Ben jij nieuwsgierig naar tantra maar heb je niet veel tijd? Dan raad ik je aan om een keer een korte tantraworkshop te volgen. Een avond- of dagworkshop bestaat, in ieder geval bij Bliss Your Body, uit dans en lichaamswerk, contactoefeningen, een meditatie waarbij je met energie werkt en een aanrakingsoefening of massage. Je hebt waarschijnlijk een hele fijne avond of dag, je energie gaat lekker stromen en je zult ontspannen en vervuld naar huis gaan.
Een andere optie is om een tantramassage te ontvangen. Hierbij wordt je hele lichaam gemasseerd, indien gewenst op sensuele wijze. Ook hier gaat je energie waarschijnlijk fijn stromen en is de kans groot dat je er blij en ontspannen van wordt en dat je veel energie geeft.
Nog weer een andere optie is dat je een praktisch tantraboek met oefeningen koopt en die thuis in de praktijk gaat brengen. Ideaal om samen met je partner te doen, er vanuit gaande dat je die hebt natuurlijk (zo niet, ga dan op Facebook naar de groep ‘Tantra Dating’ om daar je slag te slaan). Thuis creëer je dan samen een sacred space met wierook en kaarsjes, zet mooie muziek op, leest de gekozen meditatie (oefening) door en gaat aan de slag. Binnen de kortste keren stroomt de energie waarschijnlijk als een tierelier en zijn jullie samen in heaven. Dit grote geluk kun je uiteraard na afloop in bed voortzetten, alwaar jullie een paar techniekjes (‘energie omhoog ademen!!!’) uit het boek toepassen en urenlang de meest hemelse tantrische seks ever hebben.

Kortom, drie snelle opties om binnen no time een echte tantrika te worden!

Of wacht…. Ligt de realiteit misschien toch een beetje anders?

Inderdaad. Tantra is dus niet van het snelle werk. Tantra kun je niet ‘beheersen’ en al helemaal niet in korte tijd. Het heeft geen doel waar je een tijd aan werkt, totdat je het bereikt hebt. Tantra is dus ook geen kwestie van een keer een workshopje doen, een tantramassage ontvangen of wat oefeningen thuis doen. En tantra is evenmin een kwestie van het beleven van de ene fijne ervaring na de andere.

Nee. Tantra is af en toe gewoon f*cking afzien. Als je er écht voor gaat, dan betekent dat dat je álles gaat omarmen. Natuurlijk die heerlijke bliss, de stroming, het samensmelten en de Liefde. Maar óók de weerstand, het verdriet, de pijn, de afgescheidenheid, de schaamte, de angst. ALLES. Zijn met dat wat schuurt en pijn doet en die pijn, die je waarschijnlijk in een eerder stadium hebt weggedrukt, nu wél toelaten.

Daarbij is tantra dus een life time journey. Het vraagt een toewijding die gaat van het moment van wakker worden in de ochtend tot aan het moment van in slaap vallen in de avond. En ook gedurende de nacht gaat het door. Het gaat van het moment dat je ‘wakker’ wordt in dit leven, tot aan het moment van sterven en wie weet nog zelfs daarna. En ondanks de vele vrijheden die tantra biedt, is ook een zekere discipline noodzakelijk. Pak je die discipline niet op, dan is het waarschijnlijk snel gedaan met het voornemen om iedere dag te mediteren. Of om die wekelijkse tantra-afspraak met je partner ook echt door te laten gaan. ‘Schat, ik heb vannacht super slecht geslapen, ik heb echt geen puf meer voor onze tantra-afspraak hoor’. Ons dagelijks leven zit immers vol verleidingen en afleidingen die ons o zo makkelijk weghalen van een spiritual practice.

De naam tantra kan op verschillende manieren uitgelegd wordt. Eén uitleg is dat het woord bestaat uit tan (expansion) en tra (liberation). Alle tantrapraktijken zijn er dan ook op gericht om je bewustzijn te verruimen om zo tot bevrijding te komen. Maar wat betekent het om je bewustzijn te verruimen of te vergroten? Ik weet het niet helemaal precies, maar ik weet wel het vaak een pijnlijk proces is. Ook alles wat (nog) niet heel is, komt immers aan het licht. Neem alleen al het voorbeeld om een half uur in stilte te mediteren. Wat is er makkelijker dan gewoon een half uur op een kussentje te zitten? En tegelijkertijd is er misschien niets moeilijkers. Aan de ene kant staat je niks in je weg en aan de andere kant staat de wereld in je weg om op te gaan in het oneindige bewustzijn. Een tantrisch leven leiden wil onder andere zeggen dat je de vele obstakels die je in het dagelijks leven ervaart, overwint.

En hoe zit het dan bij mij en mijn eigen workshops?
Ik heb uitgerekend dat ik in de afgelopen 12 jaar ruim 30 meerdaagse tantra retreats als deelnemer heb gevolgd. Daarnaast heb ik als begeleider intussen zo’n 15 meerdaagse retreats en 100+ korte workshops vanuit Bliss Your Body gegeven. Dat klinkt misschien als best wat. En ja, ik geloof ook dat ik intussen mooie en waardevolle dingen neer kan zetten. En toch. I AM JUST A BEGINNER. Als ik lees of hoor over tantra als eeuwenoude traditie met bijvoorbeeld initiaties in grotten, uren- of zelfs dagenlange meditaties, jarenlange voorbereidingen voordat je een tantratempel in mocht of dagen lang in duisternis zijn, dan voel ik me nog altijd een beginner. Ik kan niet anders dan bescheiden zijn als het gaat om mijn leven als tantrika.

Maar waarom bied ik dan toch avond- en dagworkshops aan? Goeie vraag. Dat doe ik omdat veel mensen toch een laagdrempelige ingang zoeken, als eerste stap in de wereld van tantra. Niet iedereen wil, kan of durft gelijk voor een meerdaagse workshop te gaan en deze groep mensen wil ik tóch iets te bieden hebben. Ik hoop ze simpelweg te kunnen inspireren en te kunnen verleiden tot méér. Of je als deelnemer na zo’n avond of dag écht weet, voelt of ervaart wat tantra is, daar kan ik niet over oordelen. Maar het is goed dat je je realiseert dat een korte workshop niet meer is dan een ieniemienie vleugje tantra, als een parfumluchtje dat even voorbij komt als iemand je passeert. Het echte ‘werk’ (zonder dat het ‘werken’ is) begint in mijn ogen pas bij een meerdaagse retreat. Dan is er namelijk geen ontsnappen meer aan je proces en het onder ogen gaan zien van je eigen licht én van je eigen duisternis. Dan pas krijg je de full package.

Is het volgen van vele meerdaagse retreats dan dé manier om een tantrika te worden? Ja en nee. In feite kun je zonder ooit enige workshop gevolgd te hebben, een tantrika zijn. Sommige mensen zijn gewoon helemaal puur gebleven, die hebben niks geen workshop nodig. Maar de meeste mensen hebben inspiratie, input en een teacher nodig om op z’n minst het begin van het pad te vinden. Een pad dat overigens nergens anders naar toe leidt naar je eigen ‘thuis’ (welcome home!). Meerdaagse retreats zijn daar zeker een mooie vorm voor. Tegelijkertijd is het goed om te beseffen dat iedere workshop in feite pas begint op het moment dat je weer thuis bent (en hier bedoel ik dus even een ander ‘thuis’). Dan komt de ware uitdaging, namelijk om op het pad te blijven, óók ten midden van kids, werk, collega’s, ouders en niet-tantrische vrienden. Trouw blijven aan je practice, terwijl zo veel andere dingen zo veel makkelijker zijn om in te vluchten, dat is een van de grootste tantrische uitdaging.

NB Bedoel ik dan dat je nooit meer (korte) tantraworkshop moet volgen, geen tantramassages moet ontvangen of geen meditaties thuis moet doen? Zeker wel! Weet echter dat tantra allesomvattend is en dat de werkelijke diepgang van tantra waarschijnlijk alleen ervaren kan worden als je je gedurende langere tijd en in verschillende vormen aan dit pad weidt. Persoonlijk is tantra een van de mooiste dingen die mij overkomen is in het leven. Ik geniet van de reis en ik geniet zelfs van het feit dat voor mijn gevoel die reis nog maar ‘net’ begonnen is.

Mocht je trouwens voelen dat je binnenkort zeker een meerdaagse retreat wilt volgen? Hier vind je een overzicht van onze meerdaagsen, met o.a. op korte termijn de vierdaagse ‘Love, sex & intimacy’ (31 aug-3 sept.). Welkom thuis!

Meld je hier aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Iedere 10e aanmelding ontvangt een tegoedbon van €15!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.