Ja, dat wat velen beweren, is waar: tantra kan veel moois en waardevols voor je seksleven betekenen.

Zo durf ik te stellen dat vrijwel alle trouwe tantrabeoefenaars meer in contact met hun lichaam komen en daar meer gaan voelen, dat hun energie meer gaat stromen (niet alleen in hun geslacht maar in hun hele lichaam), dat ze zichzelf meer plezier kunnen toestaan en dat ze seksuele energie kunnen gaan ervaren als een energie die veel grootser is dan opwinding of geilheid.

Tantra kan dus voor meer voelen, stromen en genieten in bed zorgen.

Wat tantrika’s daar voor doen? Denk aan: bewust werken met hun ademhaling, allerlei actieve en stille vormen van meditatie doen, lichaamswerk, bewegen, geluid maken, veel massages of de-armouring (drukpuntmassages) ondergaan en regelmatig oefenen met het voelen en aangeven van hun wensen en grenzen in aanraking. Waarbij overigens wel eerlijk gezegd moet worden dat (blijvende) effecten vaak pas na enige tijd voelbaar worden. Voor bijna iedereen is tantra daarom een lange reis, oftewel een proces van jaren.

Maarrrr… dan heb je ook wat :).

Niks niet alleen maar paradijselijk
En toch is het leven van tantrabeoefenaars echt niet één groot paradijs. Ook niet in bed.

Ieder van hen weet dat het sóms allemaal prachtig ís, maar dat het af en toe (of vaker…) ook verre van paradijselijk is.

Laat ik een paar voorbeelden uit de praktijk geven:

  • Je bent tijdens het vrijen lekker diep aan het ademen en raakt helemaal in de flow, maar dan merk je dat je partner afwezig is en wil stoppen. Je voelt een grote teleurstelling want je had net zo naar deze ontmoeting uitgekeken.
  • Bij tantraworkshops waar je zonder je partner bent, ga je bij aanrakingsoefeningen heel gemakkelijk ‘aan’ (ondanks dat je – of misschien juist omdat je – weet dat je daar geen seks gaat hebben). Echter, eenmaal bij je partner in bed blokkeer je juist vaak.
  • Tijdens tantrameditaties gaat de energie in je lichaam vaak sterk stromen, wat heel lang kan duren. Tijdens seks echter heb je meestal heel snel een piekorgasme en/of zaadlozing, waarna bij jou de energie gelijk weg is.

Hoe aantrekkelijk het ook voelt om je in tantra te richten op ‘meer plezier’ (in bed), uiteindelijk kunnen we niet anders dan concluderen dat het ‘altijd maar streven naar meer genot’ nooit tot werkelijke vervulling kan leiden. Immers, hoe meer we ons richten op (‘moeten’) genieten, hoe groter de kans dat we afhankelijk worden van dat genot. Afhankelijkheid betekent gehechtheid en gehechtheid betekent lijden, aangezien niets voor altijd blijft. Zo ook niet die heerlijke momenten in bed.

Tantra en spiritualiteit
Hoewel in westerse neo-tantra de focus vaak ligt op intimiteit en seksualiteit, is tantra voor mij ten diepste een spiritueel pad van ontwaken en bevrijding.

Het proces van ontwaken houdt in dat je steeds vaker gaat ervaren dat je niet de persoonlijkheid bent die je dacht te zijn, maar dat je in wezen bewustzijn in een bepaalde vorm/energie/vibratie bent. Dat klinkt misschien vaag, maar concreet betekent het dat je steeds minder vanuit je hoofd leeft en steeds meer in de directe ervaring aanwezig bent, waarin alles is zoals het is. In die staat van zijn ontvouwt het leven zich als vanzelf en beweegt alles mee met ‘de flow’. Uiteindelijk zit je steeds minder gevangen in allerlei concepten, zelfbeelden of overtuigingen en ook je gedragingen zijn steeds minder geconditioneerd. Kortom: je wordt steeds vrijer!

Tantra gaat dus over bevrijding, ook in seksualiteit. Ook daar kun je bevrijd worden van al je ideeën over hoe seks zou moeten zijn, van je overtuigingen over hoe jij je in bed zou moeten gedragen, van blokkades in je lichaam die het genieten tegenhouden en van patronen die onbewust in je bedgedrag zijn geslopen. Soms is het beoefenen van tantra hiervoor voldoende, soms zijn aanvullende zaken zoals therapie nodig, bijvoorbeeld wanneer er duidelijk sprake is van trauma.

Enkele patronen die je via tantra bij jezelf zou kunnen gaan herkennen:

  • Je hebt een sterke behoefte dat je partner jou als seksueel wezen ziet waardoor je regelmatig teleurgesteld raakt als hij of zij je op dit vlak ‘te weinig’ aandacht geeft.
  • Je hebt de overtuiging dat iemand pas van je houdt als jij voor diegene zorgt, waardoor je je ook in bed bijna alleen maar op je partner richt.
  • Je hebt steeds maar weer een gevoel van een tekort waardoor je aldoor aan het klagen bent dat jullie te weinig seks hebben. Of dat het te weinig tantrisch is. Of te kort. Of te dit of te dat.
  • Je gedraagt je in bed heel voorzichtig, uit angst om ‘te veel’ te zijn of om een grens van de ander te overschrijden.
  • Je bent erg bang om je partner te verliezen waardoor je in bed allemaal dingen doet die je eigenlijk niet fijn vindt.

Jezelf in bed ‘ontsluieren’
Tantra helpt je dus om je steeds meer bewust te worden van al die patronen, blokkades en sluiers die zich om jouw essentie hebben opgebouwd, om vervolgens beetje bij beetje tot ‘ontsluiering’ te komen. Zoals gezegd kunnen zaken als meditatie, lichaamswerk of aanraking (de-armouring) daarbij helpen, maar ook inquiry, ademwerk en rituelen kunnen prachtige dingen doen. Kenmerkend voor tantra is dat er veel aandacht is voor het lichaam en voor fysiek/energetische ervaringen.

Via tantra kun je steeds meer (terug)komen in een staat van zijn waarin je alles ziet en ervaart zoals het is. Je kunt de fijne dingen omarmen en jezelf toestaan om – zonder schaamte of schuldgevoel – helemaal te genieten. Tegelijkertijd kun je ook ‘zijn’ met de minder fijne dingen. Daarbij verdwijnt langzaamaan het scherpe onderscheid tussen fijn en niet fijn, tussen goed en slecht, tussen mooi en niet mooi. Dingen zijn zoals ze zijn en het vechten tegen wat er is, geeft het grootste lijden.

Het mooie is dat seks een míddel op het spirituele tantrapad kan zijn, maar dat die zelfde seks ook een levensgebied is waar je de effecten van dat pad zo duidelijk kunt gaan ervaren. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Seks als middel op het tantrapad
Hoe kan seks een middel op het tantrapad zijn, dat je helpt om terug bij je essentie te komen?

In plaats van seks te zien als een (snelle) manier om genot te ervaren en/of om spanning te ontladen, kun je het gaan zien als een manier om energie in je lichaam te laten rondcirculeren. Je kunt leren om de krachtige, seksuele levensenergie door je hele lichaam te laten stromen. Dit zorgt er voor dat je energielichaam opener en vrijer wordt, waardoor blokkades, patronen en conditioneringen beetje bij beetje losgelaten gaan worden. Alles hangt immers met elkaar samen: lichaam, geest, emoties en spiritualiteit.

Als je in staat bent om de energie te laten rondstromen en seks als een meditatie te beschouwen, dan verbind je je via deze weg als vanzelf met de diepere laag in jezelf en in de ander. In tantra zit god (of: het goddelijke) in alles en dus ook in je lichaam. In tantra kun je dus ook seks gebruiken om dichter bij je essentie en bij de essentie van het leven te komen.

‘Seks als middel’ betekent ook dat je tijdens een vrijpartij liefdevol en bewust aanwezig bent bij alles wat er is. Bij je ademhaling, bij de sensaties en gevoelens in je lichaam, bij de signalen van de ander en ook bij zaken die maken dat je bijvoorbeeld heel erg in je hoofd blijft zitten en helemaal niet tot een diepere laag in jezelf komt. Dan is het de uitdaging om ook dáar mee te zijn, het te omarmen, wellicht te voelen hoe dat je raakt en 100% bij dat alles aanwezig te zijn. Om daarna weer te voelen wat er wél is en wél wil ontstaan. Dit bewust aanwezig zijn kan in het begin voelen als hard werken, maar dat is het uiteindelijk helemaal niet. Aanwezig zijn is in feite onze natuurlijk staat van zijn.

Het tantrapad als middel tot fijnere seks
Naast dat seks een middel tot ontwaken en bevrijding kan zijn, kan omgekeerd het tantrapad juist ook van alles voor je beleving van seksualiteit betekenen.

Zoals aan het begin al genoemd, zorgt tantra er bij de meeste mensen voor dat ze meer verbinding met hun lichaam gaan voelen, waardoor seks ook prettiger kan worden.

Op spiritueel niveau zou je kunnen zeggen dat tantra er aan bijdraagt dat het ego steeds minder ‘achter het stuur’ zit, maar bescheiden naar de achterbank verhuist. De – vaak onbewuste – conditioneringen die ons gedrag bepalen, raken naar de achtergrond.

Laat ik enkele voorbeelden noemen:

* Michael had lange tijd sterk de neiging om seks af te houden, vanuit een sterk gevoel van onveiligheid dat hij al vanaf jonge jaren met zich meedroeg. Tantra zorgde voor meer gronding en veiligheid in zich lijf, zodat seks nu een prettige ervaring kan zijn.
* Kim heeft vanaf de puberteit zichzelf aangeleerd om veel seksuele aandacht van mannen te willen en aan te trekken. Hierbij is ze regelmatig in onprettige en grensoverschrijdende situaties terechtgekomen. Tantra zorgde voor een positievere beleving van zichzelf met een gezonde eigenwaarde, waarbij de seksuele aandacht van anderen niet meer nodig was om zich goed te voelen.
* Joan voelde nooit veel tijdens seks, maar door het ontvangen van veel massages, het oefenen met het voelen en aangeven van wensen en grenzen bij aanraking en het doen van veel lichaams- en ademwerk, is haar lichaam super gevoelig geworden. Soms durft ze bijna te zeggen: ‘orgastisch’.

Een vrijpartij als een open space
‘Je ego op de achterbank, in plaats van achter het stuur’ wil overigens niet zeggen dat ‘jij’ niets meer in te brengen hebt. Om spiritual bypassing te voorkomen is een stevig functioneel ego belangrijk en nodig. Als jij voelt dat er iets niet klopt of dat iets niet fijn is, dan geef je dat aan of beweeg je je uit de situatie. Als jij weet dat er bij de seks een condoom gebruikt moet worden, dan zorg je daar voor. Net zoals je naar de wc gaat als dat nodig is of je iets eet als je echt trek hebt.

Maar… het strategisch ego (oftewel: al die conditioneringen en patronen die niet meer nodig of functioneel zijn) met al z’n agenda’s en plannetjes gaat wel degelijk steeds meer naar de achtergrond. Dan kan een vrijpartij als een open space worden, oftewel een ontmoeting van energieën, zonder specifiek doel. In zo’n sfeer kun je elkaar vanuit ieders diepste kern ontmoeten en dat is meestal – zo kan ik uit eigen ervaring zeggen – een zeer ontspannen en vervullende ervaring.
In een dergelijke seksuele ontmoeting ontstaat een open ruimte waar er geen doel is dat bereikt moet worden en er geen script is dat afgewerkt moet worden. Jij hoeft het niet meer te ‘doen’, het ontstaat.

Doen versus niet-doen tijdens seks
Hier komen we dan tot slot uit bij een van de vele paradoxen in tantra.

Enerzijds kun je als tantrika tijdens seks allerlei dingen dóen. Je kunt verschillende vormen van ademhaling gebruiken (dieper, sneller, trager, door de mond, vuurademhaling, de ademhaling even vasthouden…), je kunt je bewegingen regelmatig vertragen, je kunt oefenen met het uitstellen van een zaadlozing en/of piekorgasme zodat je langer door kunt gaan en er misschien ooit wel een ‘dalorgasme’ ontstaat, je kunt visualisaties tijdens het vrijen doen waarbij je de energie door je chakra’s laat gaan, je kunt je bekkenbodemspieren gebruiken, je kunt als ‘voorspel’ allerlei tantrameditaties doen, en ga zo maar door.

Anderzijds gaat het in tantra juist ook over níet-doen, over loslaten en ontspannen en je overgeven aan dat wat zich in een (al dan niet seksuele) ontmoeting van moment tot moment wil ontvouwen. Dit is de paradox van ieder spiritueel pad trouwens: je kunt ‘het’ niet doen en toch is er werk te doen.

Een andere paradox is dat het in tantra uiteindelijk zelfs zo kan zijn dat je nauwelijks meer gehecht aan seks bent. Als het er is: helemaal fijn. Als het er niet is: ook helemaal fijn.

Tantra kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam zo open en stromend wordt, dat je er op ieder gewenst moment een zachte, levendige vibratie kunt voelen. Die vibratie, door sommigen als ‘orgastisch’ beschreven (maar dan wel dal-orgastisch en niet piek-orgastisch – dat zou immers niet vol te houden zijn), kan er voor zorgen dat seks nog altijd een heerlijke kers op de taart kan zijn, maar dat je het niet per se (meer) nodig hebt om je vervuld te voelen. En da’s pas echt relaxed!

Kortom
Al met al kunnen we zeggen dat tantra heel veel moois kan betekenen voor je seksleven en dat daarnaast de seks zelf juist ook weer een middel kan zijn op het spirituele pad, om tot ontwaken en bevrijding te komen. Je kunt tantra en seks op allerlei combineren, wel wetende dat het een langzaam pad is waarbij veranderingen meestal stapje voor stapje gaan.
Uiteindelijk kun je door tantra dan zo vervuld en ‘orgastisch’ in je lichaam worden dat het heerlijk is als er seks in je leven is, maar dat je ook net zo goed zonder seks kunt leven, omdat jouw lichaam (ook) andere manieren heeft gevonden om ‘aan te staan’ en vol levendigheid te zijn.

En dan nog even dit…
Oeps, de oplettende lezer weet misschien nog dat ik in blog #54 schreef dat dat echt mijn allerlaatste blog over seks was. Niet gelukt dus…