Waarom niet? Omdat tantraworkshops alleen maar over seks gaan en dan ook nog eens op een manier dat je denkt: OMG. In de eerste minuten van een workshop gaan de kleren al uit en er worden geen afspraken over grenzen of ‘transparant-zijn’ gemaakt. Iedere oefening is een uitnodiging om over je grenzen te (laten) gaan, want buiten je comfortzone is immers de magie te vinden. Bij het lichaamswerk word je aangemoedigd om te ver te gaan, bij het ademwerk brengen de begeleiders je naar het randje van een psychose en bij de kundalini-chakra-oefeningen wordt er gewerkt met levende slangen. In feite draait alles alleen maar om het hebben van wilde seks, uiteraard zonder condoom (pure nature) en bij voorkeur óók met de begeleiders. Bij thuiskomst wacht je ten slotte een dikke vette crisis, als je aan je eventuele partner vertelt wat je allemaal hebt uitgespookt.

*zucht*

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat alle het bovenstaande ver weg ligt van de realiteit. Oké, een enkele tantra-organisatie schuwt expliciete (doch veilige) seks niet en laat ook dat onderdeel zijn van hun workshops. Maar dit aantal is zwaar in de minderheid. Het overgrote deel van de tantra-organisaties in ons land richt zich op lichaamswerk, actieve meditaties, ademwerk, contactoefeningen, persoonlijk onderzoek/inquiry en niet expliciet-seksuele aanraking en massage. Alles wat je in deze workshops – meestal met kleren aan – praktiseert, kún je ook in bed gebruiken. Maar tantrameditaties, -oefeningen en -massages gaan over zo veel méér dan dat. Je gaat meer voelen in je lijf, je levensenergie gaat meer stromen, je gaat meer verbinding met jezelf en met anderen ervaren en ook je verbinding met het goddelijke kan krachtiger worden. Maar let op: tantra gaat óók over het ervaren van dat wat er (nog) niet stroomt, dat wat er minder fijn voelt en wat helemaal (nog) niet ‘in verbinding’ voelt. Oftewel: tantra gaat over de full monty, van goddelijke bliss tot diepe shit: ‘no mud, no lotus’.

Was er maar een ander woord voor tantra. Want ergens in de geschiedenis heeft dit woord een spannende en ergens ook een foute associatie gekregen. En dat maakt dat nog altijd veel mensen – zelfs degenen die bijvoorbeeld wel naar yoga of knuffelworkshops gaan – niet de stap naar tantra durven te zetten. En dat is zo ontzettend zonde. Zonder twijfel heeft het te maken met onze eeuwenoude, generatie-overstijgende traditie van taboes, schaamte en blokkades op het gebied van seksualiteit. Tantra, dat is toch iets met seks en vrijheid enzo en ook al doen we alsof we allang vrij zijn op seksgebied, dat zijn we natuurlijk niet en dus moet tantra wel iets fouts, engs of (te) spannends zijn.

Ja, in de (neo)tantra zoals die hier in Nederland te vinden is, wordt onze seksuele levensenergie erkend als een krachtige energie. Deze energie laat je echter met bewustzijn en in ontspanning stromen, waardoor je je op allerlei gebieden (bekken, hart, spirit) kunt openen. Daarbij kun je vervolgens ontdekken dat seksuele energie ook kan stromen zonder dat je geil of opgewonden bent en ook zonder dat er per se seks op moet volgen. Niet dat er met seks iets mis is, maar de meeste mensen kiezen er voor om dat met één vaste persoon of een select aantal personen te doen en dus niet in een tantraworkshop met een willekeurige partner.

Kortom: tantra is prachtig, tantra is helend en tantra is allesomvattend. Het overgrote deel van de tantra-organisaties in ons land biedt een veilige plek waar je uitgenodigd wordt om helemaal je te zijn, waar je inzichten kunt krijgen over bepaalde (gedrags)patronen, waar je stukken in jezelf kunt helen en waar je levensenergie vanuit diepe ontspanning (nog meer) kan gaan stromen.

Is er dan misschien toch nog een reden waarom je nooit aan tantra zou moeten beginnen? Ja. Omdat je vervolgens niet meer zonder wilt.

Bliss Your Body

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.
Je ontvangt gratis het Shiva Shakti Spel, waarin je kennismaakt met allerlei actieve meditaties!

Dank je wel! Check je mailbox om je aanmelding te bevestigen.