De springfase van de Dynamic…

De Dynamic Meditatie van Osho: voor sommige mensen de hemel op aarde, voor anderen de hel. Ik reken mezelf tot die laatste categorie.

In de vele tantraretreats die ik in de loop der jaren heb gevolgd, heb ik deze actieve meditatie van een uur heel vaak gedaan. ‘Moeten doen’ kan ik beter zeggen, want zo ervoer ik het de meeste keren.

Soms wist ik al dat ie eraan zat te komen en bleef ik stiekem in bed liggen (ooooh!). Je doet deze meditatie namelijk bij voorkeur ’s ochtends vroeg om 6 of 7 uur. En hoewel ik een ochtendmens ben, heeft dat me nooit tot een fan gemaakt.

Weerstand
De Dynamic is een van de meest fysieke meditaties die er zijn. In een uur passeren er 5 fasen van respectievelijk: intens ademen, alles eruit gooien in een ‘catharsis’, springen op je platte voeten, doodstil blijven staan en dansen. Dit betekent dat je fysieke grenzen lekker worden uitgedaagd en misschien meer nog je mentale grenzen. ‘Dit kan ik niet’, ‘dit is niet vol te houden’, ‘dit doet pijn’, ‘wanneer zijn die f*cking 10 minuten voorbij??’ Bij de meeste mensen komen 1001 van dit soort mindf*cks voorbij.

Toch zit juist hier ook het interessante. Want: hoe sterk is jouw mind en hoe erg geloof jij de verhalen van je mind? In welke mate laat jij je bepalen door de beperkende gedachten in je hoofd? Bén jij je verhalen? En hoe ga je met pijn en ongemak om? Laat je jezelf afleiden door ieder pijntje, kriebeltje of ander dingetje of kun je je focus gericht bij het bewustzijn zelf houden, zonder de hele tijd tegen al die dingen te vechten?

Geschenk
Al met al is de Dynamic een uitnodiging om ‘simpelweg’ getuige te zijn van alles wat er voorbij komt en in je rondraast. Wetende dat al die verhalen, overtuigingen en afleidingen niet jouw essentie zijn.

Als je de Dynamic met die intentie instapt (en dus niet met het idee dat het een soort work-out is die even afgewerkt moet worden voordat er weer léuke dingen gedaan kunnen worden in die tantraretreat), dan kun je wellicht meer en meer het geschenk van deze meditatie ervaren.

Zo bouw je in het intense ademen van de eerste fase een grote hoeveelheid (levens)energie op. In de tweede fase mag je vervolgens alles wat je in je leven tot dan toe onderdrukt hebt (woede, verdriet, vreugde, genot…) eruit gooien. Vooral als je op een locatie ergens buiten zonder buren bent, is dit een kans die je misschien nooit eerder in je leven gehad hebt. Even denk je: in wat voor MADHOUSE ben ik nu terechtgekomen, maar daarna kun je waanzinnig los gaan. Schreeuwen, lachen, huilen, rennen, springen, op een kussentje slaan. Alles mag, behalve jezelf of een ander pijn doen. Dit is de fase waarvan ik altijd denk: dít zouden meer mensen (politici, leidinggevenden, schoonmoeders, partners…) moeten doen.

Vervolgens geef je in het springen je levensenergie opnieuw een enorme boost door bij iedere sprong stevig op je platte voeten terecht te komen, terwijl je armen in de lucht zijn en je bij iedere bons op de grond een diepe (buik)klank HOE! maakt.

En dan ineens komt de STOP! waarna je doodstil blijft staan. Hier is het de kunst om geen moment te bewegen, ook niet om een zweetdruppel weg te vegen, even te kuchen of ergens te krabben. In deze stilte kan je gewaarzijn tot een hoogtepunt komen. Wat dat betekent en hoe dat voelt, is niet in woorden te beschrijven, dat kun je alleen maar zelf ervaren.

In de dansfase tot slot is er het vieren van het leven. De Dynamic-haters kunnen vaak pas hier ontspannen en moeten misschien zelfs huilen van blijdschap dat al het erge voorbij is. De Dynamic-lovers hoeven in die laatste fase niets speciaals te vieren want die hebben de hele meditatie lang al genoten.

(WTF, als ik dit hier zo allemaal beschrijf, dan word ik bijna zelf enthousiast!)

Jouw ervaringen?
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Heb jij de Dynamic al eens gedaan, bij mij of elders? Heb jij ‘m al eens langere tijd achter elkaar gedaan en zo ja, wat heeft je dat opgeleverd? Osho zegt immers dat je deze meditatie minstens 21 dagen achter elkaar gedaan moet hebben, om de ware kracht ervan te kunnen ervaren.
Herinner jij je misschien alleen maar alle ellende in je lijf en hoofd en wil je ‘m daarom écht nooit meer doen?
Of… wil jij er überhaupt niet eens aan beginnen omdat je gewoon niet gelooft dat dit een zinvolle meditatie is?

Ik hoor heel graag onderaan deze pagina jouw Dynamic-belevenissen.

Nieuwe cursus!
Op 24 mei start ik de online cursus ‘ Alive & Awake’ waarin je gedurende 4 maanden de kracht van 18 verschillende actieve meditaties kunt gaan ontdekken. De meeste meditaties zijn overigens een stuk minder fysiek actief dan de Dynamic, een aantal is zelfs heel rustig te noemen smile.

De vraag is: gaat de Dynamic als zijnde ‘niet Wendy’s favoriet’ toch onderdeel zijn van deze cursus?

Ja, maar in een aangepaste vorm. Het is de enige meditatie uit de cursus die voor de meeste mensen thuis niet in de oorspronkelijke versie te doen is vanwege huisgenoten en buren. Voor het geluid maken in fase 2 en het springen in fase 3 bestaan er alternatieven, maar hiermee ervaar je de kracht van de meditatie in mijn ogen niet écht ten diepste. Om er toch aan te kunnen proeven, doen we in de cursus de Dynamic daarom in een aangepaste én verkorte vorm. Als Osho begraven zou zijn, zou hij zich waarschijnlijk nu mokkend omdraaien, maar hij is gelukkig gecremeerd.

NB Als je je uiterlijk 10 mei aanmeldt voor ‘Alive & Awake’, ontvang je als extraatje gratis toegang tot mijn cursus ‘Touch of Tantra’ met 7 zelfstudie modules t.w.v. 49 Euro.

Ha ha ha. Bekijk deze video even en stel je dan voor hoe het zou zijn als deze man de Dynamic zou doen.
Hij moet wel even z’n verhaal loslaten (ook al heeft ie vast gelijk), maar al die energie die er dan uit zou komen… Joehoe!!!
Ook al valt ie wat buiten de leeftijdsgroep van de Intensive, speciaal voor de Dynamic mag hij toch meedoen!

Corona update
En hoe zit het verder met de live workshops bij Bliss You Body?

Vanaf 1 juni zullen er waarschijnlijk langzaamaan weer wat workshops mogelijk gaan zijn, maar vooralsnog in een aangepaste vorm. Dat wil zeggen: alleen voor stellen met 1,5 meter tussen de koppels en geen actieve meditaties of dans (alles wat op sport lijkt). Meer hierover in mijn volgende blog!

Daarnaast blijf ik doorgaan met al mijn online activiteiten. Die werken namelijk super goed. Ik ervaar zelf veel verbinding met de deelnemers en ook deelnemers zijn enthousiast en komen vaak meerdere keren terug.

Enkele voordelen van online werken:
1. Je hebt meer focus op jezelf, wat meestal grondend en ontspannend werkt.
2. Na een ontspannen workshop hoef je niet meer te reizen, maar kun je zo je bed in.
3. Je bespaart reistijd, reiskosten en het milieu.

Ik zie je graag binnenkort (weer)!

Online workshops
* 9 mei – Touched by Touch basisworkshop voor stellen en gelegenheidsstellen – VOL
* 15 mei – Touched by Touch vervolgworkshop voor stellen en gelegenheidsstellen – nog plek voor 2 stellen
* 16 mei  – Webinar met Kundalini Meditatie (gratis)
* 19 mei – Webinar met Nadabrahma Meditatie (gratis)
* 20 mei – Tantric Experience YOUNG
* 24 mei – Start cursus Alive & Awake met 18 actieve meditaties (18 weken)
* 15 juni – Start cursus Dicht bij je Zelf

Live workshops (onder voorbehoud)
* 6 juni – Tantric Experience voor stellen (Amsterdam) – VOL

Alle workshops vind je in dit overzicht.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.