Deze keer vind je hier een blog die niet van mijn (Wendy’s) hand is, maar geschreven door Laura Eggens.
Laura is lange tijd teamlid geweest bij Bliss Your Body en is tevens eigenaar van www.pratenoverseks.com.

Het is eigenlijk best wonderlijk dat ik vrouwengroepen begeleid. Klakkeloos onderscheid maken tussen mensen op basis van hun geslacht: ik ben er niet zo van. Je zult mij bijvoorbeeld nooit horen zeggen dat we als vrouwen ‘van nature’ een ‘andere energie’ hebben dan mannen. Geloof ik niet in. 

Sure, mannen en vrouwen hebben een andere rol meegekregen terwijl we opgroeiden, en daardoor denken, gedragen en voelen we ons misschien over het algemeen anders. Maar moeten de vrouwen daarom met zijden doeken om elkaar heen gaan dansen terwijl de mannen gaan stoeien? Vind ik niet. 

En toch bevind ik me soms in tantragroepen waar we met alleen vrouwen om elkaar heen aan het dansen zijn. Jazeker, zelfs terwijl de mannen elders aan het stoeien zijn. What happened?? 

Geen stereotype ‘vrouw’
Net als een hoop andere vrouwen liep ik rond met vooroordelen over een ‘vrouwengroep’. Dat het te soft voor me zou zijn. Veel praten over onze kleding, huilen, weinig fysieke oefeningen… dacht ik. Waar zou de juice zijn? De spanning, het verleiden? Ik ben overwegend heteroseksueel en ga er wel goed op als er een flirt-element in mijn interacties met anderen is. Hoe interessant kon tantra zijn, als dat er niet was? 

Ik lach een beetje om mezelf, als ik hieraan terugdenk.

Het duurde even voordat ik écht zin had om alleen met vrouwen in een tantragroep te zijn. Ik was denk ik vooral bang dat we dan allemaal zouden moeten gaan voldoen aan dat stereotype beeld van ‘vrouw’ zijn. Dat ik daaraan zou moeten voldoen. En daar gaat het echt wringen: het stereotype vrouw past mij niet zo. Kwetsbaarheid tonen doe ik niet gemakkelijk. Ik hou van stoeien. En van seks en platte grappen. Ik vind kleren best wel saai. 

Wat een opluchting was het voor me om te horen dat ik hier lang niet de enige in was. Sterker nog, het merendeel van de vrouwen in mijn eerste women-only groep had er niet zo’n zin in om in een groep stereotype vrouwen te zijn. Allemaal liepen we rond met vooroordelen. 

Twee weken geleden bevond ik me weer te midden van enkel vrouwen als deelnemer in een tantraretraite. Ik dacht na over wat het precies is dat me aanspreekt aan zo’n groep. Want ja, ik hou óók erg van gemengde groepen. En tegelijkertijd geeft een vrouwengroep me de gelegenheid om dingen te ervaren die niet of moeilijk te vinden zijn in een gemengde groep. Ook (juist?) op het gebied van seksualiteit.

Zonder mannen
Ook als ik een gemengde tantragroep inkom zonder enige ambitie om iemand aan de haak te slaan – toch ben ik een beetje alert. In overwegend heteroseksuele settings gaat het beestje in mij gewoon een beetje aan. En de beestjes van andere mannen en vrouwen in de ruimte ook. Is ook leuk, en interessant en leerzaam. Maar het is er al-tijd. 

Met alleen vrouwen is dit er gewoonweg veel minder. Minder indruk hoeven maken, minder competitie onderling, minder aandacht op de mensen van het andere geslacht ten koste van aandacht voor je geslachtsgenoten én voor jezelf.

(Dit is natuurlijk mijn perspectief als vrouw die vooral op mannen valt. Van vrouwen die alleen of vooral op vrouwen vallen hoor ik soortgelijke en ook weer hele andere verhalen.)

Wat ik over vrouwen leer
In een vrouwengroep heb ik veel meer contact met andere vrouwen (duh) en leer dus ook meer van ons contact. Ik zie vrouwenlichamen van alle leeftijden die me laten zien hoe mijn lichaam in de toekomst zal veranderen. Ik voel hoe zacht de huid van de ene vrouw is, en hoe mijn lijf wegzakt in een knuffel met grote zachte borsten van de ander. Ik kan vertellen over mijn menstruerende lijf en ik weet dat ik begrepen word. 

Ik hoor over ervaringen die vrouwen hebben meegemaakt die ik, hoewel ik zelf een andere achtergrond heb, begrijp. Omdat ik begrijp hoe het is om als vrouw te worden benaderd in onze samenleving. Ik zie het zo: terwijl we opgroeien als meisjes en vrouwen leren we een hoop over hoe we zouden moeten zijn. Ook in seksualiteit. Net zoals mannen een hoop leren over hoe zij zouden moeten zijn als seksuele wezens. Het samenzijn met vrouwen geeft herkenning over hoe we hebben geleerd te zijn, en daarmee ook de dingen waar we mee worstelen in seks. 

En tegelijkertijd hebben vrouwen onderling ook hele andere ervaringen gehad, andere boodschappen gehoord, en hebben ze andere keuzes gemaakt. Zo is het samenzijn met alleen vrouwen voor sommigen een heerlijke ontspanning – en voor anderen een pijnlijke trigger die doet denken aan onveilige groepen vrouwen in hun verleden. Voor allebei is ruimte. 

Meer aandacht voor mezelf
Interessant genoeg heeft zo’n tantravrouwengroep nog een groot voordeel voor me. Want met het verdwijnen van de focus op ‘de ander’, is er ineens een zee van ruimte voor mezelf. Ik zie me in een vrouwengroep liever worden voor mezelf. Ik hoef minder hoog te houden. Ik zet mezelf makkelijker op nummer 1.

Hoe heerlijk is dat, als we het over seksualiteit hebben? Ik geloof er 100% in dat een fijn, vervullend seksleven begint met een goede relatie met onszelf. Zeker, het thema seksualiteit is heel goed onderzoeksmateriaal in een gemengde groep. En het heeft dus ook een speciaal tintje wanneer we met mensen van hetzelfde geslacht zijn. 

Zacht en krachtig
Hoe zit het nou met al mijn vooroordelen over de ‘soft’-heid van een vrouwengroep? Na een aantal dagen minder mijn best te doen, liever te zijn voor mezelf en vrouwen dichterbij te laten komen dan anders is het resultaat dat ik inderdaad een hoop zachter ben. Gevoeliger. Opener. Het effect wat tantra wel vaker op me heeft. 

Maar misschien nog wel meer nog dan de zachtheid die ontstaat, is het de kracht van vrouwen waar ik ontzag voor heb. We kunnen woest brullen, we kunnen dansen op de beat van de drums, we kunnen ecstatisch lachen. Ik denk dat het uitsluitend met vrouwen zijn ook de gelegenheid doet groeien om onze immense kracht tevoorschijn te laten komen. Net zoals mannen onderling een enorme zachtheid tevoorschijn kunnen toveren, overigens. Zijn we normaliter toch gewend wat meer te verstoppen. 

Dus dansen we met zijden doeken én stoeien we. Met ruimte voor dit alles – de zachte gevoeligheid én de woeste kracht – kan het behoorlijk magisch worden, kan ik je vertellen.