Inzichten in de duisternis

Ik heb het overleefd, 3 dagen in mijn eentje in het donker! Ben je benieuwd hoe het was?
Meer over mijn ervaringen hoor (en zie?) je in deze video-blog:

Met dank aan Bhakti van de Bodhitree in België…

 

Read More

Alweer zo’n man die bij een tantra massage…

… over de schreef gaat? Nee, dit keer hoor je een positief verhaal over een mannelijke tantra masseur.

Read More

Het geheim van ‘altijd zin’

Zin of geen zin. Voor veel mensen is dit een issue: de een lijkt altijd wel zin te hebben, de ander moet het als het ware uit z’n tenen halen. Wat is het geheim van ‘altijd zin hebben’ en in hoeverre is het eigenlijk iets begerenswaardigs?

Read More

Hoera, ik ben nog maagd!

Nee, de uitspraak ‘Hoera, ik ben nog maagd’ heb ik in mijn workshops nog niet gehoord. Maar dat er regelmatig jonge én oudere (van rond de 40) deelnemers met nauwelijks tot geen seksuele ervaring in mijn groepen zitten, weet ik wel. Niet dat ze daar mee te koop lopen. Want het feit je na je pak-‘m-beet 25e nog onvrijwillig maagd bent, meld je over het algemeen niet spontaan in het openingsrondje van een tantraworkshop. Hoe ik het dan toch weet? Omdat het meestal om deelnemers gaat die meedoen aan een meerdaagse retreat en het onderwerp daar dan op een gegeven moment ter sprake komt, bijvoorbeeld tijdens een mannen- of vrouwencirkel. Voor veel mensen is het een grote stap maar vervolgens ook een grote opluchting om deze onthulling te doen.

Read More

Een arts die de ziel van de vrouw wil bevrijden

foto: Wim Barzilay

Zoa is arts. Jong, bevlogen en in mijn ogen bijzonder omdat ze haar medische achtergrond met een diepgaande spirituele visie verbindt.

Read More

Yes, tantrales op school!

‘Mam, we hadden vanochtend een tantrales op school!’
Moeder in kwestie verslikt zich spontaan in een slokje Chai en knijpt er nog net uit: ‘Een wát?’
‘Een tantrales. Ja, ze dachten, dat verhaal van de GGD over SOA’s enzo, dat kennen we nou wel. Laten we eens iets anders doen. En het was echt mooi hoor, mam. Misschien dat pap en jij er ook nog wat aan zouden hebben’. En weg naar boven is ze, moeder in lichte shock achterlatend. Want yoga en mindfulness, oké…, maar tantralessen op school, is dat nou wel zo’n goed idee?

Read More

Project ‘Man’ voortijdig beëindigd

Ik had een project. Een groots project. Een prachtig project waarvan ik zeker wist dat het zou gaan slagen. Namelijk, het project ‘Man’. Of beter gezegd, het project ‘Man veranderen’. Of, met een mooi sausje (en deels ook waar): ‘Man gelukkig maken’.

Read More

Hoe lomp kun je zijn?

Onlangs deden Remi en ik thuis een nieuwe meditatie. Na 21 dagen ‘Become the caress’ (zie vorige blog) was het immers tijd voor iets anders. Nadat we een tijdje in meditatiehouding aan het ‘eye gazen’ waren, begon Remi uitgebreid te gapen. En dan bedoel ik dus niet zo’n braaf onderdrukt gaapje, waar je iemand in gezelschap wel eens op kunt betrappen. Ik bedoel een onbeschaamde gaap – mét geluid – waarbij ik tot achter in zijn keel kon kijken.

Read More

‘Word de streling’ – 21 dagen lang!

Op oudejaarsavond, net iets voor twaalf uur, voltooiden Remi en ik de uitdaging die we 21 dagen eerder waren aangegaan. Die uitdaging bestond uit het dagelijks doen van de meditatie ‘Become the caress’, 21 dagen lang.

Deze meditatie is een van de 112 meditatietechnieken uit de Vijnana Bhairava Tantra (VBT), een oude tantra-stroming van zo’n 1500 jaar geleden. De betreffende sutra en Osho’s uitleg ervan staan beschreven in zijn Boek der Geheimen en de concrete toepassing ervan hebben we geleerd van Ma Sarita, een internationaal bekende tantra teacher, nog door Osho zelf begeleid. Remi en ik hadden een tijd geleden al van haar gehoord dat het langdurig doen van deze meditatie absoluut een helende werking op koppels zou hebben. Nou, dat wilden we wel eens uitproberen!

Read More

Seks & drugs of seks & tantra?

Heel Holland slikt is de weinig opbeurende titel van het novembernummer van de LINDA. dat ik bij de kapper opensla. Uit nieuwsgierigheid heb ik dit blad er even bijgepakt, omdat ik later die dag een shoot hebt voor een paginagrootte foto in het nummer van januari. Even spieken hoe de foto’s er in de LINDA. ook alweer uitzien.

Goed, heel Holland is blijkbaar aan de pillen. Ik lees als eerste een artikel over bekende Nederlanders die de nodige supplementen slikken. Veel vitamine C, B12 en D, maar ook een hele reeks van gezonde pillen waarvan ik de naam nooit eerder heb gehoord. Ik merk dat het slikken van vitamiesupplementen voor mij in de categorie ‘acceptabel’ vallen. Tenslotte slik ik sinds kort zelf ook wat extra ijzer en vitamine D, vanwege de bloedarmoede die ik onlangs bleek te hebben. Alleen wat plastisch chirurg dokter Schumacher daarnaast nog allemaal slikt (zo’n 50 pillen per dag?), dat doet mijn wenkbrauwen dan weer wel omhoog gaan.

Read More

Hoe overleef ik… als tantrakoppel?

We schrijven 8 december 2006. Remi en ik doen allebei mee aan een tantraworkshop op Venwoude en treffen elkaar bij toeval voor een meditatie die een prikkelende zintuigenmeditatie blijkt te worden. Een mooie en speelse ervaring. En dan ineens, bij het naliggen, is er die zoen. Een zoen die duidelijk een initiatief van hém is, maar die door mij niet onbeantwoord blijft. Toch ben ik verrast: wacht even, ben ík niet altijd degene die het versierwerk doet?! Deze keer dus niet…

Read More

Help, mijn yoni is dood!

Al kende ik 30 jaar geleden het woord ‘yoni’ nog niet, ik zou deze uitspraak indertijd gedaan kunnen hebben (overigens weet ik niet of ik überhaupt een woord had voor dit lichaamsdeel; vagina vond ik bijvoorbeeld zo vreselijk klinken, maar spleetje, nee, dat kon vanaf de puberteit toch ook niet meer…) Anyway, ik had ‘daar beneden’ dus weinig tot geen gevoel, wat maakte dat seks een tamelijk teleurstellende aangelegenheid werd.

Toegegeven, ik begon erg jong. Blijkbaar is een dooie yoni geen reden om geen verlangens te hebben of om niet altijd verliefd te zijn. Zelf vermoed ik dat ik onbewust altijd heb geweten dat het gebied van seksualiteit en intimiteit zoveel boeiends te bieden heeft, dat ik niet kon wachten om te beginnen. Maar de praktische werkelijkheid viel dus tegen.

Read More

Het geheim van een goede ‘de-armouring’

De-armouring is een van de meest gebruikte zoektermen waardoor mensen op mijn site komen. De-armouring is blijkbaar (binnen bepaalde kringen) ‘hot’. Maar wat is het nu eigenlijk precies en hoe ziet een de-armouring-sessie er bij voorkeur uit?

Read More

Tantra als snelweg naar Bevrijding

Ben jij nieuwsgierig naar tantra maar heb je niet veel tijd? Dan raad ik je aan om een keer een korte tantraworkshop te volgen. Een avond- of dagworkshop bestaat, in ieder geval bij Bliss Your Body, uit dans en lichaamswerk, contactoefeningen, een meditatie waarbij je met energie werkt en een aanrakingsoefening of massage. Je hebt waarschijnlijk een hele fijne avond of dag, je energie gaat lekker stromen en je zult ontspannen en vervuld naar huis gaan.
Een andere optie is om een tantramassage te ontvangen. Hierbij wordt je hele lichaam gemasseerd, indien gewenst op sensuele wijze. Ook hier gaat je energie waarschijnlijk fijn stromen en is de kans groot dat je er blij en ontspannen van wordt en dat je veel energie geeft.
Nog weer een andere optie is dat je een praktisch tantraboek met oefeningen koopt en die thuis in de praktijk gaat brengen. Ideaal om samen met je partner te doen, er vanuit gaande dat je die hebt natuurlijk (zo niet, ga dan op Facebook naar de groep ‘Tantra Dating’ om daar je slag te slaan). Thuis creëer je dan samen een sacred space met wierook en kaarsjes, zet mooie muziek op, leest de gekozen meditatie (oefening) door en gaat aan de slag. Binnen de kortste keren stroomt de energie waarschijnlijk als een tierelier en zijn jullie samen in heaven. Dit grote geluk kun je uiteraard na afloop in bed voortzetten, alwaar jullie een paar techniekjes (‘energie omhoog ademen!!!’) uit het boek toepassen en urenlang de meest hemelse tantrische seks ever hebben.

Kortom, drie snelle opties om binnen no time een echte tantrika te worden!

Of wacht…. Ligt de realiteit misschien toch een beetje anders?

Read More

Zijn met Pijn

Nee, we hadden niet echt goed afscheid genomen en de afgelopen twaalf dagen hebben we maar weinig contact gehad. Maar nu is mijn lief terug van die intensieve tantratraining. We gaan tegenover elkaar zitten. Hij is niet zo’n prater maar vertelt toch hoe het was. Ik doe mijn best om goed te luisteren en in contact te zijn. Als hij zegt: ‘Nou, dat was het zo’n beetje’, vraag ik: ‘En hoe voelt het contact tussen ons nu?’ Zijn reactie is recht voor z’n raap: ‘Nou, niet echt fijn. Je zit er bij als een teacher ofzo, lekker op afstand. Volgens mij luister je helemaal niet echt’.
BAM, die komt binnen.

Read More

Ik schaam me diep… (ladies only)

Ja, ik schaam me diep tegenover moeder aarde. Ik heb namelijk uitgerekend hoeveel tampons en maandverband ik de afgelopen 35 jaar heb gebruikt. Arghhhh: bijna 10.000 stuks (voor de berekening, zie onderaan). Dat is kák-veel, zeker als je bedenkt dat er een paar miljard vrouwen die maandelijks menstrueren op de wereld rondlopen. Wat een afvalberg is dat bij elkaar…

Read More

7 tips voor een waardevolle yoni massage

Yoni is een ander woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel (vulva & vagina). Bij een yoni massage worden de buitenkant (vulva) en/of de binnenkant (vagina) van de yoni op een bewuste en liefdevolle manier aangeraakt. Andere woorden voor deze vorm van aanraking zijn: yoni de-armouring, yoni healing of yoni release. De term yoni komt uit het Sanskriet, een oude Indiase taal, en betekent ook wel ‘heilige tempel’.

Read More

Hoe tantra mij (en jou?) triggert

Je hebt mensen die voor het eerst aan een tantraworkshop meedoen en die gelijk enthousiast de ruimte in stappen. ‘Joehoe, hier ben ik!’, stralen ze uit. Ze gaan vrijwel meteen op in het geheel en hebben binnen de kortste keren hun plek gevonden. Andere mensen hebben meer tijd nodig. Zij lijken zich bij binnenkomst vooral aarzelend en ongemakkelijk af te vragen: ‘Is het hier wel oké, gaat dit wel wat worden?’ Voor sommigen heeft de eerste trigger zich dan eigenlijk al aangediend…

Read More

Fifty shades of… tantra

Ja, ik geef het toe, mijn eerste interesse voor tantra was puur vanwege de seks. ‘Er moet toch méér zijn dan dit?‘ vroeg ik mezelf al in de puberteit af. Ik voelde namelijk weinig tot niks bij het vrijen, was diep ongelukkig als vriendjes juist snel klaarkwamen en een vrij gevoel op seksgebied was ver te zoeken. Ook al was ik smoorverliefd (en dat was ik vaak…) en stond mijn hart wagenwijd open, alles zo’n beetje onder de navel was gewoon verdoofd.

Jaren later kwam daar door tantra de nodige verandering in. Wat zeg ik, het werd een totale shift. Beetje bij beetje (het tantrapad gaat zelden snel) ging ik meer voelen en genieten en uiteindelijk bleek seks inderdaad diep vervullende ervaringen te kunnen geven. Het voelde en voelt nog steeds als een zegen om op dit gebied vrij te zijn en die creatieve levensenergie in het bekkengebied – in contact met hart en spirit – voluit te kunnen leven.

Read More

En dan ineens… ben ik heel erg moe

Ik ben moe vanwege een onrustige nacht waarbij ik pas rond 4 uur in een diepe slaap viel. Maar ik ben ook moe omdat ik vandaag te veel en te gefragmenteerd op internet bezig ben geweest, surfend van WordPress naar Facebook naar Postvak In, naar Chipta, naar MoneyBird, naar Google Analytics en Linked In en dat alles dan in willekeurige volgorde en terugkerende loops. Veel gewone werkdingen, maar ook omdat de aanmeldingen voor een paar workshops (die voorheen prima liepen) de laatste tijd uitblijven. En daar kan je dan als ondernemertje lekker intensief mee bezig zijn.
Misschien ben ik trouwens ook moe vanwege de opleidingsmodule van vorige week (mooi maar intens). Of omdat ik net bij de gemeente met het verkeerde paspoort van een van de kinderen stond 🙁 en het juiste paspoort nu ineens onvindbaar blijkt. Grrrrr.

Hoe dan ook, alle energie die ik de afgelopen dagen had, lijkt weggeslurpt. Opgezogen. Vervlogen. In rook opgegaan.

Read More

‘Nee schatje, ik ben moe’

Daar lig ik dan op bed, naakt, op mijn buik. Totaal uitgeput na een dag op de Lotusbeurs te hebben gestaan, met een stand van Bliss Your Body. Op hakken. Zo moe ben ik lange tijd niet geweest. De hele dag heb ik mensen aangesproken over tantra, jongeren, pubers, seksuele voorlichting en zo meer. Super leuk. Maar zo’n beurs is energetisch gezien ook wel een soort van oerknal, met deep tissue massages in de stand naast ons, edelstenen in het kraampje aan de andere kant, sjamanistische trommels, wierookgeuren, hoog gezang van engelen in witte gewaden, biodanza, reiki, iets met kleuren en oliën, dolfijnreizen, lichtfonteinen, vitamine B12-fanaten en chocola met gezonde meelwormen erop geplakt (ja hoor, Anneke, heel lief kadootje van je…). En tussendoor zien we Sophie en cameraploeg van BNN nog van kraampje naar kraampje fladderen, op zoek naar spirituele mogelijkheden om van haar burn-out af te komen. Ze heeft er blijkbaar wat voor over om weer een nieuw programma te maken (‘Sophie uit de kreukels’).
Enfin, terug naar gisteravond. Ik ben dus echt doodmoe, maar na een avondwandeling bij volle maan heeft mijn lief aangeboden om mij te masseren. En een massage, die sla ik dus nooit af. Een vrijpartij trouwens ook niet. En dat is iets wat in mijn pre-tantratijd wel anders was. Favoriete smoes: ‘Ik ben moe’.
(…)

Read More

Lentekriebels? Tantrales op school!

‘Mam, we hadden vanochtend een tantrales op school!’ Je verslikt je spontaan in een slokje thee en knijpt er nog net uit: ‘Een wát?’ ‘Een tantrales. Ja, ze dachten, dat verhaal van de GGD over die SOA’s enzo, dat kennen we nou wel. Laten we eens iets anders doen. En het was echt mooi hoor, mam. Misschien dat pap en jij er ook nog wat aan zouden hebben’. En weg is ze, jou verbaasd achterlatend. Want yoga en mindfulness, oké…, maar tantralessen op school, is dat nou wel zo’n goed idee?

Nee, natuurlijk niet! Het woord tantra roept immers bij veel mensen beelden op van losbandige taferelen die vooral voor angst en weerstand (hoewel stiekem misschien ook een verlangen?) zorgen. Begrijpelijk dat veel scholen daar hun vingers niet aan willen branden. Dat tantra helemaal niet van de (onbewuste) losbandigheid is, maar juist van de (bewuste) zorgvuldigheid, is een feit maar helaas nog lang niet bij iedereen bekend.

Read More

Tantra-shit: doodskist of baarmoeder?

Heard it, done it, seen it. Na het volgen van ruim 30 meerdaagse tantra-retreats en het begeleiden van – gokje – meer dan 150 workshops, is het wel klaar. Iedere mogelijke meditatie is gedaan, ieder proces is al eens aangegaan en ieder ego-gedoetje al vele keren gedeeld. Mijn kundalini stroomt, mijn chakra’s staan open en ik voel me in lijn met het goddelijke plan. Voor mij geen tantra-shit meer, alleen nog maar bliss!

Tja. Hoe klaar kun je zijn met tantra? En waar gaat tantra nou eigenlijk écht over? Gaat het over steeds weer nieuwe meditaties en oefeningen doen om zo steeds weer verschillende ervaringen op te doen? Of gaat het eerder om het zakken in steeds weer dezelfde meditatie, iedere keer weer alsof je hem voor de eerste keer én voor de laatste keer doet? Gaat het er om dat je op een dag alle processen aangegaan bent en dus ‘af’ bent? Dat de kundalini-energie perfect stroomt door al je chakra’s, uiteraard allemaal volledig in balans? En dat er dus geen donkere momenten meer zijn, alleen maar licht?

Read More

Tantra: beter nooit aan beginnen!

Waarom niet? Omdat tantraworkshops alleen maar over seks gaan en dan ook nog eens op een manier dat je denkt: OMG. In de eerste minuten van een workshop gaan de kleren al uit en er worden geen afspraken over grenzen of ‘transparant-zijn’ gemaakt. Iedere oefening is een uitnodiging om over je grenzen te (laten) gaan, want buiten je comfortzone is immers de magie te vinden. Bij het lichaamswerk word je aangemoedigd om te ver te gaan, bij het ademwerk brengen de begeleiders je naar het randje van een psychose en bij de kundalini-chakra-oefeningen wordt er gewerkt met levende slangen. In feite draait alles alleen maar om het hebben van wilde seks, uiteraard zonder condoom (pure nature) en bij voorkeur óók met de begeleiders. Bij thuiskomst wacht je ten slotte een dikke vette crisis, als je aan je eventuele partner vertelt wat je allemaal hebt uitgespookt.

*zucht*

Read More

Vrouwen-tantra: hell or heaven?

Toen ik in 2006 voluit de wereld van tantra instapte, begaf ik me al zo’n 10 jaar op het spirituele pad. Meditatie, yoga, een verblijf in Findhorn, diverse opleidingen voor persoonlijke groei en ja, in die tijd ook al een keer een voorzichtige tantra-poging. Die poging was een vrouwenworkshop. Dat was best oké om te doen, maar echt de diepte ingaan, nee, daar liet ik me niet toe verleiden. Toevallig was ik indertijd net een paar weken zwanger, dus ik had een goed excuus om veilig aan de zijlijn te blijven. Want eigenlijk… vond ik zo’n vrouwengroep helemaal niet boeiend. Voor iemand die al sinds haar 14e relaties met mannen had, voelde zo’n groep vooral ‘saaaaaai’. Ook binnen de andere (gemengde) trainingsgroepen waar ik in die tijd deel van uitmaakte, was het contact met mannen voor mij makkelijker en stromender dan met vrouwen. Bijzonder trouwens dat ik in die jaren drie zonen kreeg en geen dochters.

Read More

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Iedere 10e aanmelding ontvangt een kortingsbon van 15 Euro voor een workshop of individuele sessie. In onze privacyverklaring kun je lezen dat we zorgvuldig met je persoonsgegevens omgaan.