Overgave. Het klinkt zo heerlijk. En zo tantrisch ook.

Leef je maar even in…
* Je helemaal overgeven tijdens goddelijke seks. Jammie!
* Je overgeven aan álle omstandigheden, de leuke én de lastige. Fantastisch!
* Je overgeven aan een dans. Ook al heel fijn.
* Je niet verzetten in een pittige discussie maar je overgeven aan de flow van het gesprek. Och, als dat eens zou kunnen.
* En meer in het algemeen: de controle regelmatig laten gaan maar dan wel zonder middelengebruik. O ja, zónder alcohol of drugs…

Kortom: Natural Surrender. Daar teken ik voor.

Tegelijkertijd kennen de meeste mensen volgens mij juist ook het óntbreken van overgave. Want zo goed hebben we dat ‘overgeven’ immers niet zo geleerd.

Overgave en controle in een dans
Als voorbeeld kunnen wij eens naar Tantric Dance kijken.

Dat is een dansvorm waarbij iemand jou in een dans begeleidt, terwijl jij geblinddoekt bent. Je weet hierbij vaak niet wie die ‘iemand’ is. Op andere momenten ben jij degene die een geblinddoekt persoon in een dans leidt. Die persoon weet ook vaak niet wie jij bent.

Deze dansvorm is een mooie manier om te ontdekken in hoeverre je je kunt overgeven aan de leiding van een ander.

Veel mensen komen daar juist het nodige aan controle bij tegen. Je kunt je bijvoorbeeld helemaal niet ontspannen omdat je je onveilig voelt. Misschien omdat je niet weet wie de ander is. Het kan dat je weerstand gaat voelen tegen de manier waarop de ander de dans begeleidt en je vervolgens, bewust of onbewust, niet meebeweegt. Maar het ook ook gewoon verwarring en onkunde zijn: HOE DOE IK DAT DAN, mezelf overgeven aan deze dans??

Zelf heb ik in deze dansvorm in de loop der jaren zeker momenten van overgave ervaren. Me helemaal veilig voelen in de armen van een onbekende en me mee laten nemen in diens leiding. Maar ik herinner me ook momenten dat het lastig was. Dat mijn lichaam zich ongewild toch aanspande. Dat ik oordelen had over de ander, ‘echte’ leiding miste en het leiden dan maar ging overnemen.

Het is trouwens ook interessant om juist in de leidende rol te onderzoeken of er overgave kan zijn. Zeker in die rol heb ik regelmatig kunnen ervaren hoe zeer de mind het kan overnemen. Ik moet het goed doen, ik moet deze persoon een veilig gevoel geven, het moet een interessante dans worden, ik moet een goede leider zijn. En met al die mindf*cks is er niet veel overgave aan de energie van dans. Als je je daar op afstemt, hoef jij immers niet hard te werken. De dans ontvouwt zich dan vanzelf.

Waar zit juist de controle?
Als je een verlangen voelt naar meer overgave in je leven, dan is het de moeite waard om juist te onderzoeken op welke momenten je controle ervaart. Dat kan tijdens het vrijen zijn. Maar ook gewoon tijdens het autorijden. Terwijl je in een gesprek zit. Terwijl je aan het werk bent. Terwijl je de dingen in het huis probeert te organiseren. Of terwijl je gewoon de dagelijkse opvoedtaken van je kinderen doet.

Zelf hield ik, toen mijn kinderen klein waren, erg van structuur en helderheid. Dat heeft mijn kinderen ongetwijfeld rust en regelmaat gegeven. Maar ik denk dat ik soms ook (te) rigide was en dat er onbewust de nodige angst onder mijn handelen lag. Angst dat het uit de hand loopt, dat er chaos komt, dat alles in het honderd loopt, dat we niet op tijd gaan komen, dat andere mensen daar iets van vinden, dat dat dat…..

Bewust de controle in je lijf voelen
Allemaal interessant om te onderzoeken dus. En tantra nodig je uit om op de momenten dat je jezelf betrapt op controle, je dan bewust te worden van je lichaam. Waar hou ik vast in mijn lijf? Kan ik helemaal in die verkramping gaan en daar – zonder verhaal – 100% aanwezig zijn? En wat gebeurt er dan, als ik de controle (waarschijnlijk gevoed door de emotie angst) helemaal toesta?

Je kunt ook heel goed met dit thema werken via een inquiry. De een stelt de vraag: waar hou jij op dit moment aan vast? En jij voelt in het moment wat die vraag in dat moment met je doet en welke sensaties je in je lichaam voelt.

Maar je kunt er ook mee spelen als je aan yoga doet, aan het dansen, wandelen of sporten bent, als je een massage ontvangt (of geeft) en terwijl je al je dagelijkse dingen doet.

Controle is oké!
Belangrijk is om de controle niet te veroordelen. Het is wat het is en het is prachtig als je bewustzijn brengt op zowel de overgave als de controle. Waarbij je dit in tantra vooral via het lichaam mag onderzoeken en voelen. Overigens kan controle in sommige situaties zelfs levensreddend zijn. Dus cherish those moments!

Uiteindelijk kun je gaan ontdekken dat overgave tantrisch is, maar dat het nét zo tantrisch is als je in vol bewustzijn in controle bent en die sensaties helemaal toelaat.

En wat er gebeurt als je de sensaties van controle hélemaal toelaat in je lichaam? Probeer het uit en kijk of je de transformatieve kracht van volledig toelaten gaat ervaren.

The Joy of Surrender – zomerretreat (7-11 augustus 2024)
Dit jaar heeft onze zomerretreat het thema overgave. Via meditatie, dans, yoga, inquiry en diverse andere verrassende onderdelen kun je spelen met zowel overgave als controle. Een heerlijk thema voor een prachtige besteding van je zomervakantie!
Er zijn voor vrouwen nog een paar plekken vrij, voor mannen is er een (korte) wachtlijst.