Bevrijd door Intimiteit (e-book)

In mijn nieuwste e-book ‘Bevrijd door Intimiteit’ vertellen tien (ex-) maagden over hun eerste stappen op het tantrapad.

Hoe is het om voor het eerst een tantraworkshop te doen terwijl je nog nauwelijks of geen ervaring met intimiteit of seksualiteit hebt? Hoe is het om voor het eerst een massage te krijgen als je nog nooit op zo’n manier bent aangeraakt? Wat ervaren maagden in tantra als fijn en wat vinden ze (extra) lastig? En wat heeft tantra te bieden als je nog weinig ervaring in de liefde hebt en wat ook níet?

Voor wie?
Dit boek is in de eerste plaats waardevol voor mensen (jong en oud) die nog weinig of geen ervaring in seksualiteit hebben. Zij kunnen ontdekken hoe de zoektochten van andere maagden er uit heeft gezien en wat tantra wel en niet te bieden heeft.

Daarnaast kunnen ook mensen die wel al seksuele ervaring hebben en die geboeid zijn door de wereld van tantra, door de verhalen geraakt worden. Het boek kan een rijker beeld van het tantraveld geven, een andere blik op het thema ‘intimiteit’ bieden en ook kan het voor meer compassie voor andere deelnemers in workshops zorgen. De verhaaltjes over de ’tantra-ontmaagdingen’ kunnen verder de nodige herkenning oproepen.

Professionals in tantra tot slot kunnen via dit boek een inkijkje krijgen in de belevingswereld van een groep mensen die tot nu toe misschien niet zo duidelijk voor hen in beeld was. Hopelijk leidt dit tot nog meer zorgvuldigheid in de werkwijze binnen het tantraveld.

Voorproefje
Hieronder vind je de inhoudsopgave van het boek en daaronder het mooie verhaal van Martijn als voorproefje. Geniet van het lezen!

INHOUDSOPGAVE ‘BEVRIJD DOOR INTIMITEIT’

1. INLEIDING

2. WAT IS TANTRA?

3. TIEN VERHALEN

 1. Martijn (33 jaar) – Liefde en seks zijn ook voor mij bedoeld!
 2. Eline (47 jaar) – Massage als mijn eerste vorm van intieme aanraking
 3. Sicco (33 jaar) – Een intense zoektocht naar zelfliefde en zelfacceptatie
 4. Mathijs (36 jaar) – Vertrouwen dat seks vanzelf op mijn pad zou komen
 5. Rob (43 jaar) – Steeds weer voorbij de angst voor afwijzing gaan
 6. Bram (44 jaar) – Ik wil mezelf én mijn mannelijke energie laten zien!
 7. Cindy (36 jaar) – Het begint allemaal bij meer liefde voor mezelf
 8. Hylke (28 jaar) – Zo fijn om te voelen dat iemand het met míj wilde beleven
 9. Bas (40 jaar) – Ik ben een man!
 10. Anna (39 jaar) – Een diepe dankbaarheid voor mijn late ‘eerste keer’

4. ALS MAAGD VERDER OP PAD

 1. De seksuoloog
 2. De intimiteitscoach
 3. Het spirituele pad

5. BEVRIJD DOOR INTIMITEIT?

6. EXTRA

  1. Overzicht van organisaties
  2. Tips voor professionals
  3. De ’tantra-ontmaagding’
  4. Over Wendy
  5. Dankwoord

  Martijn (33 jaar) – Liefde en seks zijn ook voor mij bedoeld!

  Zoektocht gestart: 28 jaar
  Gestart met tantra: 32 jaar
  ‘Eerste keer’: 32 jaar

  (…) Poeh, ik merk al gelijk dat iets me raakt. De tranen komen naar boven als ik bedenk hoe lang liefde en intimiteit er niet mochten zijn voor mij. Het raakt me omdat ik zonder al dat moois leefde, maar ook omdat het in mijn beleving alleen iets voor anderen was. ‘De liefde is niet voor mij bedoeld’ was lange tijd mijn overtuiging.

  Op zoek naar verbinding
  Vanaf de middelbare school tot een jaar of 28 probeerde ik vooral heel hard mensen op afstand te houden. Een meisje of vrouw liet ik al helemaal niet bij me in de buurt komen, zo’n angst had ik dat ik íets zou voelen. Het doet me nu echt pijn dat ik mensen fysiek en emotioneel niet dichtbij liet komen.

  Gek genoeg had ik er in die tijd vrede mee, het voelde toen prima zoals het was. Pas toen ik dus een jaar of 28 was, kreeg ik het gevoel dat ik iets miste. Wat ik miste was vooral de verbinding met anderen. Absoluut niet een relatie met een vrouw of het hebben van een partner. Nee, ik miste het emotioneel samen kunnen zijn met mensen. Als ik in die tijd iemand was tegengekomen die een relatie had gewild, dan was ik heel hard weggerend (lacht).

  Ik ben toen een zoektocht begonnen naar hoe ik mijn gevoelens kon gaan toelaten. Ik wilde dat het goed zou voelen om in verbinding met iemand anders te zijn, zowel fysiek als emotioneel. Aanraken was iets wat ik liever niet deed. Een knuffel of een kus op de wang deed ik wel als het verwacht werd, maar verder bleef ik vooral op afstand (zucht).

  Contact vanuit een rol
  Ik wilde als eerste meer contact gaan maken met andere mensen. Maar het was echt zoeken naar hoe ik dat op een veilige manier kon doen. Ik was in die tijd namelijk een soort van kluizenaar; buiten mijn werk deed ik niet veel.

  Ik ben toen begonnen met theatersport. Dat is iets waarbij je niet echt als jezelf contact maakt, maar je moet het contact wel maken én behouden om iets neer te zetten. Daarmee heb ik heel langzaam geleerd om misschien niet per se mezelf te laten zien maar wel dat het niet eng hoeft te zijn om verbinding met een ander te maken. Als je mij toen een rol gaf, dan kon ik van daaruit wel contact maken, maar zonder rol, dat ging nog niet.

  Stap naar massage
  In die tijd liep ik bij het hardlopen een blessure op en ben ik naar een sportmasseur gegaan. Die aanraking vond ik in eerste instantie eng, maar het was ook een verademing toen ik merkte hoeveel het je kan geven als iemand je aanraakt. Het verraste me hoeveel beter ik mezelf daardoor kon voelen. Van daaruit ben ik toen ook – met trillende handen – een massagecursus gaan zoeken. Ik was benieuwd of ik op zo’n manier ook iets aan anderen kon geven.

  Die cursus was in het begin echt doodeng, want ja, iemand die halfnaakt voor je op tafel ligt aanraken, met al je aandacht, dat had ik nog nooit gedaan. Maar hoe spannend het in het begin ook was, na een aantal weken was die spanning gek genoeg weg. Toen kon ik gewoon mijn focus op het contact met de ander houden en daar rust en ontspanning in vinden.

  Voor mij was dat een hele mooie ervaring; dat je lichamelijk contact met anderen kunt hebben en dat je daar allebei van kan genieten zonder dat er seksuele gevoelens bij hoeven te komen. Ik werd toen minder bang voor mijn eigen gevoelens.

  Jeetje, ik voel de spanning in mijn lijf als ik dit allemaal vertel (legt handen tussen hart en keel), het is toch wel iets persoonlijks. Ik merk dat ik toch ergens bang ben om het te vertellen. Bang dat ze me belachelijk gaan maken of dat ze het tegen mij gaan gebruiken (zucht).

  Met dat masseren was het fysieke contact met anderen dus in mijn leven gekomen, maar het was allemaal wel binnen een duidelijk kader met bepaalde regels. Ik vond het prachtig om iemand een massage te geven, maar tegelijkertijd durfde ik zo’n zelfde soort contact buiten die veilige ruimte niet aan te gaan.

  Wensen en grenzen
  Ik ben toen op zoek gegaan naar een manier om nog meer met het fysieke contact te gaan spelen. Dat werd een Wheel of Consent-cursus. Dat is een cursus waarbij je in een groep met je wensen en grenzen op het gebied van aanraking speelt.

  In die cursus kon ik stapje voor stapje leren vragen om de aanraking die ik wilde, maar ook leren om mijn grenzen aan te geven. De aanrakingen waren over het algemeen heel simpel en de spanning zat ‘m niet zozeer in het fysieke contact, maar in het werkelijk toelaten van de ander.

  Met degene die de cursus gaf, heb ik later nog eens uitgebreid gesproken. Ik heb toen verteld dat ik mezelf zo anders voelde, dat ik erg verlangde naar contact en intimiteit, maar dat seksualiteit nog steeds zo eng was voor me. Ik wilde iemand om tegenaan te zitten op de bank of samen mee in bed te liggen, maar dat vond ik tegelijkertijd zo lastig. Want hoe leg je dat aan iemand uit? Dat je wel intimiteit wilt, maar geen seks. Dat lijkt gewoon niet te bestaan in onze samenleving. De uitdrukking ‘met iemand naar bed gaan’ betekent al dat je seks hebt. Dat maakte het voor mij lastig om dit aan iemand voor te stellen of te proberen. Omdat ik zo bang was om verkeerd begrepen te worden, uitgelachen te worden of dat iemand boos zou worden.

  De eerste keer
  Uiteindelijk heb ik een vrouw ontmoet bij wie ik mijn grenzen aan kon geven en met wie samen kon zijn. Dat was mooi, maar ook heel erg spannend. De eerste keer dat we samen op bed gingen liggen was met kleren aan. We gingen niet zoenen want dat had ik ook nog nooit gedaan. We gingen alleen maar tegen elkaar aan liggen en elkaar voorzichtig strelen. Pas heel langzaam voelde ik toen uiteindelijk dat het oké was om mijn buik te ontbloten zodat ze me daar kon strelen. En dat ik hetzelfde bij haar kon doen. Man, dat was voor mij toen al zo ver buiten mijn comfortzone…

  Later heb ik heel langzaam verdere stapjes gezet waarbij ik wel iedere keer mezelf ontzettend tegenkwam. Bijvoorbeeld dat ik me er achteraf heel slecht over voelde. Maar uiteindelijk heb ik met haar ook mijn eerste keer beleefd. Die ervaring voelt nog steeds wel dubbel. Ik voelde me erna zo slecht dat ik echt een paar dagen nodig had om me weer goed te voelen. Toch ben ik haar ook heel dankbaar voor de ruimte en rust die ze me gaf en dat ik mijn grenzen aan kon geven. 

  Omdat seksualiteit zo veel pijn opriep, wilde ik gaan ontdekken hoe ik me er beter bij zou kunnen gaan voelen. Ik wilde dat het oké zou worden om lust en liefde te voelen. Zo ben ik uiteindelijk bij tantra uitgekomen.

  Gevoelens toelaten
  Tantra bleek een plek te zijn waar die gevoelens er mochten zijn. Hier hoefde ik me er niet slecht over te voelen of gevoelens te onderdrukken. Niet dat er in die workshops aan seks gedaan werd, maar het was wel een plek waar deze gevoelens geen taboe waren.

  De tantracursus die ik ging doen, is echt niet alleen maar gemakkelijk geweest. Soms had ik het op de avond zelf moeilijk, maar het kwam ook voor dat ik de ochtend erna wakker werd met een rotgevoel. Tegelijkertijd was het ook zo bevrijdend om al mijn gevoelens echt te kunnen voelen en ze toe te kunnen laten, gewoon in het moment zonder oordeel, zonder ze weg te hoeven duwen.

  Liefde voelen
  Mijn mooiste ervaring in tantra is misschien wel het moment geweest dat ik samen met iemand bij een kampvuur zat, dat we langzaam tegen elkaar aankropen en dat ik daar samen met haar kon zijn en gewoon liefde kon voelen. Ik kon liefde voor haar voelen en het was ook iets voor míj, iets waar ik van kon en mocht genieten. Dat is nog steeds een heel dierbaar moment voor mij. Ook was het bijzonder dat ik mijn gevoel met haar kon delen. Ik voel de warmte en blijdschap ook op dit moment nog in me (zucht). Ik ben echt zo blij dat ik dat nu kan voelen, dat raakt me nog steeds. Ik geloof dat dat voor mij nog veel belangrijker is dan seksualiteit of lust. Dat ik geleerd heb om liefde te voelen en om daarvan te genieten.

  Genieten van seks
  Mijn huidige vriendin heb ik tijdens een tantraretreat ontmoet. Het was mooi hoe open we daar met elkaar konden zijn en konden genieten van het fysieke contact. En dat ik vervolgens een tijd later voor het eerst écht kon genieten van seks. De ontdekking dat het ook gewoon fijn kon zijn en dat ik me er de volgende dag niet slecht over hoefde te voelen of er bang voor hoefde te zijn! Dat had ik nog niet eerder meegemaakt.

  Mijn gevoel bij seks is dus veranderd. Het is gegaan van iets dat ik tegen moest houden en wat vooral pijn en verdriet opleverde, naar iets wat mooi en fijn is en waar we samen van kunnen genieten. Maar goed, mijn gevoel is dan wel veranderd, mijn hoofd komt nog wel af en toe langs. Dat hoofd vindt er dan van alles van.

  Ik wil graag dat ik er echt helemaal van kan genieten. Die laatste stukjes mogen nog weg, zodat ook de seksualiteit er helemaal mag zijn (zucht en slikt wat tranen weg).

  Ja, dat komt heel erg binnen… Ik voel zoveel nu: blijdschap, verdriet en ook een heel stuk opluchting, dat ik dit nu mag voelen. Ik voel me ook heel kwetsbaar, alsof ik mezelf klein wil maken en ergens in een hoekje weg wil kruipen.

  Kracht van vertraging
  Ik herinner me een meditatie uit een tantracursus waarbij je in een tweetal op een behoorlijk grote afstand tegenover elkaar zat. De meditatie was heel rustig en je kon zelf voelen welke afstand goed voelde en of dat op een gegeven moment veranderde. Bij ons was het misschien pas na 45 minuten dat er wat veranderde. Heel langzaam ging ik voelen dat het oké was om dichterbij te gaan zitten en nog weer een tijd later dat het goed was om elkaar te omhelzen. Het was zo mooi dat het verlangen om bij elkaar te zijn langzaam mocht groeien. Ook was het bijzonder dat ik kon voelen dat het voor haar goed was, dat ook zij dat verlangen had en dat we het echt samen deden. Die eenvoudige meditatie heeft me heel erg geraakt. Overigens ging ik daar de volgende dag dan nog wel enorm mee bezig. Dat het zo fijn kon voelen, dat wilde mijn hoofd nog niet echt accepteren (lacht).

  De liefde is ook voor mij!
  Een andere bijzondere oefening was toen we in een tantraretreat onze liefde voor een ander mochten uitdrukken. Ik vond het heel mooi om te zien dat het niet alleen mij van binnen raakte, maar ook de ander. En het was ook bijzonder omdat ik altijd dacht dat de liefde niet voor mij bestemd was. En hier kon ik zoveel liefde voor iemand voelen!

  Naakt in de hot tub
  Een andere ervaring waardoor ik merk dat er dingen veranderd zijn, was in een hot tub tijdens een vakantie. Naakt in zo’n kleine ton zitten, met mensen heel dicht op je, dat had ik een jaar geleden echt niet gedaan (lacht). En nu was het zo relaxed!

  Krachtige energie
  Als kind had ik veel moeite met het uiten van mijn emoties. Ik heb mezelf al heel snel aangeleerd om emoties te onderdrukken en gewoon niets te voelen. Liefde en lust vond ik extra eng omdat die gevoelens zo sterk kunnen zijn dat het niet altijd lukt om ze te onderdrukken. Jarenlang ben ik keihard weggerend voor al die gevoelens. Masturbatie of porno waren er misschien wel, maar ook daar voelde ik me niet altijd goed over. Ik zag mezelf als een buitenbeentje omdat ik liever iets las dan ergens naar keek. Het heeft heel lang geduurd voordat ik dat echt accepteerde. De seksuele drive was er dus wel, maar het was iets wat voor mijn gevoel onderdrukt moest worden of in ieder geval beperkt. Waarschijnlijk was dit zo omdat ik voelde hoe krachtig die energie kan zijn.

  Belang van veiligheid
  Voor mij is het belangrijk dat ik me in workshops veilig kan voelen, dat ik mijn grenzen kan aangeven en dat ik weet dat ik niet over de grenzen van de ander heen ga. Zoals die langzame meditatie die ik noemde, daarbij kwam het door de rust en vertraging dat ik me veilig voelde, dat ik niet bang hoefde te zijn dat ik over haar grenzen heen ging. Dat vind ik ook zo mooi aan tantra, dat de dingen met veel rust gebeuren. Er is geen haast en vaak ook geen doel of iets dat bereikt moet worden.

  Ik heb gemerkt dat ik gevoelens van liefde en lust veel gemakkelijker kan toelaten in een situatie van rust en veiligheid. Ik kan mijn gevoelens opmerken, ze rustig voelen en er simpelweg mee zijn. Voor mij werkt het goed als ik weet dat er niet per se iets mee hoeft te gebeuren. Dan kan ik echt ontspannen. 

  Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
  Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

  Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.