Yes, tantrales op school!

‘Mam, we hadden vanochtend een tantrales op school!’
Moeder in kwestie verslikt zich spontaan in een slokje Chai en knijpt er nog net uit: ‘Een wát?’
‘Een tantrales. Ja, ze dachten, dat verhaal van de GGD over SOA’s enzo, dat kennen we nou wel. Laten we eens iets anders doen. En het was echt mooi hoor, mam. Misschien dat pap en jij er ook nog wat aan zouden hebben’. En weg naar boven is ze, moeder in lichte shock achterlatend. Want yoga en mindfulness, oké…, maar tantralessen op school, is dat nou wel zo’n goed idee?

Read More

Project ‘Man’ voortijdig beëindigd

Ik had een project. Een groots project. Een prachtig project waarvan ik zeker wist dat het zou gaan slagen. Namelijk, het project ‘Man’. Of beter gezegd, het project ‘Man veranderen’. Of, met een mooi sausje (en deels ook waar): ‘Man gelukkig maken’.

Read More

Hoe lomp kun je zijn?

Onlangs deden Remi en ik thuis een nieuwe meditatie. Na 21 dagen ‘Become the caress’ (zie vorige blog) was het immers tijd voor iets anders. Nadat we een tijdje in meditatiehouding aan het ‘eye gazen’ waren, begon Remi uitgebreid te gapen. En dan bedoel ik dus niet zo’n braaf onderdrukt gaapje, waar je iemand in gezelschap wel eens op kunt betrappen. Ik bedoel een onbeschaamde gaap – mét geluid – waarbij ik tot achter in zijn keel kon kijken.

Read More

‘Word de streling’ – 21 dagen lang!

Op oudejaarsavond, net iets voor twaalf uur, voltooiden Remi en ik de uitdaging die we 21 dagen eerder waren aangegaan. Die uitdaging bestond uit het dagelijks doen van de meditatie ‘Become the caress’, 21 dagen lang.

Deze meditatie is een van de 112 meditatietechnieken uit de Vigyan Bhairav Tantra, een van de oudste tantra-stromingen van zo’n 5000 jaar geleden. De betreffende sutra en Osho’s uitleg ervan staan beschreven in zijn Boek der Geheimen en de concrete toepassing ervan hebben we geleerd van Ma Sarita, een internationaal bekende tantra teacher, nog door Osho zelf begeleid. Remi en ik hadden een tijd geleden al van haar gehoord dat het langdurig doen van deze meditatie absoluut een helende werking op koppels zou hebben. Nou, dat wilden we wel eens uitproberen!

Read More

Seks & drugs of seks & tantra?

Heel Holland slikt is de weinig opbeurende titel van het novembernummer van de LINDA. dat ik bij de kapper opensla. Uit nieuwsgierigheid heb ik dit blad er even bijgepakt, omdat ik later die dag een shoot hebt voor een paginagrootte foto in het nummer van januari. Even spieken hoe de foto’s er in de LINDA. ook alweer uitzien.

Goed, heel Holland is blijkbaar aan de pillen. Ik lees als eerste een artikel over bekende Nederlanders die de nodige supplementen slikken. Veel vitamine C, B12 en D, maar ook een hele reeks van gezonde pillen waarvan ik de naam nooit eerder heb gehoord. Ik merk dat het slikken van vitamiesupplementen voor mij in de categorie ‘acceptabel’ vallen. Tenslotte slik ik sinds kort zelf ook wat extra ijzer en vitamine D, vanwege de bloedarmoede die ik onlangs bleek te hebben. Alleen wat plastisch chirurg dokter Schumacher daarnaast nog allemaal slikt (zo’n 50 pillen per dag?), dat doet mijn wenkbrauwen dan weer wel omhoog gaan.

Read More

Hoe overleef ik… als tantrakoppel?

We schrijven 8 december 2006. Remi en ik doen allebei mee aan een tantraworkshop op Venwoude en treffen elkaar bij toeval voor een meditatie die een prikkelende zintuigenmeditatie blijkt te worden. Een mooie en speelse ervaring. En dan ineens, bij het naliggen, is er die zoen. Een zoen die duidelijk een initiatief van hém is, maar die door mij niet onbeantwoord blijft. Toch ben ik verrast: wacht even, ben ík niet altijd degene die het versierwerk doet?! Deze keer dus niet…

Read More

Help, mijn yoni is dood!

Al kende ik 30 jaar geleden het woord ‘yoni’ nog niet, ik zou deze uitspraak indertijd gedaan kunnen hebben (overigens weet ik niet of ik überhaupt een woord had voor dit lichaamsdeel; vagina vond ik bijvoorbeeld zo vreselijk klinken, maar spleetje, nee, dat kon vanaf de puberteit toch ook niet meer…) Anyway, ik had ‘daar beneden’ dus weinig tot geen gevoel, wat maakte dat seks een tamelijk teleurstellende aangelegenheid werd.

Toegegeven, ik begon erg jong. Blijkbaar is een dooie yoni geen reden om geen verlangens te hebben of om niet altijd verliefd te zijn. Zelf vermoed ik dat ik onbewust altijd heb geweten dat het gebied van seksualiteit en intimiteit zoveel boeiends te bieden heeft, dat ik niet kon wachten om te beginnen. Maar de praktische werkelijkheid viel dus tegen.

Read More

Het geheim van een goede ‘de-armouring’

De-armouring is een van de meest gebruikte zoektermen waardoor mensen op mijn site komen. De-armouring is blijkbaar (binnen bepaalde kringen) ‘hot’. Maar wat is het nu eigenlijk precies en hoe ziet een de-armouring-sessie er bij voorkeur uit?

Wat is de-amouring?
De-armouring betekent letterlijk ont-schilden (armour = schild). Het gaat er vanuit dat vrijwel iedereen in de loop van z’n leven een pantser of schild opbouwt, om op die manier maar zo min mogelijk pijn of spanning te voelen. Negatieve ervaringen (hoe klein ook) zorgen voor blokkades en spanning in ons systeem, waardoor onze natuurlijke levensenergie (kundalini) niet optimaal stroomt. Dit kan resulteren in fysieke en psychische klachten, maar kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je lang niet zo veel energie hebt als wel mogelijk is. In je lijf en ook in seksualiteit ervaar je mogelijk maar een deel van wat er allemaal te beleven valt.
Bij de-armouring gaat het om het ontmoeten van je schild en van de pijn die daar onder ligt. Tijdens een sessie raakt de begeleider je fysieke, emotionele en energetisch lichaam aan. Dit kan door middel van stevige druk, maar ook heel zacht en energetisch. Er vanuit gaande dat dit gebeurt in een liefdevolle en veilige omgeving kunnen oude pijn en spanningen loskomen en geheeld worden. Dit kan zich o.a. vertalen in meer ruimte en ontspanning in je lichaam en op de lange termijn een afname van fysieke en psychische klachten. Soms is één sessie genoeg om veel verschil te ervaren, maar vaak geeft een reeks van sessies een groter resultaat. Als je al ervaring hebt met tantra, lichaamswerk, ademwerk of massage en hierdoor al een groeiend bewustzijn in je lichaam hebt, zal je mogelijk sneller effect ervaren dan wanneer je dat allemaal nog niet hebt.

Het geheim van een goede sessie
Het is voor mij niet moeilijk om te stellen wat een sléchte de-armouring sessie is. Als je als begeleider vanuit je hoofd werkt, als je geen veilige bedding creëert, als je niet afgestemd bent op de ontvanger, als je zijn of haar grenzen niet respecteert en als je eigenlijk aan het ‘halen’ bent in plaats van aan het geven, dan kun je wel stellen dat je niet goed bezig bent. In het beste geval gebeurt er dan gewoon niks bij de ontvanger. In het slechtste geval breng je nieuw trauma aan iemand toe. Geen goede zaak dus en van groot belang dat een begeleider zorgvuldig te werk gaat.

Maar wat zijn dan kenmerken van een goede de-armouring? Volgens mij gaat het hierbij om de volgende zaken:

1. Een veilige sfeer. Zonder een gevoel van veiligheid kan een cliënt niet ontspannen en kan er ook geen heling plaatsvinden. Als begeleider bied je veiligheid door o.a. belangrijke informatie te achterhalen (welke bijzonderheden zijn er te melden, wat zijn je wensen, wat zijn je grenzen) en door zelf heldere informatie te geven (hoe gaat een sessie in z’n werk, wat is er allemaal mogelijk, ik respecteer altijd jouw grenzen, etc.). Op ieder moment dient een cliënt het gevoel te hebben: het is oké hier, ik ben oké, jij bent oké en alles wat er gebeurt is oké. Het Wheel of Consent van Betty Martin biedt een mooi kader bij dit alles.

2. Een sacred space. Een de-armouring sessie is voor mij echt iets anders dan bijvoorbeeld een afspraak bij een fysiotherapeut. Hoewel het hoofd er natuurlijk altijd voor een stuk bijblijft, liggen het mysterie en de healing op een ander, dieper niveau verborgen. Als begeleider mag je je, samen met de cliënt, openen voor die laag en daarmee voor een kracht die groter is dan de persoonlijkheid. Als begeleider zet je op een gegeven moment je hoofd voor een deel ‘uit’ en ga je helemaal naar de ervaring van het (fysieke en energetische) lichaam. Een bepaalde geur in de ruimte, passende muziek, gedimd licht en het doen van een prayer of korte meditatie zijn andere manieren om naar die ‘andere’ laag te gaan, om daar de wijsheid van lichaam en energie te kunnen volgen.

3. Uitnodigen, nooit forceren. De-armouring kan met stevige druk gebeuren, maar ook heel subtiel. Echter, in ieder geval en op elk moment is het belangrijk dat je het lichaam van een cliënt alleen uitnodigt en dus nooit forceert.

4. Focus. Als begeleider heb je als begeleider je focus voor het grootste deel bij je cliënt: is hij of zij nog aanwezig, wat is er gaande? Energie volgt je focus en als je de energie wilt laten stromen zijn focus en aandacht dus van belang. Tegelijkertijd heb je in een sessie ook altijd aandacht voor jezelf. Wat gebeurt in mij? Neemt mijn ego misschien toch even een loopje met me? Wat voel ik in mijn lijf? En ben ik er met mijn hart helemaal bij? Bewustzijn hiervan is eveneens van groot belang.

5. Vol en toch leeg. Als begeleider is het goed als je de nodige kennis in huis hebt, zodat je weet wat je doet en ook weet wat je niet moet doen. Op een ander niveau moet je echter juist zo leeg mogelijk zijn. Hoe schoner je eigen systeem, hoe beter de energie door jou heen kan stromen, als door een holle bamboestengel. Hoe meer je je bewust bent en hoe meer je hebt opgeruimd in je eigen systeem, hoe minder je bij het geven van een sessie wordt geleid door je (ongezonde) ego, oude patronen en je beperkende mind (denken dat jij weet wat goed voor een ander is, een prestatie willen leveren, niet echt in contact zijn, etc.). Hiervoor is het nodig dat je als begeleider het nodige aan bewustzijnswerk en healing-werk hebt gedaan en dat je dat ook altijd blijft doen.

Voor mijzelf heeft een reeks van de-armouring sessies er voor gezorgd dat de energie veel vrijer door mijn lijf is gaan stromen. Het heeft me bewust gemaakt van plekken waar het vast zat en ook voor mijn beleving van seksualiteit heeft het heel veel moois gebracht. Hoewel de energie intussen goed stroomt, blijf ik zelf regelmatig ook sessies ontvangen. Want zolang we niet verlicht zijn, valt er altijd nog wat te de-armouren

Zelf ervaren?
Ben jij nieuwsgierig en wil je een sessie van mij ontvangen? Stuur dan even een mail naar wendy@blissyourbody.nl. Een eerste sessie kost 90 Euro voor 1,5 uur sessie (2 uur aanwezig).
Wil je een sessie ontvangen van mijn partner Remi? Kijk dan op zijn site van Bright Inner Body.
Als je liever in groepsverband werkt, kun je ook naar onze de-armouring workshop op 18 maart komen (AL).
Wil je zelf uitgebreid leren hoe je de-armouring sessies, bijvoorbeeld in de stijl van Susanne Roursgaard, kunt geven? Dan verwijs ik je graag door naar haar trainingen.

 

Read More

Tantra als snelweg naar Bevrijding

Ben jij nieuwsgierig naar tantra maar heb je niet veel tijd? Dan raad ik je aan om een keer een korte tantraworkshop te volgen. Een avond- of dagworkshop bestaat, in ieder geval bij Bliss Your Body, uit dans en lichaamswerk, contactoefeningen, een meditatie waarbij je met energie werkt en een aanrakingsoefening of massage. Je hebt waarschijnlijk een hele fijne avond of dag, je energie gaat lekker stromen en je zult ontspannen en vervuld naar huis gaan.
Een andere optie is om een tantramassage te ontvangen. Hierbij wordt je hele lichaam gemasseerd, indien gewenst op sensuele wijze. Ook hier gaat je energie waarschijnlijk fijn stromen en is de kans groot dat je er blij en ontspannen van wordt en dat je veel energie geeft.
Nog weer een andere optie is dat je een praktisch tantraboek met oefeningen koopt en die thuis in de praktijk gaat brengen. Ideaal om samen met je partner te doen, er vanuit gaande dat je die hebt natuurlijk (zo niet, ga dan op Facebook naar de groep ‘Tantra Dating’ om daar je slag te slaan). Thuis creëer je dan samen een sacred space met wierook en kaarsjes, zet mooie muziek op, leest de gekozen meditatie (oefening) door en gaat aan de slag. Binnen de kortste keren stroomt de energie waarschijnlijk als een tierelier en zijn jullie samen in heaven. Dit grote geluk kun je uiteraard na afloop in bed voortzetten, alwaar jullie een paar techniekjes (‘energie omhoog ademen!!!’) uit het boek toepassen en urenlang de meest hemelse tantrische seks ever hebben.

Kortom, drie snelle opties om binnen no time een echte tantrika te worden!

Of wacht…. Ligt de realiteit misschien toch een beetje anders?

Read More

Zijn met Pijn

Nee, we hadden niet echt goed afscheid genomen en de afgelopen twaalf dagen hebben we maar weinig contact gehad. Maar nu is mijn lief terug van die intensieve tantratraining. We gaan tegenover elkaar zitten. Hij is niet zo’n prater maar vertelt toch hoe het was. Ik doe mijn best om goed te luisteren en in contact te zijn. Als hij zegt: ‘Nou, dat was het zo’n beetje’, vraag ik: ‘En hoe voelt het contact tussen ons nu?’ Zijn reactie is recht voor z’n raap: ‘Nou, niet echt fijn. Je zit er bij als een teacher ofzo, lekker op afstand. Volgens mij luister je helemaal niet echt’.
BAM, die komt binnen.

Read More

Ik schaam me diep… (ladies only)

Ja, ik schaam me diep tegenover moeder aarde. Ik heb namelijk uitgerekend hoeveel tampons en maandverband ik de afgelopen 35 jaar heb gebruikt. Arghhhh: bijna 10.000 stuks (voor de berekening, zie onderaan). Dat is kák-veel, zeker als je bedenkt dat er een paar miljard vrouwen die maandelijks menstrueren op de wereld rondlopen. Wat een afvalberg is dat bij elkaar…

Read More

Yoni massages door… een man met een missie

Voor me zit Theo Arp. Inderdaad een man die yoni massages geeft. Een tijdje geleden heb ik zelf zo’n massage van hem ontvangen. Dat was overigens niet mijn ‘eerste keer’, ik had er daarvoor al vele andere ontvangen, zowel van vrouwen als van mannen. Theo en ik spraken toen al over zijn werk en over de uitdagingen die hij hierbij tegenkomt. Er bestaat immers het nodige aan (voor)oordelen, angsten en wantrouwen als het gaat om mannen en seksualiteit. En Theo heeft gemerkt dat een man die yoni massages aanbiedt, dit alles nog eens in het kwadraat tegenkomt. Maar we spraken ook over het vertrouwen dat verschillende vrouwen intussen in hem hebben en over het empowerment dat vrouwen kunnen ervaren, juist door een yoni massage van een man te ontvangen. Vandaag praat ik verder met Theo over zijn werk en zijn missie.

Read More

Hoe tantra mij (en jou?) triggert

Je hebt mensen die voor het eerst aan een tantraworkshop meedoen en die gelijk enthousiast de ruimte in stappen. ‘Joehoe, hier ben ik!’, stralen ze uit. Ze gaan vrijwel meteen op in het geheel en hebben binnen de kortste keren hun plek gevonden. Andere mensen hebben meer tijd nodig. Zij lijken zich bij binnenkomst vooral aarzelend en ongemakkelijk af te vragen: ‘Is het hier wel oké, gaat dit wel wat worden?’ Voor sommigen heeft de eerste trigger zich dan eigenlijk al aangediend…

Read More

Fifty shades of… tantra

Ja, ik geef het toe, mijn eerste interesse voor tantra was puur vanwege de seks. ‘Er moet toch méér zijn dan dit?‘ vroeg ik mezelf al in de puberteit af. Ik voelde namelijk weinig tot niks bij het vrijen, was diep ongelukkig als vriendjes juist snel klaarkwamen en een vrij gevoel op seksgebied was ver te zoeken. Ook al was ik smoorverliefd (en dat was ik vaak…) en stond mijn hart wagenwijd open, alles zo’n beetje onder de navel was gewoon verdoofd.

Jaren later kwam daar door tantra de nodige verandering in. Wat zeg ik, het werd een totale shift. Beetje bij beetje (het tantrapad gaat zelden snel) ging ik meer voelen en genieten en uiteindelijk bleek seks inderdaad diep vervullende ervaringen te kunnen geven. Het voelde en voelt nog steeds als een zegen om op dit gebied vrij te zijn en die creatieve levensenergie in het bekkengebied – in contact met hart en spirit – voluit te kunnen leven.

Read More

En dan ineens… ben ik heel erg moe

Ik ben moe vanwege een onrustige nacht waarbij ik pas rond 4 uur in een diepe slaap viel. Maar ik ben ook moe omdat ik vandaag te veel en te gefragmenteerd op internet bezig ben geweest, surfend van WordPress naar Facebook naar Postvak In, naar Chipta, naar MoneyBird, naar Google Analytics en Linked In en dat alles dan in willekeurige volgorde en terugkerende loops. Veel gewone werkdingen, maar ook omdat de aanmeldingen voor een paar workshops (die voorheen prima liepen) de laatste tijd uitblijven. En daar kan je dan als ondernemertje lekker intensief mee bezig zijn.
Misschien ben ik trouwens ook moe vanwege de opleidingsmodule van vorige week (mooi maar intens). Of omdat ik net bij de gemeente met het verkeerde paspoort van een van de kinderen stond 🙁 en het juiste paspoort nu ineens onvindbaar blijkt. Grrrrr.

Hoe dan ook, alle energie die ik de afgelopen dagen had, lijkt weggeslurpt. Opgezogen. Vervlogen. In rook opgegaan.

Read More

‘Nee schatje, ik ben moe’

Daar lig ik dan op bed, naakt, op mijn buik. Totaal uitgeput na een dag op de Lotusbeurs te hebben gestaan, met een stand van Bliss Your Body. Op hakken. Zo moe ben ik lange tijd niet geweest. De hele dag heb ik mensen aangesproken over tantra, jongeren, pubers, seksuele voorlichting en zo meer. Super leuk. Maar zo’n beurs is energetisch gezien ook wel een soort van oerknal, met deep tissue massages in de stand naast ons, edelstenen in het kraampje aan de andere kant, sjamanistische trommels, wierookgeuren, hoog gezang van engelen in witte gewaden, biodanza, reiki, iets met kleuren en oliën, dolfijnreizen, lichtfonteinen, vitamine B12-fanaten en chocola met gezonde meelwormen erop geplakt (ja hoor, Anneke, heel lief kadootje van je…). En tussendoor zien we Sophie en cameraploeg van BNN nog van kraampje naar kraampje fladderen, op zoek naar spirituele mogelijkheden om van haar burn-out af te komen. Ze heeft er blijkbaar wat voor over om weer een nieuw programma te maken (‘Sophie uit de kreukels’).
Enfin, terug naar gisteravond. Ik ben dus echt doodmoe, maar na een avondwandeling bij volle maan heeft mijn lief aangeboden om mij te masseren. En een massage, die sla ik dus nooit af. Een vrijpartij trouwens ook niet. En dat is iets wat in mijn pre-tantratijd wel anders was. Favoriete smoes: ‘Ik ben moe’.
(…)

Read More

Lentekriebels? Tantrales op school!

‘Mam, we hadden vanochtend een tantrales op school!’ Je verslikt je spontaan in een slokje thee en knijpt er nog net uit: ‘Een wát?’ ‘Een tantrales. Ja, ze dachten, dat verhaal van de GGD over die SOA’s enzo, dat kennen we nou wel. Laten we eens iets anders doen. En het was echt mooi hoor, mam. Misschien dat pap en jij er ook nog wat aan zouden hebben’. En weg is ze, jou verbaasd achterlatend. Want yoga en mindfulness, oké…, maar tantralessen op school, is dat nou wel zo’n goed idee?

Nee, natuurlijk niet! Het woord tantra roept immers bij veel mensen beelden op van losbandige taferelen die vooral voor angst en weerstand (hoewel stiekem misschien ook een verlangen?) zorgen. Begrijpelijk dat veel scholen daar hun vingers niet aan willen branden. Dat tantra helemaal niet van de (onbewuste) losbandigheid is, maar juist van de (bewuste) zorgvuldigheid, is een feit maar helaas nog lang niet bij iedereen bekend.

Read More

Tantra-shit: doodskist of baarmoeder?

Heard it, done it, seen it. Na het volgen van ruim 30 meerdaagse tantra-retreats en het begeleiden van – gokje – meer dan 150 workshops, is het wel klaar. Iedere mogelijke meditatie is gedaan, ieder proces is al eens aangegaan en ieder ego-gedoetje al vele keren gedeeld. Mijn kundalini stroomt, mijn chakra’s staan open en ik voel me in lijn met het goddelijke plan. Voor mij geen tantra-shit meer, alleen nog maar bliss!

Tja. Hoe klaar kun je zijn met tantra? En waar gaat tantra nou eigenlijk écht over? Gaat het over steeds weer nieuwe meditaties en oefeningen doen om zo steeds weer verschillende ervaringen op te doen? Of gaat het eerder om het zakken in steeds weer dezelfde meditatie, iedere keer weer alsof je hem voor de eerste keer én voor de laatste keer doet? Gaat het er om dat je op een dag alle processen aangegaan bent en dus ‘af’ bent? Dat de kundalini-energie perfect stroomt door al je chakra’s, uiteraard allemaal volledig in balans? En dat er dus geen donkere momenten meer zijn, alleen maar licht?

Read More

Tantra: beter nooit aan beginnen!

Waarom niet? Omdat tantraworkshops alleen maar over seks gaan en dan ook nog eens op een manier dat je denkt: OMG. In de eerste minuten van een workshop gaan de kleren al uit en er worden geen afspraken over grenzen of ‘transparant-zijn’ gemaakt. Iedere oefening is een uitnodiging om over je grenzen te (laten) gaan, want buiten je comfortzone is immers de magie te vinden. Bij het lichaamswerk word je aangemoedigd om te ver te gaan, bij het ademwerk brengen de begeleiders je naar het randje van een psychose en bij de kundalini-chakra-oefeningen wordt er gewerkt met levende slangen. In feite draait alles alleen maar om het hebben van wilde seks, uiteraard zonder condoom (pure nature) en bij voorkeur óók met de begeleiders. Bij thuiskomst wacht je ten slotte een dikke vette crisis, als je aan je eventuele partner vertelt wat je allemaal hebt uitgespookt.

*zucht*

Read More

Vrouwen-tantra: hell or heaven?

Toen ik in 2006 voluit de wereld van tantra instapte, begaf ik me al zo’n 10 jaar op het spirituele pad. Meditatie, yoga, een verblijf in Findhorn, diverse opleidingen voor persoonlijke groei en ja, in die tijd ook al een keer een voorzichtige tantra-poging. Die poging was een vrouwenworkshop. Dat was best oké om te doen, maar echt de diepte ingaan, nee, daar liet ik me niet toe verleiden. Toevallig was ik indertijd net een paar weken zwanger, dus ik had een goed excuus om veilig aan de zijlijn te blijven. Want eigenlijk… vond ik zo’n vrouwengroep helemaal niet boeiend. Voor iemand die al sinds haar 14e relaties met mannen had, voelde zo’n groep vooral ‘saaaaaai’. Ook binnen de andere (gemengde) trainingsgroepen waar ik in die tijd deel van uitmaakte, was het contact met mannen voor mij makkelijker en stromender dan met vrouwen. Bijzonder trouwens dat ik in die jaren drie zonen kreeg en geen dochters.

Read More

Einde project ‘Man’ – deel 2

Dit wordt misschien wel mijn meest persoonlijke blog ooit. Een blog met een risico. Het risico dat mensen denken: huh, iemand die tantraworkshops begeleidt, die heeft de boel toch perfect op orde? Die is de worsteling toch wel voorbij? Die heeft toch een probleemloze relatie? Niet dus. Nou ja, alles is natuurlijk perfect in z’n imperfectie. Maar toch, zolang ik niet verlicht ben, ken ik als ieder ander de worstelingen van het aardse bestaan. Het maakt echt niet uit of je vóór of in de groep staat.

We kwamen elkaar 12 jaar geleden bij een tantraretreat tegen. Geen liefde op het eerste gezicht, maar wel al snel een mooie, diepe band. Voor mij, in de nasleep van een huwelijk zonder passie, was het alsof ik terecht kwam in het walhalla. Wat een energiestroom, wat een bijzondere, nieuwe ervaringen…
Jaren van intensieve stappen op het tantrapad volgden en na een paar jaar gingen we samenwonen. Dat bracht een andere dimensie met zich mee. Patronen werden sterker, onderlinge verschillen werden zichtbaarder en meerdere mensen (waaronder mijn opgroeiende kinderen) moesten in één huis hun weg samen vinden. Nee, die dynamiek was en is bij tijd en wijlen lastig te noemen.

Ondertussen gaf de tantra mij meer levendigheid, meer openheid, meer stroming, meer energie en meer zin in seksuele verbinding. Voor hem gaf de tantra, in combinatie met ander spiritueel werk, vooral meer bewustzijn en stilte. In tantratermen zou je kunnen zeggen: bij mij meer Shakti-energie, bij hem meer Shiva-energie. Dat klinkt als een ideale situatie. Het lastige is echter dat we ons (nog) niet lijken te kunnen overgeven aan de energie die de ander meer heeft ontwikkeld. Het is alsof we de samensmelting van Shiva & Shakti (zowel tussen ons als in onszelf) onbewust tegenwerken. Hij lijkt zich te verzetten tegen de stroming en levendigheid van de Shakti-energie en ik kan de kracht van de stillere Shiva-energie niet écht waarderen of omarmen.

Naast dit alles speelt het feit dat mijn lief zo gevoelig is (geworden) voor prikkels dat hij een sterke behoefte heeft aan een eigen, stille woonplek.

En zo is het gekomen dat we nu op het punt staan om weer te gaan ‘latten’. Allebei weer een eigen woonplek vinden en kijken hoe we onze relatie dan vorm kunnen (blijven) geven. Dat er Liefde is, is zeker. Of we in staat zijn om de perikelen van het ego voorbij te gaan, is nog een vraagteken. Maar wie weet helpt de vrijheid van ieder z’n eigen woonplek daar bij, als mensen die zo verschillend zijn.

Weer gaan ‘latten’ klinkt eenvoudig en de LAT-relatie als concept staat echt hoog op mijn geluksmeter. Maar toch, wat een rollercoaster aan emoties brengt dit op gang. Een huis verkopen is niet niks, een samenlevingscontract ontbinden ook niet en een hele fijne woonplek moeten loslaten gaat ook niet zomaar vanzelf.
Tegelijkertijd is er iets in mijn systeem gaande waardoor ik ongelofelijk veel energie voel stromen (nb ik doe nu al een paar weken iedere ochtend ‘de 5 tibetanen’, het is goed mogelijk dat dit de ‘boosdoener’ is). Momenten van boosheid, verdriet en weemoed wisselen zich daarom af met momenten van diep geluk, oneindige liefde en orgastische stroming. Te bizar voor woorden. Het ene moment ben ik diep verdrietig en huil ik even flink. Het andere moment word ik overspoeld door geluk. En weer een ander moment ben ik er totaal rustig onder.

Ik heb geen idee waar dit allemaal naar toe gaat en hoe mijn leven qua relatie en woonplek er over een jaar uitziet.
En al voelt het af en toe als moeilijk en onzeker, toch overheerst absoluut het gevoel dat ik LEEF en dat dit ook de enige manier is waarop ik wil leven: ten volste.

Read More

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief, met daarin de agenda en regelmatig een tantra-meditatie om thuis te doen.
Iedere 10e aanmelding ontvangt een kortingsbon voor een workshop.