Al kende ik 30 jaar geleden het woord ‘yoni’ nog niet, ik zou deze uitspraak indertijd gedaan kunnen hebben (overigens weet ik niet of ik überhaupt een woord had voor dit lichaamsdeel; vagina vond ik bijvoorbeeld zo vreselijk klinken, maar spleetje, nee, dat kon vanaf de puberteit toch ook niet meer…) Anyway, ik had ‘daar beneden’ dus weinig tot geen gevoel, wat maakte dat seks een tamelijk teleurstellende aangelegenheid werd.

Toegegeven, ik begon erg jong. Blijkbaar is een dooie yoni geen reden om geen verlangens te hebben of om niet altijd verliefd te zijn. Zelf vermoed ik dat ik onbewust altijd heb geweten dat het gebied van seksualiteit en intimiteit zoveel boeiends te bieden heeft, dat ik niet kon wachten om te beginnen. Maar de praktische werkelijkheid viel dus tegen. Het duurde nog zo’n 7 jaar voordat een Franse minnaar (tja, wat van over de grens komt…), wat leven in de brouwerij bracht. Ohhhh, een orgasme tijdens penetratie, dat was toch niet eerder gebeurd. Wel jammer dat de rest van de relatie tamelijk prut was (zucht, hij was extreem-rechts, had een enorm moeder-trauma, lichtte verzekeringen op en deed nog veel meer buiten de wet, wat déed ik bij die jongen?? – nou ja, dat is vast duidelijk – ). Ook na deze relatie ging het een tijd goed met mij & mijn yoni, hoewel ik toen niet wist hoe relatief mijn goed toen was. Echter, toen ik een aantal jaren later mijn drie kinderen vrij snel na elkaar kreeg, zakte mijn libido tot ver onder het nulpunt, waren borsten er alleen om te voeden en mijn yoni, die was letterlijk en figuurlijk totaal uit beeld.

Maar gelukkig, toen kwam er Tantra en leefde mijn yoni nog lang en gelukkig…

Nou ja, laat ik eerlijk zijn, de verandering die tantra heeft gebracht voor mijn yoni en mijn intieme leven is enorm groot maar is ook heel langzaam gegaan. Letterlijk een proces van jaren waarbij ik vele tantra retreats volgde, een man in mijn leven kreeg die het tantrapad met mij wilde bewandelen, ik veel lichaamswerk en ademwerk deed, (kundalini yoga is trouwens ook een goeie!) én ja, ik ook de nodige yoni massages ontving. Daar waar ik 15 jaar geleden nog liever dood was gegaan dan bij iemand in mijn blote yoni te liggen, daar zette ik mijzelf langzaam maar zeker over deze schroom heen. En met resultaat, want seks werd zo beetje bij beetje een stuk leuker en fijner. Tantra zorgde er daarnaast voor dat de energie niet alleen in mijn bekkengebied ging stromen, maar door mijn héle lijf. En dat maakt weer dat ook tantrische meditaties of massages zonder dat de yoni aangeraakt wordt (zelfs gewoon mét kleren aan), tegenwoordig vrijwel even fijn kunnen zijn als seks. Wie weet wordt seks op een dag zelfs overbodig?

Bij deze daarom een ode aan alle yoni’s op de wereld (en ja, dat zijn er véééél!), omdat yoni niet voor niets ‘heilige tempel’ betekent en omdat deze plek, samen met de baarmoeder, energetisch gezien het hele mysterie van het leven in zich bergt. Een plek dus om lief te hebben, te eren en om veel zorg voor te hebben. Door degenen die er binnentreden, maar vooral ook door jouzelf als vrouw*.

* Als jij (vrouw) dit leest en voelt dat je geraakt wordt, ik gun ook jou dat je je helemaal gemakkelijk voelt met je yoni/vagina/vulva/poeni en dat de energie zowel dáár als door je hele lijf mag gaan stromen. Op die manier worden niet alleen intimiteit en seksualiteit maar sowieso het hele leven zoveel leuker! Voel je welkom bij een van mijn workshops of bij een individuele sessie, al dan niet inclusief yoni massage. Ik werk zorgvuldig en zacht, in een veilige en liefdevolle sfeer.

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Iedere 10e aanmelding ontvangt een tegoedbon van €15!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.