Overgave is een thema dat zich in allerlei vormen in mijn leven laat zien (en ja, ook het thema van de aankomende zomerretreat in augustus heeft dit thema!).

Een paar jaar geleden schreef ik onderstaande tekst.

Nare gevoelens in de nacht
Sinds zo ongeveer een jaar – is het sinds corona? – ervaar ik van tijd tot tijd ‘s nachts nare gevoelens. Gevoelens van angst, zorg en ongemak die heel duidelijk fysiek voelbaar zijn. Vaak gaat zo’n naar gevoel heel even samen met een gedachte, bijvoorbeeld dat ik me zorgen maak over het klimaat of de toekomst van mijn kinderen op deze wereld. Maar vervolgens is er vooral een heel sterk fysiek gevoel dat ik niet anders kan omschrijven als een intens rotgevoel.

Ook vannacht was het weer zo ver. Intussen weet ik wat ik kan doen: de bijbehorende gedachte loslaten en ‘simpelweg’ het gevoel als fysieke ervaring toelaten. Soms golft het dan vrij snel weg, maar vannacht vroeg dit een behoorlijke concentratie en volharding. Maar uiteindelijk ebde het nare gevoel weg en viel ik weer in slaap.

In de yin yoga
Vervolgens volgde ik in de ochtend een online yin yoga les. Yin yoga is een mooie manier om heel fysiek overgave te oefenen. De yogahoudingen duren elk zo’n 3 minuten en dit keer was ik heel bewust aanwezig bij de strekkingen in mijn benen, heupen en billen. Ook hier werd de emotie angst voelbaar. Alsof ik vastgehouden werd in de pijn en er niet uit kon. Ik kon dus opnieuw oefenen in het toelaten van de pijn en angst en mezelf overgeven aan dat wat er was. Aan het eind was er een diepe ontspanning.

Van de regen in de drop
Na de yogales gokte ik dat een fietstochtje naar Utrecht droog te halen zou moeten zijn. Pas om 11 uur zou het weer gaan regenen. Echter, zoals wel vaker klopte die weersvoorspelling niet, want op het moment dat ik genoot van mijn chai latte, begon het te regenen. Even dacht ik dat het droog werd en stapte ik op de fiets voor de terugweg, maar al na een paar minuten begon het te hozen.

Het was heel lang geleden dat ik in harde regen op de fiets had gezeten en ik merkte mijn weerstand op: mijn capuchon ver over mijn hoofd getrokken en mijn lichaam aangespannen. Alsof dat de regen buiten zou houden. Maar ook al was het de terugweg, ik wilde niet nat worden.

Ik werd me echter bewust van al die spanning in mijn lichaam en na een paar minuten gaf ik het ‘vechten’ gewoon op. Ja, ik zou drijfnat worden, maar wat maakt het uit? Laat ik me overgeven!

Het was een buitengewoon lekkere ervaring eigenlijk. Waarbij ik overigens wel blij was dat ik thuis mijn natte kleren op de verwarming kon drogen.

Jouw wil is wet?
De dag was echter nog niet voorbij en de grootste uitdaging moest nog komen: een vakantie met mijn lief uitdenken en plannen. Daar waar de meeste stellen (in mijn hoofd) toch vrij gemakkelijk tot vakantieplannen kunnen komen, gaat dat bij ons de laatste jaren moeizaam. ‘Vroeger’ niet, toen lagen onze wensen op één lijn. Maar alles blijkt veranderlijk en dit dus ook.

Al snel kwamen we in een strijd terecht en riep ik dat we het dan maar gewoon NIET moesten doen en ik vertrok naar een andere kamer in huis. Daar merkte ik op dat ik bang was dat hij geen oog zou hebben voor mijn behoeften tijdens de vakantie. Dat alles op zíjn voorwaarden zou moeten.

Ik voelde in op de vraag of ik in staat zou zijn om erop te vertrouwen dat er wel degelijk oog en oor zou zijn voor mijn behoeften en of ik me in het hier en nu kon overgeven, zonder op dit moment uitsluitsel van hem hierover te krijgen.

En ja, het lukte. Ik kon ontspannen, ging terug naar de woonkamer en sprak uit dat ik erop vertrouwde dat we tot een vakantievorm zouden komen waarbij ieders behoeften gezien en geëerd zouden worden (nb: wordt vervolgd…).

Overgave klein en groots
Het was een hele gewone dag dus, maar met zó veel momenten waarop ik met overgave kon oefenen en spelen.

In tantra zeggen we wel dat het ultieme moment van overgave het moment van sterven zal zijn en dat al die andere momenten een mooie voorbereiding zijn. Steeds weer mag je voor jezelf voelen: Kan ik vertrouwen hebben? Ben ik in staat om los te laten? Durf ik me te laten gaan? En tegen welke prijs dan?

Dat alles kan gaan over ‘kleine’ dingen zoals ik hierboven heb beschreven, maar ook over grote vraagstukken rond werk, relatie, gezin, woonplek etc.

No ground to hit
Het enge van overgave is dat je niet weet waar je uit gaat komen. Je laat de controle los… en dan? Kun je zo veel vertrouwen hebben dat je die vrije val kunt laten gebeuren?

Een van mijn leraren, Hareesh, zei ooit: in de vrije val van overgave ontdek je dat er geen grond is om te raken. Denk daar nog maar eens over na…

Zomerretreat ‘The Joy of Surrender’
Wil jij zelf ook (meer) spelen met het thema Overgave? Dit jaar is het het thema van onze heerlijke zomerretreat ‘The Joy of Surrender’. Deze vindt plaats van 7-11 augustus 2024 in Lochem. Voel je heel welkom om aan te sluiten!

 

1 antwoord
  1. Charlie van der Schaaf
    Charlie van der Schaaf zegt:

    Hoi Wendy. Ik vind dat je een ontzettend leuke blog schrijft en een prachtige manier van werken als ik je website zo lees. Ik ben bij Remi momenteel en per toeval kwam ik op jouw site en las over Remi. Nouja toeval, ik zoek naar een opleiding in body de-armouring en kwam daarbij op jouw site. Dank je wel!

Reacties zijn gesloten.