Wat zou tantra op dit moment in hemelsnaam te bieden hebben?

Als je bij tantra denkt aan iets met gezellige seks, dan snap ik die vraag heel goed. Seks is vast niet ieders cup of tea op dit moment. Stress over (mogelijke) ziekte, inkomensonzekerheden, kinderen die ineens alle dagen thuis zijn, pittige mantelzorg voor een ouder of heel hard werken in een cruciaal beroep: dat zijn de dingen die veel mensen nu bezighouden.

Als je tantra associeert met fijne, ontspannen aanraking, dan komt dat wellicht al meer in de buurt van waar mensen nu behoefte aan hebben. Maar ja, hoe cynisch kan het zijn: aanraking is nou net dát wat momenteel maar beperkt mogelijk is en voor een behoorlijke groep mensen zelfs helemaal niet. Op NOS.nl stond vandaag een artikel over het gebrek aan fysiek contact onder alleenstaanden.

Kortom: we kunnen dus niets met tantra in deze tijd van spanningen, onzekerheden en thuis-zitten?

Dat ligt er aan wat je onder tantra verstaat.

Sterk staan in moeilijke tijden
Tantra en dan met name klassieke tantra is namelijk vooral een spiritueel pad dat je helpt om sterk te staan in moeilijke tijden en dat je een diep vertrouwen geeft in de stroom van het leven.

Ah, dat klinkt al een stuk toepasselijker op dit moment. Maar hoe dan?

Via technieken als meditatie, lichaamswerk, mantra’s, ademhaling en aanraking leer je dieper te ontspannen én maak je je energielichaam sterker. Je zou kunnen zeggen dat je je energetisch immuunsysteem versterkt. Je gaat terug naar je Zelf, je essentie, je kern; de plek in jezelf waar het altijd rustig, open, goed en vol vertrouwen is. Het is ook de plek waar je verbonden bent met alles en iedereen om je heen.

Een orkaan in een bevroren lichaam
Niet dat ik zelf altijd op die plek ben. Zo kwam ik vorige week, vrij snel nadat de maatregelen ingingen, in een enorme angst terecht. Niks geen vertrouwen en rust, gewoon blinde paniek. In mijn vorige blog schreef ik hier al over, maar het zou niet blijven bij die ene keer.

Op sommige momenten waren er concrete zorgen die mijn hoofd bezighielden. Shit, nu moet ik al mijn workshops annuleren of uitstellen naar een nog onbekende datum. Voor eventjes is dat geen probleem, maar hoe gaat het verder met Bliss als deze situatie meerdere maanden aanhoudt? Staat mijn bedrijf dan nog en kan ik mijn zo geliefde werk blijven doen? En wat als de hele economie instort? Als mensen over de hele wereld te maken krijgen met het verlies van heel veel mensen om hen heen? Wat als…

Op andere momenten was er echter helemaal geen verhaal in mijn hoofd, maar ervoer ik vooral hele sterke fysieke sensaties. Meerdere keren was dat een enorme buikpijn en een keer was het een hele nare benauwdheid. Ik kon prima ademen en toch werd ik zó duizelig en leek het alsof ik ademnood kreeg.

Ik vermoed dat mijn systeem ‘gevaar’ had gesignaleerd en dat het simpelweg een sterke reactie gaf. Het was als een orkaan in een bevroren lichaam.

Huilen en Remi vasthouden
Kon ik toen iets met tantra? Nou, ik moet eerlijk bekennen dat ik op deze momenten níet in staat was om te putten uit mijn brede arsenaal van tantratechnieken. Ergens vaag in mijn achterhoofd klonk wel een stemmetje: Wendy, dit is angst, je hoeft het er alleen maar te laten zijn, het is oké. Maar jeetje, wat was dat moeilijk. Meer dan huilen en Remi vasthouden kon ik eigenlijk niet.

Toch bleek dat wat ik tegen deelnemers altijd zeg, wáár te zijn: emoties komen en gaan als golven. En na het ervaren van die momenten van angst kwam er vervolgens een creatieve stroom los. Shakti in full power, zal ik maar zeggen.

Vervolgens kon ik deze week langzaamaan weer contact maken met het vertrouwen in het flow van het leven, wat zo’n essentieel onderdeel is van de non-duale visie van tantra. Voelen dat op een diep niveau alles gaat zoals het gaat en dat alles een reden heeft, ook al kunnen wij die vanuit een eenvoudig ik-perspectief lang niet altijd zien. Dit diepe vertrouwen geeft een enorme rust. Het moet overigens niet verward worden met passiviteit. De paradox is dat dit vertrouwen heel goed samengaat met actie ondernemen en bijvoorbeeld mensen helpen. Meer hierover in een volgende blog.

Dicht bij je Zelf
Hoe dan ook, afgelopen week stond mijn ‘shakti power’ dus helemaal aan. En zo ontstond, ook dankzij het meedenken van een paar ervaren Bliss-deelnemers, een online tantra-aanbod waaronder de cursus ‘Dicht bij je Zelf. In deze cursus kun je je de komende periode tussen 8 april en 1 juni helemaal richten op je persoonlijke, spirituele proces om zo (nog) dichter bij je Zelf uit te komen. Ik deel technieken en meditaties die je meer innerlijke rust, vertrouwen, ontspanning, bezinning, levenskracht en verbinding gaan geven, waardoor je deze periode en alles wat er nog na komt, goed door kunt komen.

Is dan nu alles goed?
Zijn al mijn zorgen dan nu voorbij? Nee, nog steeds voel ik dat ze op de loer liggen. Angst dat niemand zit te wachten op mijn aanbod, angst voor schaamte als ik deze cursus zou moeten annuleren, angst voor mogelijke persoonlijke veranderingen in de komende tijd.

Ik voel echter wel dat de scherpe randjes er af zijn en dat maakt dat ik al die technieken en meditaties die ik ken, nu wél kan inzetten. Hieronder deel ik er alvast een met je.

Ik hoop dat ook jij je meer en meer kunt overgeven aan de situatie zoals deze is en dat je een diep vertrouwen mag ervaren in hoe de realiteit zich op dit moment ontvouwt. Ook al snap je de zin er nu misschien totaal niet van. En ondertussen weet je aan welke maatregelen je je dient te houden en mag je iedere impuls om steun te vragen en/of anderen te ondersteunen helemaal volgen.

Extra: tip voor ondernemers
Ben jij ondernemer en voel je een angst dat je bedrijf het niet gaat redden? Die angst heb ik in 19 jaar ondernemerschap meerdere keren ervaren. Toegegeven, de situatie is deze keer wel heel bijzonder, maar dat zou geen verschil moeten maken.

Wat ik je kan aanraden is hier bewust op te mediteren. Ik doe dat zelf het liefst voor het slapen gaan.

Ga liggen en adem een paar keer diep in en uit. Geef vervolgens ‘het verhaal’ even de ruimte. Focus je vervolgens vooral op de sensaties in je lichaam. Misschien voel je pijn in je buik of hartstreek, misschien gaat je hele lichaam pijn doen, misschien gaat je lijf trillen of bewegingen maken. Laat het gebeuren, wees getuige en adem goed door. Uiteindelijk zal het rustiger worden en dan kun je tegen je zelf zeggen: ik geef me over, alles zal precies gaan zoals het moet gaan, all is well.

Het is in het verleden meerdere malen voorgekomen dat mijn bedrijf niet zo goed liep. Nadat ik deze meditatie dan een of twee keer had gedaan, was het net alsof er een blokkerende energie weg was. Spontaan ontstonden er nieuwe initiatieven en projecten. Met deze meditatie zorg je er volgens mij voor dat je er niet ’tussen gaat staan’.

NB Zoals je hier boven kunt lezen hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Dus je kunt én bovenstaande meditatie doen én bijvoorbeeld financiële steun bij de overheid aanvragen!

Tot slot
Vond je dit een zinvolle blog? Met dank aan Laura van Lee van Dat Kan Makkelijk voor de hulp bij het schrijven van nuttige blogs laughing.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.