‘Mam, we hadden vanochtend een tantrales op school!’ Je verslikt je spontaan in een slokje thee en knijpt er nog net uit: ‘Een wát?’ ‘Een tantrales. Ja, ze dachten, dat verhaal van de GGD over die SOA’s enzo, dat kennen we nou wel. Laten we eens iets anders doen. En het was echt mooi hoor, mam. Misschien dat pap en jij er ook nog wat aan zouden hebben’. En weg is ze, jou verbaasd achterlatend. Want yoga en mindfulness, oké…, maar tantralessen op school, is dat nou wel zo’n goed idee?
Nee, natuurlijk niet! Het woord tantra roept immers bij veel mensen beelden op van losbandige taferelen die vooral voor angst en weerstand (hoewel stiekem misschien ook een verlangen?) zorgen. Begrijpelijk dat veel scholen daar hun vingers niet aan willen branden. Dat tantra helemaal niet van de (onbewuste) losbandigheid is, maar juist van de (bewuste) zorgvuldigheid, is een feit maar helaas nog lang niet bij iedereen bekend.
Tantralessen op school zijn dus geen goed idee? Ja, natuurlijk wel! Deze eeuwenoude, oosterse levensvisie laat namelijk oud én jong ervaren waar seksualiteit en intimiteit werkelijk over gaan. En vooral ook jonge mensen is dat zo gegund. Er zijn natuurlijk al mijn boeken Coole seks, relaxte liefde en Hartelust voor deze doelgroep, maar tantra leent zich vooral ook voor een directe, mondelinge overdracht.
Steeds jonger
Zo’n jaar of tien geleden was tantra vooral iets voor veertigers en vijftigers die tot de conclusie kwamen dat ‘gewone seks’ voor hen niet meer voldeed. En hoewel tantra over zo veel meer gaat dan alleen fijne en diepgaande seks, was én is het verlangen naar verdieping in seksualiteit voor veel mensen de aanleiding om het tantrapad in te slaan.
Intussen zijn er ook genoeg twintigers en dertigers die geboeid zijn door deze bijzondere levensvisie en langzaamaan verschuift dit zelfs naar tieners. Grote kans trouwens dat tantra voor veel jongeren eigenlijk heel ‘gewoon’ en natuurlijk voelt, zeker als ze zonder al te veel taboes rondom seksualiteit zijn opgegroeid. Jonge mensen hebben immers nog weinig gedragspatronen in seksualiteit opgebouwd (hoewel we de invloed van internetporno niet moeten onderschatten) en staan daardoor als vanzelf meer open voor de intense maar o zo natuurlijke ervaringen die tantra kan geven.
Zo veel te bieden
Tantra heeft jongeren dus een heleboel te bieden. Bij jonge tieners gaat het vooral om het bewustzijn van zichzelf en het eigen lijf, bij de oudere tieners gaat het ook over het intieme contact met een ander. Werken vanuit tantra met jongeren leert ze onder andere:
1. Voel je lijf: ze leren ervaren hoe het in hun eigen lijf voelt, hoe spanning voelt, hoe ontspanning voelt, hoe een ‘ja’ voelt en hoe een ‘nee’ voelt. Dus: uit je hoofd en in je lijf!
2. Alles is energie: ze gaan begrijpen dat seksualiteit in feite levensenergie is die door het hele lijf wil stromen en dat het hierbij zo fijn is als die energie helemaal kan stromen, in plaats van naar een snelle ontlading te gaan.
3. Relax…: ze kunnen ervaren hoe ze écht ontspannen kunnen zijn en begrijpen dat juist in een ontspannen lijf de energie optimaal kan stromen.
4. Accepteer en hou van jezelf: ze gaan begrijpen en voelen dat ze zichzelf helemaal mogen accepteren zoals ze zijn. Dit is immers de belangrijkste voorwaarde om vervolgens van iemand anders te kunnen houden
5. Seks gaat diep…: ze gaan begrijpen hoe ze via bewustzijn en ontspanning diepe, vervullende en zelfs helende ervaringen kunnen hebben.
6. Powerrrrr: ze gaan begrijpen dat seksualiteit een hele krachtige energie is en dat het de nodige stevigheid en zorgvuldigheid vraagt om het om een positieve manier te kunnen beleven.
7. Er is zo veel méér: ze horen en gaan later zelf ervaren dat er zo veel mogelijkheden zijn om liefdevol en intiem te zijn met een ander zonder dat je ‘het’ (al) hoeft te doen. Masseren, actief mediteren, elkaar aankijken en dan diep ademen, alle zintuigen prikkelen, dansen, verlangens delen enzovoort.
Dus, iedereen aan de tantrales?
De misvattingen die er nog altijd over tantra bestaan, maken het niet gemakkelijk om tantralessen op scholen te introduceren. Natuurlijk is het mogelijk om de term tantra niet te gebruiken. ‘Wat niet weet, wat niet deert’ en mogelijk voorkomt een school zo een kleine rel onder ouders. Tegelijkertijd kunnen we de prachtige en waardevolle kant van tantra niet vaak genoeg benadrukken. Want er is niets aan tantra dat verborgen hoeft te blijven.
Ja, tantra gaat (ook) over seks. Het maakt namelijk geen splitsing tussen ‘het leven’ en ‘seksualiteit’. Het hoort er bij, net zoals ademen en eten bij het leven horen. Als we vrij zijn van taboes, blokkades en verslavingen, als we bewust ‘zijn’, als we diep kunnen ontspannen en als we onze seksualiteit kunnen beleven vanuit ons hart, dan is het een prachtig, stromend en natuurlijk onderdeel van het leven. Tantra haalt je uit je hoofd, brengt je in je lijf en verbindt je met de bron. En dat is iets wat ik iedere jongere gun.
Tantra op scholen?
Zeker nu de lente er weer aankomt, kan het fijn zijn om het boek Hartelust in huis te hebben. Zelf ben ik momenteel niet actief bezig om tantra daadwerkelijk een plek op school te geven. Ben jij wel op dit gebied of ken je mensen die er mee bezig zijn? Laat het me weten!
Wel geef ik aanstaande zondag tijdens de Lotusbeurs een lezing over een bewuste en ontspannen seksuele voorlichting aan je kinderen.