Mijn reis naar Kashmir in India

Hieronder vind je een aantal foto’s van de tantrareis die ik begin juni 2023 naar Kashmir maakte. De foto’s horen bij onderstaande podcastaflevering:

Fotocredits: Wendy Doeleman, Christopher Wallis, Virginie Lamotte, Stuart Williams en anderen.

Kashmir ligt in het Noord-Westen van India. Het ligt in een vallei en bij helder weer zie je dat je helemaal omringd bent door hoge bergen met sneeuwtoppen. Zoek op bovenstaande foto naar een van de vele, vele moske├źn.

Van de bevolking van Kashmir is 95% moslim. Dat is dus totaal anders dan in de rest van India, waar de meeste mensen hindoe zijn. Dit betekent dat je in Kashmir de hindoetempels echt met een vergrootglas moet zoeken. Maar wij vonden ze!

Om bij de meeste tempels en bijzondere plekken te komen, moesten we een klim maken. Soms kort en soms urenlang. En soms over asfalt, maar andere keren over stenen weggetjes of bergpaden. Ik vond het een mooi principe dat er eerst altijd even afgezien moest worden. We waren overigens wel de enigen die liepen. De overige (Indiase) toeristen namen gewoon de auto, een taxi of een tuktuk. Lang leve het milieu.

Bij het (tantrisch) shaivisme hoort natuurlijk de verering van Shiva, wat onder andere gebeurt via de ‘shiva lingam’. Wij kunnen hier gemakkelijk een seksueel, fallisch symbool in zien, geplaatst in een yoni (vulva, baarmoeder). Er zijn ook zeker tijden geweest dat dit symbool stond voor de seksuele eenwording, maar dan wel altijd met een hoger doel, de eenheid van bewustzijn (Shiva) en energie (Shakti).
Vandaag de dag schijnen de meeste hindoe’s dat alles niet te zien, ook niet als er in een ritueel melk overheen gegoten wordt.
Voor hen is de lingam gewoon een symbool voor Shiva als god.

Dit is een van de tempels die eigenlijk (met de mosliminvasie vanaf 1300/1400 na chr.) verwoest werd, maar de bomen bleven staan. Toen is om de bomen heen een nieuwe tempel gebouwd. Daar kun je dus tussen gaan zitten mediteren…

Naast tempels waarin Shiva wordt vereerd, zijn er ook allerlei tempels waar het vrouwelijke, de godin, wordt vereerd. En natuurlijk zie je ook Ganesha op allerlei plekken terug.

Devotie en het vereren van goden en godinnen is een belangrijk onderdeel van het hindoeisme en ook van shaiva tantra. Wij als westerlingen kunnen daar wat ver vanaf staan. Meer hierover in de podcast!

Dit schijnt de rots te zijn waar Vasagupta, een oude tantrische guru een belangrijk geschrift, de Shiva Sutra’s, onthuld kreeg. Het is bij de berg Mahadeva.

Dit zijn de huizen waarover ik in de podcast vertel.

De natuur in Kashmir is prachtig: groen en bergachtig en het is er relatief schoon en met een prettig klimaat (hoewel ik over de winter niet kan oordelen). Geen slechte plek om te wonen.

Srinagar ligt aan een meer. Toch hebben wij geen tochtje op een boot gemaakt, noch hebben we de bekende markt op boten gezien.
Volgende keer dan maar…

Een mooie en ontroerende afsluiting hadden we met Pranji in de ashram van Swami Lakshman Joo. Met als klap op de vuurpijl een klein tempeltje met de enige Kali (mijn favoriete godin) die we op deze reis tegenkwamen.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.