die angst heb je weggewuifd; je hebt dat immers toch al zo vaak gedaan?!
– Je ontving een mail op je werk waar je helemaal door van slag was (boosheid, angst, verdriet..), Je had het echter druk en moest door met andere dingen.
– Je las een bericht op social media waar je heel blij van werd, maar je hield je lachen in (vreugde).
– Je las een nieuwsbericht op internet, voelde iets van moedeloosheid opkomen (angst of verdriet) en ging snel door met andere dingen.
– Je zag vanuit de bus een reclame op straat waardoor je iets van opwinding voelde. Je wendde snel je blik af.
– Je las een bericht in de krant dat je ontroerde. Je slikte en bladerde gauw verder.
– Je was met een van je kinderen in de supermarkt, waar hij/zij iets wilde wat van jou niet mocht, waardoor een driftbui ontstond; je werd boos maar kon het gevoel niet voluit toestaan.
– Een vriendin appte je dat ze teleurgesteld in je is. Jij stuurde snel een appje terug, zonder stil te staan bij wat je nu eigenlijk op dat moment voelde.
Kortom: de hele dag doen zich gebeurtenissen voor die gevoelens bij ons oproepen. En zolang we nog niet volledig ontwaakt en bevrijd (verlicht) zijn, hebben we de neiging om die gevoelens niet echt toe te laten maar meestal weg te drukken. Deze ‘onverteerde emoties’ gaan zich dan ergens in ons systeem vastzetten.
Als je emoties en gevoelens niet toelaat maar wegdrukt (iets wat we dus vaak – onbewust – doen), ontstaan er ‘verstoppingen’ in je energielichaam, waardoor je levensenergie niet voluit kan stromen. En dat maakt weer dat dat wat je wérkelijk bent (de bron/puur bewustzijn) minder makkelijk te ervaren is.
De techniek van de Emotional Digesting is een eenvoudig en effectieve manier om verkrampingen en verstoppingen in je energielichaam op te schonen door ze te ‘verteren’. Je kunt dit vergelijken met de manier waarop voedsel in ons lichaam verteerd wordt.
Hoe doe je het?
Emotional Digesting is eenvoudig; het is vooral een kwestie van bewustzijn.
Als er iets is gebeurd waarbij een emotie (onnodig) bij je blijft hangen, dan breng je je bewustzijn erbij.
Vraag jezelf af:
– Wat gebeurde er?
– Wat wordt of werd er in mij geraakt?
– Waar voel ik dat op dit moment in mijn lichaam en kan ik met mijn aandacht bij die sensaties blijven terwijl ik dooradem en eventueel tegen mezelf zeg: Ik ben bereid om alles te voelen wat er gevoeld wil worden?
Zeker als je al gewend bent om bewust aanwezig te zijn bij sensaties in je lichaam, zul je ontdekken dat in de meeste gevallen de sensaties uiteindelijk zachter worden en smelten en dat het vanzelf rustig wordt.
Dan kun je er vanuit gaan dat de eerst nog onverteerde emotie intussen verteerd is.
Wat deed ik zelf?
Toen ik zelf van de week die kritische mail kreeg (die overigens prettig en met de beste bedoelingen geschreven was), had ik het bewustzijn en toevallig ook de tijd om er direct mee te werken.
Ik ging liggen en liet de inhoud van de mail nog even op me inwerken. Ik merkte dat er iets van schaamte opkwam (oh, iemand vindt iets wat ik gedaan heb niet goed) en concludeerde dat er ook angst was. Angst om het niet goed te doen, angst om beoordeeld en afgewezen te worden, angst dat zo’n verhaal met anderen gedeeld wordt en mogelijk voor meer ‘afwijzing’ zorgt.
Vervolgens liet ik dit verhaal los en ging ik met mijn aandacht naar mijn lichaam. Ik voelde een licht stekend gevoel in mijn hartgebied en een behoorlijke verkramping in mijn buik. Die sensaties heb ik een aantal minuten bewust gevoeld, door er ‘gewoon’ bij te zijn en rustig door te ademen. Af en toe kwam het verhaal even terug, maar legde ik dat ook weer opzij. En ja hoor, uiteindelijk werden alle sensaties zachter en werd het weer helemaal rustig in mijn lijf én in mijn hoofd.
Later op de dag kon ik een rustig, weloverwogen, vriendelijk antwoord terugschrijven. Daarna kon ik de situatie loslaten, terwijl ik tegelijkertijd wist dat ik de gekregen feedback op een positieve manier mocht meenemen naar volgende workshops.
Bij voorkeur iedere dag
In deze situatie had ik toevallig de tijd om de Emotional Digesting direct toe te passen. Het komt echter regelmatig voor dat we op zo’n moment zelf niet de rust of de gelegenheid hebben om de techniek te doen.
Om deze reden neem je bij voorkeur iedere dag, of om de dag, op een vast tijdstip de tijd om zo’n 10 minuten de Emotional Digesting te doen. Net voor het avondeten is een goed tijdstip. Je gaat dan altijd de gekozen tijd (10-15 minuten) ontspannen liggen en laat de afgelopen dag of twee dagen aan je voorbij gaan. Wat is er gebeurd waarbij je weet dat je je gevoel op dat moment niet 100% kon of wilde toegelaten? Hoewel er vele gevoelens en emoties bestaan, kom je meestal uit op een van de vier basisemoties: boos, bang, blij of bedroefd.
Kijk welke situatie in je bewustzijn verschijnt, laat nog even het verhaal voorbijkomen en ga dan naar de sensaties in je lichaam die voelbaar zijn. Dit kan heel subtiel zijn, maar dat is prima. Kijk of je dat wat je voelt helemaal kunt toelaten, adem diep en rustig door en laat je systeem het verteer-werk doen. Soms kan het gepaard gaan met een korte release, maar vaak gebeurt het op een hele rustige manier.
Net als bij het verteren van voedsel hoef je bijzonder weinig te doen: je systeem weet hoe dit werk. En het mooie is: het ‘goede’ van de situatie zal bij je blijven en dat wat je niet meer nodig hebt, zal uit je systeem verdwijnen. En dat alles door alleen maar met je bewustzijn erbij te zijn.
Als je intuïtief voelt dat een situatie ‘klaar’ is, ga je verder terug in de tijd (maar wel alleen vandaag of gisteren) en kijk je of er nog een andere situatie is waarbij je je gevoelens niet helemaal hebt toegestaan. Bedenk dat het niet alleen om ‘negatieve’ emoties hoeft te gaan (boosheid, verdriet, angst). Ook bij vreugde of bijvoorbeeld opwinding kunnen we de neiging hebben om ons in te houden.
Zo ga je door tot de tijd die jij voor jezelf had afgesproken (10-15 minuten) voorbij is.
Check: als het goed is, voel je je na de Emotional Digesting fris en fruitig.
Kritiek in tantra is goed!
Tot slot, de situatie van afgelopen week bracht me ook nog iets anders, namelijk een inzicht over kritiek.
Als je – net zoals ik – al langer dit werk doet en intussen een groep deelnemers om je heen hebt die regelmatig terugkomen en elkaar kennen, dan ontstaat er het gevaar dat mensen minder kritisch worden. Er kan een zekere norm ontstaan waarbinnen alles wat de begeleider doet als ‘goed’ gezien wordt. Heerlijk ego-strelend natuurlijk, maar een begeleider met een groot ego, daar zit niemand op te wachten.
Ik vind het dan ook belangrijk dat deelnemers en cliënten hun leraren en begeleiders in tantra en andere spirituele stromingen feedback geven en blijven geven. Positief én opbouwend.
Ga bij geen enkele leraar er vanuit dat wat hij of zij doet per definitie goed is. Blijf je eigen intuïtie volgen. Geef feedback en voel vervolgens ook of het antwoord dat je krijgt (en de manier waarop dat gebeurt) passend en voedend voelt: is dit iemand waar je van wil leren, in wiens aanwezigheid je wilt zijn?
Dit wil niet zeggen dat een leraar altijd alleen maar lief voor je moet zijn. Het kan (heel) soms goed zijn om een spreekwoordelijke schop onder je kont te krijgen van een begeleider. Maar die schop wordt als het goed is altijd vanuit liefde gegeven en jij dient te allen tijde de vrijheid te voelen om ook weer afscheid te nemen van een leraar als jullie relatie niet (meer) passend of integer voelt.
Feedback
Ben jij onlangs bij een tantrasessie of -workshop geweest? Aanbieders die op TantraWijzer staan, kun je feedback geven via de website van TantraWijzer.
Bron
De techniek van Emotional Digesting komt uit de non-duale shaiva tantra en heb ik geleerd van Christopher Hareesh Wallis. Zie Tantra Illuminated.