Ik ben benieuwd hoe het met jou is.

Als alle plannen correct zijn uitgelekt, hebben we in ieder geval nog drie weken avondklok voor de boeg maar mogen we wel weer naar de kapper. Eventuele pubers in huis kunnen weer een beetje naar school, maar niet-essentiële winkels en horeca blijven waarschijnlijk nog dicht. En over workshops en evenementen hebben we het nog maar even niet.

Ben jij blij en opgelucht, voel je juist frustratie, maak je je zorgen of doet het je allemaal niet zo veel?

Alle kanten op
Zelf ga ik een beetje alle kanten op. Er zijn genoeg momenten op een dag dat ik vergeet dat er coronamaatregelen zijn en dat ik gewoon geniet van een lekkere lunch, een wandeling of van een online bijeenkomst. Op andere momenten ben ik er ineens hé-lé-máál kláár mee.

Soms word ik even enthousiast vanwege een mogelijk nieuw lichtpuntje aan de horizon, zoals dat HERSTEL-NL plan. Maar als ik dan even later Arjan Lubach hoor, denk ik: ja, die heeft ook weer een punt.

Ik voel mee met de mensen die al zolang niet kunnen werken of wiens bedrijf de afgrond nadert en met mensen die ernstig ziek zijn (geweest) of die iemand hebben verloren. Maar ik voel ook mee met bijvoorbeeld de jongeren en jong-volwassenen die zo weinig kunnen en mogen. Soms denk ik dus aan het leed van anderen en op een ander moment denk ik even alleen maar aan mijn eigen belang (oh laat de Intensive in ieder geval door kunnen gaan pls…).

Tantra-overlevingspakket met 7 tips
Toch kan ik zeggen dat ik me dit jaar niet slechter dan anders heb gevoeld en op veel momenten zelfs beter. En ja, tantra is mij daarbij steeds erg tot steun geweest.

Ik deel graag hoe het tantra-overlevingspakket er bij mij concreet uitziet, in de hoop dat het jou misschien ook helpt om het (hopelijk) laatste staartje van deze coronatijd goed door te komen.

1. Een vaste dagstructuur
Ik vertel niks nieuws natuurlijk als ik zeg dat een vaste dagstructuur zinvol is. Maar het helpt mij zonder twijfel. Consequent mediteer ik iedere ochtend ruim 20 minuten om daarna zo’n 30-45 minuten te joggen of te wandelen. Ook de tijden van mijn maaltijden (inclusief intermittent fasting en 92% chocola-tussendoortjes) liggen behoorlijk vast en ook mijn bedtijden zijn niet heel spannend afwisselend. Daar helpt een avondklok natuurlijk ook goed bij.
Nog even over mijn meditatie-practice: af en toe mediteren is leuk, maar echt effect ervaar je alleen als je het consequent doet. En dat betekent dus: iedere dag.

2. Gezond omgaan met emoties
Het lukt me niet áltijd, maar als ik merk dat een bepaalde emotie (in coronatijd meestal: frustratie/irritatie of angst) me langere tijd bezighoudt, dan probeer ik deze bewust, als een fysieke sensatie, te voelen terwijl ik het verhaal zo veel mogelijk loslaat. Maar zoals gezegd, lukt dit dus niet altijd. Vooral toen Remi en ik een tijd nogal verschillend over de coronamaatregelen dachten, liepen de discussies hier thuis soms hoog op en kon ik af en toe niets anders doen dan de deur achter me dichtgooien en naar mijn werkkamer te vertrekken. Maar ook dat is goed: soms moet je even afstand nemen :).

3. Een gezonde leefstijl
Opnieuw een open deur. Maar jeetje, wat heeft de coronatijd me duidelijk gemaakt hoe belangrijk gezond leven is. Dat wil zeggen: gezond (maar ook lekker!) eten, genoeg bewegen, zorgen voor voldoende ontspanning en letten op een goede en diepe ademhaling. En ook hier geldt: een vaste structuur helpt!

4. Positief omgaan met onzekerheid en gebrek aan controle
Over dit onderwerp vertel ik meer in mijn aankomende webinar.

5. De verborgen kracht van online
Natuurlijk dacht ik lange tijd: tantra kun je onmogelijk online beleven. Toch had ik die overtuiging al in 2019 losgelaten, omdat ik in dat jaar een hele hoop tantrabijeenkomsten online volgde bij een van mijn leraren, Hareesh en daar super veel van leerde.

In 2020 maar ook nog in de afgelopen maanden heb ik veel dingen online gedaan, als deelnemer maar zeker ook als begeleider. En zowel het volgen als het geven van online bijeenkomsten heeft mij veel gegeven. Al met al heb ik dit jaar letterlijk honderden mensen online ontmoet en dat heeft me, ondanks de digitale afstand, enorm veel verbinding en plezier opgeleverd!

Hoewel er zeker ook deelnemers waren en zijn voor wie de online tantra-wereld níet werkte, hebben een hele hoop mensen me laten weten dat (mede) mijn online bijeenkomsten ze goed door de coronatijd hebben heen geholpen. En dat vind ik heel fijn om te horen.

6. Overgave aan ‘pratibha’
Pratibha is de sanskriet term voor innerlijke intuïtie. Ik heb het geluk dat ik deze energie gemakkelijk kan voelen (of is dat het resultaat van vele jaren toegewijd tantra beoefenen?) en dat ik me vrij snel aan ‘haar’ kan overgeven. Wil ze dat ik een online cursus ontwikkel? Oké, doen we! Laat ze me zien dat die ene cursus toch niet echt passend is? Oké, dan niet! Mede door deze ‘hulp’ heb ik me vrij flexibel door deze verrassende coronatijden heen bewogen en blijf ik dat ook de komende tijd doen. Online en binnenkort ook weer live.

(over flexibiliteit gesproken: diverse deelnemers hebben elkaar ook gewoon live thuis opgezocht en zo samen meegedaan met mijn online bijeenkomsten – want hé, het lijf wil ook nabijheid en aanraking!)

7. Tantra als spiritueel pad
Als je tantra alleen ziet en ervaart als een pad van intimiteit en seksualiteit, dan kun je als koppel in coronatijd natuurlijk losgaan, maar voor singles is dat lastiger. Ontdek je echter de kracht van tantra als spiritueel pad dan heb je goud in handen. Juist in deze tijd! Zoals ik laatst mijn leraar Hareesh hoorde zeggen: De omstandigheden in je leven zijn altijd perfect voor jouw ontwaken en bevrijding.

In dit coronajaar ben ik zelf nóg weer meer gaan ervaren dat mijn persoonlijke ‘ikje’ niets anders dan een illusie is en dat de Divine Presence (bron, essentie, Liefde, god…) altijd aanwezig in me is. Dát besef en gevoel geeft de meest diepe vervulling ooit en zorgt er ook voor dat ik (op de meeste momenten) een diepe overgave aan en vertrouwen in de situatie voel. Ik geloof dat alles zich in mijn/jouw/ons leven op de meest perfecte manier zal ontvouwen. En ja, de dag dat ik velen van jullie weer live ga zien en zelfs omhelzen, gaat echt ook gewoon weer komen!