… over de schreef gaat? Nee, dit keer hoor je een positief verhaal over een mannelijke tantra masseur.

(NB heb je geen tijd/zin om een hele blog te lezen maar wil je gewoon weten of wij tantra massages aanbieden? Lees dan hier verder).

Onlangs ontving ik namelijk een hele fijne tantra massage van Janne van Berkel; een jonge man die ik in het vakgebied van tantra vrij uniek zou willen noemen. Hij geeft namelijk niet alleen tantra massages, maar hij wil en kán vooral ook meer verbinding tussen moderne neo-tantra en oude, klassieke tantra leggen.

Janne had mij een tijd geleden een berichtje gestuurd of ik het leuk vond om kennis temaken en van gedachten te wisselen over klassieke tantra. Dit was naar aanleiding van een post van mij op Facebook over mijn reis naar Khajuraho. In die periode kwam het niet tot een ontmoeting, maar onlangs kwamen we elkaar tegen bij een bijeenkomst van de Vereniging voor Tantra Professionals (in oprichting). Daar vertelde hij dat hij ook tantra massages geeft. Juist de combinatie van massages geven en kennis hebben van oude, klassieke tantra intrigeerde mij. En zo kwam het uiteindelijk tot een ontmoeting waarbij we elkaar in de ogen keken, ideeën uitwisselden en ik tevens een massage van hem mocht ontvangen.

Wat Janne voor mij dus bijzonder maakt, zijn niet alleen de toewijding en integriteit waarmee hij heerlijke massages geeft of het feit dat hij het als man in deze woelige tijden aandurft om tantra massages te geven en te blijven geven. Bijzonder is vooral dat hij ook nog eens veel kennis heeft over klassieke tantra. Vanuit zijn opleiding religiewetenschappen heeft hij zich onder andere verdiept in Indiase alchemie. In zijn boekenkast(en) staan eindeloos veel boeken over oude tantra en – veel beter dan ikzelf – kan Janne oude concepten van toen verbinden met het beleven van tantra anno 2018 in het Westen.

Daar waar ik dus in de praktijk en in de directe ervaring begonnen ben (door het volgen van eindeloos veel tantra retreats) en pas later de stap naar achtergronden en theorie ben gaan maken, is het bij Janne andersom gegaan. En die beweging komt in deze tijd minder vaak voor. Hoog tijd om hem een paar vragen te stellen!

Janne, je bent afgestudeerd op ‘Indiase alchemie’. Help me even… Wat is dat precies en hoe zie jij de link met tantra?

“Alchemie gaat over het transformeren van ruw materiaal in een hogere of meer pure vorm. Het meest bekende voorbeeld is het veranderen van lood in goud, maar de transformatie kan ook in de mens plaatsvinden op een lichamelijk, emotioneel, psychisch of spiritueel niveau. In India is alchemie bijvoorbeeld een onderdeel van de traditionele geneeswijze Ayurveda, gericht op het verlengen en verbeteren van het leven. In alchemie wordt iedere substantie als waardevol gezien en zelfs de meest giftige ‘materialen’ (kwik, woede, de dood) worden teruggebracht tot hun puurheid en ingezet voor iets moois.

Waar ik de verbinding tussen tantra en alchemie zie, is dat je via tantra jezelf als mens kunt ontwikkelen tot een volledige belichaming van jouw goddelijk potentieel. Ook worden in tantra je schaduwkanten niet weggedrukt, maar wordt de energie ervan gebruikt om tot een dieper bewustzijn te komen. Je wordt als het ware een meer pure versie van jezelf en komt steeds dichter bij jouw eigen essentie.

Wat me opvalt is dat er steeds meer concepten uit de Indiase alchemie terugkomen in moderne (seksuele) tantra. Denk maar aan het creatieve aspect van de versmelting van het mannelijke en het vrouwelijke of hoe er gekeken wordt naar het transformeren van ejaculatie of menstruatie.”

Kun je nog een ander voorbeeld noemen van een concept uit de klassieke tantra en hoe jij dat terugziet in hoe ‘wij’ anno 2018 tantra beleven?

“Een concept wat mij de laatste tijd enorm fascineert is Samyama. Dit is een term uit de yoga traditie en kun je vertalen als samenbinden, verbinden of integratie. In yoga is Samyama het moment waarop concentratie, meditatie en een gevoel van eenheid samenvallen. De yogi kan zich zo inleven in een object dat hij hier één mee wordt en een gevoel ervaart van non-dualiteit of verbinding met alles.

Hierbij kan het gaat om materiële objecten, maar ook om concepten, emoties of godheden. In moderne tantra, waarbij je veel partneroefeningen hebt, kun je de ander zien als ‘het object’ om Samyama op te oefenen. Door met liefdevolle aandacht bij de ander aanwezig te zijn, leer je steeds dieper in hem of haar in te voelen. Soms tot zo ver dat je letterlijk in je eigen lichaam terugvoelt wat er in de persoon tegenover je gebeurt. Ik zou Samyama in tantra willen vertalen als “geïntegreerde toegepaste empathie”: het diepgaand invoelen in de ander waardoor je elkaar werkelijk ziet en vanuit verbinding met elkaar in contact treedt.

Wanneer je tijdens een partnermeditatie of een massage in een staat van Samyama komt, dan voel je precies aan wat de ander op dat moment nodig heeft. Je komt in een ‘flow’ waardoor je elkaar nog dieper kunt raken en nog dieper met elkaar kan verbinden.”

De naam van je bedrijf, je vertelde daar laatst de betekenis van en dat intrigeerde mij. Kun je dat nog eens toelichten?

“De naam van mijn bedrijf is Aghora, dit is één van de namen van de god Shiva en de naam van één van zijn vijf gezichten. Aghora betekent letterlijk “niet-duister” en verwijst naar een levenshouding waarin iedere ervaring als uiting van schoonheid wordt gezien. Binnen deze kijk bestaat er geen goed of slecht en is alles even waardevol. De Aghori zijn ook een vrij obscure tantrische cultus in India van mensen die ‘goddeloos’ leven om dichter bij god te komen. Voor ons is hun gedrag wellicht onbegrijpelijk en erg extreem. Toch raakt het iets diep in mij. Het herinnert me eraan dat wanneer je het duister werkelijk in de ogen durft te kijken en durft te omarmen, je vanzelf het licht gaat zien.

Wat wil jij met al je kennis over klassieke tantra gaan doen?

“Naast alle ontwikkelingen op mijn eigen pad ben ik steeds meer op zoek naar wegen om mijn kennis te verrijken en te delen. Ik ben nu artikelen aan het schrijven die ik via mijn site deel. Ook wil ik ‘Tantra Talks’ gaan organiseren; bijeenkomsten waarin onderwerpen uit de tantra verder uitgediept worden en er ruimte is om ideeën en ervaringen te delen. Misschien ook gecombineerd met wat oefeningen om zo theorie en praktijk meer met elkaar te verbinden.

In de kennis van klassieke tantra zie ik mogelijkheden om meer verdieping aan te brengen in moderne tantra en om nog wat extra inhoud toe te voegen aan de ervaringen die mensen binnen tantra opdoen. Dus tijdens massages, contactmeditaties of workshops probeer ik altijd die verbinding te maken en ook een klein stukje klassieke tantra mee te geven.”

Tot slot
Wil jij Janne een keer zelf in de ogen kijken, een massage van hem ontvangen of van gedachten wisselen over tantra? Je vindt zijn website en blog op www.aghora.nl. Hier deelt hij regelmatig nieuwe gedachten en inzichten.