Een paradox is een schijnbare tegenstelling, waarbij je twee dingen onderscheidt die niet samen lijken te kunnen gaan maar die wel degelijk samen gaan.

Paradoxen in mijn studie
Ik herinner me niet meer zo veel van mijn universitaire studie Algemene Sociale Wetenschappen, maar wel dat we in het eerste jaar met het boek ‘Paradoxen van modernisering’ werkten. De enige paradox uit dat boek die ik onthouden heb, is die van het gelijktijdige proces van globalisering én individualisering. De wereld wordt steeds groter en toch zijn we steeds meer op onszelf gericht. Die twee dingen lijken dus in eerste instantie tegengesteld aan elkaar te zijn en tóch kunnen ze samen gaan.

Paradoxen in tantra
Intussen beweeg ik me al weer heel wat jaren in tantra en de laatste tijd wordt het me helder dat tantra vól paradoxen zit!

Wat dacht je van…

  • Tantra heeft een aantal heldere doelen, maar toch moet je niet doelgericht bezig gaan.
  • Tantra is lichaamsgericht en toch gaat het uiteindelijk helemaal niet over het lichaam.
  • Tantra nodig je uit om álles te omarmen en toch mag je het identificeren met je zelfbeelden (ego) loslaten.
  • Er is een hoop werk te doen op het spirituele pad en toch kun jij ‘het’ niet doen.
  • In tantra mag je doen wat voor jou goed voelt en toch is er ook de uitnodiging tot ‘antidote your tendency’.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb er nog eentje over seks in tantra en eentje over alleen of samen op het tantrapad. En tot slot eentje over overgave versus in actie komen.

Webinar
Vraag jij je af hoe dat dan precies zit met die paradoxen, wat er nog meer over te zeggen valt en hoe je dan toch ontdekt wanneer je welk deel van de paradox volgt?

A.s. zaterdagavond 19 december vertel ik hierover in het webinar ‘Paradoxen in tantra’, dat onderdeel is van de feestelijk startbijeenkomst van de Love & Light Lockdown Community. Voel je welkom om nog aan te sluiten. Aanmelden voor deze Community kan nog tot zondag 20 december en als je niet bij het webinar kunt zijn, kun je het dan altijd later terugluisteren.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.