Onze visie op tantra

Tantra is een eeuwenoud, spiritueel pad waarvan de wortels in India liggen. De precieze ontstaansperiode ervan is onbekend. Sommige mensen stellen dat tantra zo’n 5000 jaar oud is. Anderen gaan uit van het moment dat de eerste geschriften werden geschreven, ongeveer vanaf 500 na Christus. Hoe oud de orale traditie is, is in feite onduidelijk.

Er zijn binnen tantra altijd verschillende stromingen geweest en er bestaat dus niet één vorm en evenmin één sluitende definitie van wat tantra betekent en inhoudt. Alles wat je hieronder leest, is dan ook niet meer dan onze persoonlijke visie en dus niet ‘de waarheid’.

Tantra vergroot je bewustzijn

Ieder tantraboek en iedere website of tantraleraar heeft wel weer een andere uitleg van wat het woord tantra betekent en wat het inhoudt.

Voor ons betekent tantra letterlijk ‘geschrift’ en verwijst het naar de geschriften (‘tantra’s’) die zoals gezegd vanaf ongeveer 500 na Christus in India geschreven zijn.

Als je echter het woord tantra opsplitst in tan en tra, dan zou je dat kunnen vertalen als ‘instrument dat helpt om je bewustzijn te verruimen’. Maar ook als ‘methode die wijsheden verspreidt om je te bevrijden van het lijden’.
Tantra verwijst dus zowel naar geschriften zelf als naar de inhoud van die teksten. 

Een pad van ontwaken en bevrijding

Tantra is een spiritueel pad dat de mogelijkheid biedt tot ontwaken en bevrijding in dít leven. Met ontwaken wordt bedoeld: het wakker worden uit je ‘droomstaat’ waarin je denkt dat je ego je ware zelf is en waarin je jezelf (meestal) als afgescheiden van al het andere ervaart. Met bevrijding wordt bedoeld: bevrijd worden van het lijden dat je door deze gedachtegang (zelf) creëert.

Via tantra kun je complete bevrijding ervaring in geest en lichaam. Door middel van meditatie (stil en actief) ga je je steeds meer realiseren dat je in feite niets ander bent dan universeel bewustzijn (shiva) in de vorm van een lichaam. Je kunt hierbij de metafoor van de oceaan nemen. De oceaan staat voor het grote bewustzijn dat álles omvat en non-duaal is oftewel ‘één’. Als mens zijn we allemaal een golf in die oceaan, maar we hebben de neiging om alleen maar losse golven te zien en niet meer die totale oceaan te voelen waar we onderdeel van zijn. Als individuen ervaren we dit één-zijn dus vaak niet meer, maar dat betekent niet dat dit er niet is. Tantra helpt je om je de eenheid weer te herinneren. Zo kom je beetje bij beetje terug bij je true nature (ware zelf).

Een ander aspect is dat je door tantrische meditaties je natuurlijke, creatieve levensenergie (shakti) weer ten volste kan voelen stromen. Zo kun je de volle potentie van je levensenergie gebruiken voor alles wat je wilt creëren in dit leven.

Uiteindelijk kun je in jezelf tot een balans komen waarbij beide energieën (shiva en shakti) één zijn. 

Met beide benen in de wereld

Tantra is bij uitstek een spiritueel pad voor householders, oftewel voor mensen die met beide benen in de wereld staan. Om tot ontwaken en verlichting te komen, hoef je je in tantra niet terug te trekken uit het gewone leven en bijvoorbeeld naar een klooster te gaan. Tantra is geschikt voor mensen die werk, relatie en gezin willen hebben en een creatieve bijdrage aan de wereld willen leveren.

 

Bij mensen die zich terugtrekken uit het gewone leven en bijvoorbeeld in een klooster spiritualiteit beleven, gaat het er om dat hun individuele ‘golf’ uiteindelijk opgaat in de oceaan. Zij geven iedere vorm van individualiteit op. Op het pad van de ‘householder’ leer je juist hoe je het totale bewustzijn van de oceaan kunt laten opstijgen in jouw individualiteit. Als je dat gedurende lange tijd doet verschijnt de gehele oceaan in jouw individuele levensgolf. De uitkomst is hetzelfde: uiteindelijk is er alleen maar ‘oceaan’. Maar de weg er naar toe is verschillend.
Paul Muller-Ortega

Eigentijds vanuit de bron

Bij Bliss Your Body combineren we een neo-tantrische aanpak, met invloeden van bijvoorbeeld Osho, met meditaties en inzichten uit de klassieke tantra. Hierbij gaat het dan vooral om het non-duale shaivisme met daarbinnen o.a. de Vijnana Bhairava Tantra (VBT). Al vanaf het begin van mijn eigen tantrapad (nu 13 jaar geleden), werk ik met deze meditaties, maar het laatste jaar ben ik vooral de diepgaande vertalingen en interpretaties van Christopher Wallis (Hareesh) erg gaan waarderen. De VBT biedt een groot aantal toegankelijke meditatietechnieken terwijl er tegelijkertijd een diepgaande visie achter zit.

Andere inspiratiebronnen van buiten de tantra zijn Susanne Roursgaard en Andrew Barnes (de-armouring) en Betty Martin (Wheel of Consent).

Tantra en seks

Zeg je tantra, dan denken de meeste mensen dat het iets met seks te maken heeft. Dus hoe zit het daar nu eigenlijk mee?
Tantra erkent seksuele energie als een essentiële levensenergie, maar dat wil niet zeggen dat alles om seks draait. Uiteindelijk draait het daar misschien zelfs helemaal niet om. Binnen bepaalde oude tantrische stromingen was seks soms expliciet onderdeel van de beoefening, maar de details van deze praktijken zijn veelal geheim gebleven. Daarnaast zijn er ook altijd stromingen geweest waar seksualiteit minder of helemaal geen onderdeel was.

In de zogeheten neo-tantra, zoals die in de vorige eeuw in het westen tot bloei is gekomen, had en heeft het verbeteren van je seksleven vaak een belangrijke plek. Echter, ook vandaag de dag zijn er verschillende tantrastromingen en het kan per school verschillen hoeveel nadruk er op seksualiteit gelegd wordt.

Bij Bliss Your Body is het werken met (seksuele) levensenergie vooral een middel op weg naar bevrijding. Bij ons werk je niet doelgericht aan het verbeteren van je seksleven. Binnen de langere trainingen heeft seksualiteit een plek, waar we er vooral op een helende manier mee werken en waar we seks verbinden met hart en spirit.

De paradox is wel dat alles wat je in tantra doet (vergroten van je bewustzijn, ontspanning, dieper ademen, meer in je lijf komen etc.) absoluut bijdraagt aan een andere en positieve beleving van seksualiteit. Voor ons is dit een heerlijk bij-effect maar geen doel om hard aan te gaan werken.

Heaven or Hell?

Tantra geeft je diepe inzichten in de patronen en blokkades die jou (nog) onvrij houden, maar biedt ook tools om je lichaam en geest (weer) te openen en vrij te maken. Zo kun je de verbinding met het goddelijke en daarmee met je ware zelf steeds sterker gaan ervaren. Dit alles klinkt prachtig en dat is het ook. De ervaring leert echter dat de weg er naar toe niet alleen maar ‘leuk’ is. In tantra kom je álles tegen: zowel je bliss, vreugde en stroming als ook je blokkades, pijn, frustraties en verdriet. Kortom: soms is het heaven en soms is het (even) hell. Stap je in tantra, dan dien je bereid te zijn om de ‘full monty’ te accepteren. Als team bieden we je echter graag een veilige en liefdevolle bedding om deze uitdaging aan te gaan.

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Iedere 10e aanmelding ontvangt een tegoedbon van €15!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.